Опасно свлачище може да отнесе пътя към с. Илинденци

Опасно свлачище може да отнесе пътя към с. Илинденци | StandartNews.com

Хората се молят дъждовете да спрат, за да не рухне цялото шосе

Благоевград. Рухване на огромни земни маси заплашва да отнесе целия път от общинския център Струмяни към прочутото с лозовите си масиви и Арт центъра село Илинденци.

Свлачището се активира след интензивните валежи през април. Шосето е от четвъртокласната пътна мрежа и е общинска собственост. То е единствената връзка между двете населени места. Пътната отсечка се използва активно за превозване на мраморни блокове от кариерите, както и от дърводобивните фирми.

Състоянието на пътя стряска жителите на Илинденци, тъй като има опасност от прекъсването на шосето и невъзможност за преминаване по него. Местните хора се молят дъждовете да спрат, за да не рухне пътят. Комисия под ръководството на кмета на община Струмяни Емил Илиев направи оглед на място и състави констативен протокол. Цялата документация е изпратена в Областната управа в Благоевград и до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Трябва незабавно да се отпуснат средства за изграждане на подпорна стена и за стабилизиране на компрометирания участък, тъй като водата го подкопава непрекъснато. „Едната част на пътя е отнесена. Там не е разрешено преминаването на МПС-та, за да не се разруши и здравата част. На практика се ползва само половината шосе. Поставени са нужните пътни знаци, маркировка и сигнализация, тъй като има риск от пътни инциденти", каза кметът на Илинденци Бойко Ибришимов. Дано ни отпуснат пари навреме, преди да стане по-лошо, надява се общинският управник на Струмяни Емил Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай