Сряда,

НИМ чака и женска царска корона

От: Администратор -
A
A
A

Търсят мистичната Фармакида, ровят манастира в Созопол

Женска царска корона от 24-каратово злато ще заблести в края на юни в НИМ. "Ще я покажем на 27 юни сутринта и веднага след това тя ще бъде изложена при мъжката царска корона", разказа пред "Стандарт" шефът на музея проф. Божидар Димитров.

Двете корони са изработени изцяло от дарителски средства на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, осигурил 1,5 кг 24-каратово злато, на Елена Василева, дарила над 1000 бисера, и на ювелиря Стойчо Везенков, който безплатно изработва уникатите. Зала 3 на НИМ се подготвя да приеме копията на короните на българския цар и на българската царица. Очаква се те да се превърнат в хит за туристите в НИМ през летния сезон.

За съжаление съдбата на оригиналните български корони е печална и нито една не е запазена до наши дни. Копията са изработени на база на стенописите с изображенията на цар Константин Тих и царица Ирина в Боянската църква. Така гостите на НИМ скоро ще могат да видят какви корони са носили царете ни през Средновековието - от Калоян до Иван Шишман.
Междувременно НИМ стартира амбициозната си програма за археологическо лято 2016. Градът на джунглата, Фармакида, разположен в устието на Ропотамо, ще бъде изследван от доц. д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ. Доцент Кръстина Панайотова от вчера започна разкопки на полуостров Скамни в стария град в Созопол. При досегашните разкопки по програмата "Виа Понтика" там бяха открити замъкът на владетеля и манастир, построен от шурея на цар Михаил Шишман - византийския император Анастасий Палеолог. Краят на дъждовете в Североизточна България позволява да започне интензивната работа по четвъртата голяма задача на НИМ през тази година - реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички