Обявиха думата на годината. Голяма изненада в класацията

Платформата "Как се пише" подреди вота на българите

Обявиха думата на годината. Голяма изненада в класацията | StandartNews.com

За поредна година платформата „Как се пише?“ с основател Павлина Върбанова организира допитване сред българите за дума на годината. Гласуването беше на два етапа – започна на 4 януари и приключи на 21 януари, предаде бТВ.

Така за дума на 2022 г. е избрана „война“ – за нея са гласували 51% от участниците в допитването. След нея се нареждат „инфлация“ и „избори“. На четвърто място е „Украйна“, като тя силно се е конкурирала с третата.

„Като че ли нямаше как „война“ да не излезе на челна позиция. И аз си мисля, че всички предварително знаехме коя ще е думата. Тя сложи отпечатъка си и върху останалите думи в класацията“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Павлина Върбанова.

Класацията поднася и голяма изненада. На седмо място се е подредил шеговитият израз „Мижав интерес“.

„Имаше малко спорове сред журито за последните две от 10-те думи, които да влязат. „Мир“ беше едно от желанията, което е съвсем разбираемо, защото всички си мечтаем за мир но всъщност мир няма. Така че накрая решихме, че ще допуснем по-скоро някои неща, които са свързани с нашето възприятие към света, например „хартиена коалиция“ и „мижав интерес“. „Мижав интерес“ някак се превръща в протестен вот – оттегляме се от това да се интересуваме какво се случва в политиката, в обществото“, коментира Доротея Николова, преподавател по български език и литература.

Думите на 2022 г. доста се различават от тези за 2021 г., когато на първо място беше „преценям“ – от шеговития израз „всеки сам си преценя“, а на второ – „антиваксър“ и „изчегъртване“. Те не присъстват в тазгодишната класация.

„Ако сравняваме онези думи от 2021 г. с думите от 2022 г., сега виждаме думи в тяхното буквално и оголено значение, докато през 2021 г. вероятно вече бяхме отработили ужаса от пандемията и можехме вече да се шегуваме да иронизираме в някаква степен, да употребяваме метафори, защото в „преценям“ имаше голяма доза ирония, а в „изчегъртване“ имаше метафора“, обясни Върбанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай