Няма да повярвате! Ето ги осемте здравни мита табу

Кои са те

Няма да повярвате! Ето ги осемте здравни мита табу | StandartNews.com

Здравето е тема, заобиколена от много митове и погрешни схващания. Днес ще разгледаме някои от най-често срещаните приказки в тази област и ще видим какво всъщност казва науката.



1. Най-добре ли е да правите упражнения сутрин?

Много хора смятат, че сутрешните тренировки са по-здравословни. Но това не е вярно. Важно е да включите физическата активност в ежедневието си. Основното нещо е да не се претоварвате преди лягане, за да не нарушите качеството на нощната си почивка. Освен това изследванията показват, че вечерните тренировки могат да бъдат още по-ефективни заради естественото повишаване на телесната температура.

2. Хъркането само неприятност ли е?

Хъркането често се възприема като незначителен проблем. Въпреки това, може да показва сериозни медицински състояния, включително диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Ако хъркането притеснява вас или вашите близки, трябва да се консултирате с лекар.

3. Витамин С ще ви спаси ли от настинки?

Много хора вярват, че витамин С е панацея за настинки. Всъщност, въпреки че е важен за имунитета, той не предпазва от настинки и не облекчава симптомите им. Здравословното хранене и поддържането на имунитета са най-добрите ни съюзници в борбата с настинките.

4. Може ли имунитетът да бъде „персонализиран“?

Има мнение, че с помощта на имуномодулатори здравето може лесно да се укрепи и персонализира. В действителност имунната система е много сложна - и повечето лекарства действат неясно и не гарантират подобрение. Най-важното е здравословният начин на живот и балансираната диета.

5. Всеки ли холестерол е лош? Всеобщото схващане е, че холестеролът е само вреден. За да опростим, има "добър" и "лош" холестерол - и балансирането на двата е от решаващо значение за здравето. Необходимо е да се разбере кои храни допринасят за повишаване на "добрия" холестерол и контролират нивото на "лошия" холестерол.

6. Страхотен ли е тенът? Много хора вярват, че тенът е полезен. Въпреки това, всяко излагане на ултравиолетова радиация увеличава риска от развитие на рак на кожата. Това се отнася както за тен на слънце, така и за солариум. Защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи е ключът към нейното здраве.

7. Мозъчните клетки не се възстановяват? Дълго време се смяташе, че след определена възраст мозъчните клетки не се обновяват. Съвременните изследвания обаче показват, че неврогенезата - процесът на образуване на нови неврони - продължава и в зряла възраст.

8. Необходимо ли е да се пият осем чаши вода на ден? Митът за пиенето на осем чаши вода на ден е здраво вкоренен в съзнанието ни. Всъщност нуждите от вода варират от човек на човек и зависят от много фактори, включително активност, климат и цялостно здраве. Човешкото тяло е доста добре обмислена система, която сигнализира за жажда, когато се нуждае от вода. Важно е да слушате тялото си и да пиете вода, когато почувствате жажда, както и да вземете предвид приема на други течности и храни, съдържащи вода.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай