Отварят най-стария Арбанашки храм

Апаши изнесоха най-ценните находки, намерени при разкопки в старинната обител

Отварят най-стария Арбанашки храм | StandartNews.com

Велико Търново. Всеки, който се чувства българин, трябва поне веднъж да е отсядал в Арбанаси. Малкото селце край Велико Търново се е превърнало в притегателен център за туристи не само заради чистия въздух, уникалната гледка и механите с руйно вино, а и заради петте църкви и два манастира, които пазят българския дух и вяра. Само преди няколко седмици археолозите и реставраторите завършиха работата си по уникалната стенописна украса в църквата "Свети Димитър. Най-старият храм в Арбанаси от средата на XVI век е проучен още през 2009 г. от проф. Хитко Вачев. Фреските в храма бяха подновени от иконографа доц. Евгени Николов от Богословския факултет при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

В края на миналата година със средства от Министерството на културата беше реставриран и храмовия параклис "Св. Георги". Сега предстои цялостното експониране на фреските в паметника и тяхното довършване от иконографите, след което "Св. Димитър" ще стане най-новият музеен обект в Арбанаси.

Параклисът "Свети Георги", разположен в източната част на храма, е най-ранната култова постройка в Арбанаси. Самата църква представлява издължена по оста изток-запад масивна каменна постройка с размери 25,70 на 10,80 м, покрита с двускатен покрив. Основният строителен материал е ломен камък, спойката е хоросанова, за изравняване на редовете са използвани дървени сантрачи. Писмените сведения за историята на църквата са сравнително оскъдни. Най-ранно от тях се явява съдържанието на ктиторски надпис от 1621 г., разположен на западната стена на наоса, над входната врата. Той гласи: "Изписа се и се изпълни този божествен и всепочитан храм на всеславен великомъченик Димитър Мироточивец в лето 7129 със средствата и труда на най-благочестивия господин Теодор наместник заедно с почтеннейшия господин Георги и цялата му енория" .

Достигналата до наши дни църква има сложна архитектурна композиция. Олтарът, наосът и притворът на същинския храм са разположени последователно по оста изток-запад. Апсидата е полукръгла, пред нея е разположен каменен престол. От двете страни са оформени дълбоки, полукръгли в горния си край ниши, изпълняващи функциите на протезис и дяконикон. Връзката с притвора се осъществява чрез вход на западната стена, който се затваря с масивна дървена стена. Същинската църква и параклисът са обединени чрез Г-образна масивно изградена галерия. На северната и западната й стени има оформени входове, водещи към вътрешността на храма.

В параклиса са запазени фрагменти от два живописни слоя. Първият е от втората половина на XVI век, като най-добре са запазени стенописите в олтарното пространство. Там са изобразени сцени от божествената литургия, както и житийни сцени от мъченичеството на свети Георги.

Иконостасната преграда на църквата е изработена през 1794 г. със средствата на дарителите Диму и Лада. През 1834 г. по настояване на търновския владика Иларион Критски е направен ремонт на покрива и на зида на църковния двор. През 1850 г. в храма е извършен изборът на викариен епископ на Търновската митрополия.

Уникално за църковното изкуство на Балканите е разполагането на Древо Йесеево върху люнета на източната стена. Към най-добрите образци на живописта от XVII век принадлежи и изображението за Страшния съд.

"Свети Димитър" е единствената църква в Арбанаси, която археолозите са имали възможност да проучат и отвътре. Проф. Вачев разкрива седем ктиторски гроба с богат инвентар. Открити са и златни пръстени - печати от XVII век, които са уникални за България заедно с други интересни материали, съпътстващи погребалния процес. Всички находки обаче бяха откраднати при обира от трезора на Регионалния исторически музей през февруари 2006 г. В некропола специалистите се натъкнаха на около 20 пръстена, много накити и монети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай