Никакви следи от жертвите в "Миджур" (ОБЗОР)

Лунен пейзаж след 9000 м/сек ударна вълна

Никакви следи от жертвите в "Миджур" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Три разтопени автомобила и частици от GSM са единствените останки

Никакви следи не са останали от 15-те жертви във фабриката бомба. Телата на работниците и техните шефове са се превърнали в пепел. Това съобщиха неофициално експерти, които участваха в първия оглед на кратера, зейнал след взрива в "Миджур".

Около 10.30 ч вчера екип от 15 следователи, ръководени от Андрей Цветанов от Националната следствена служба, и съдебни лекари влязоха в отцепения периметър за първи оглед в епицентъра на взрива.

Половин час по-рано бе направен последен обход в зоната от военни с бронирана машина тип "Пустинна котка" и робот за обезвреждане на експлозиви. Те потвърдили, че няма локални пожари, нито опасност от нова експлозия в района. Дъждът, който паднал през нощта, напълно потушил тлеещите участъци. Но навредил на уликите, част от които са напълно заличени. Разследващият екип буквално видял лунен пейзаж вътре. Всичко е поразено от ударната вълна, която е била 9000 метра в секунда. Гръмоотводът на фабриката е бил преместен 15 метра, а бетонни блокове и железа с тегло от около 200 кг са били разпилени на повече от половин километър.

Това, което са успели да открият следователите, е съвсем оскъдна информация по отношение на загиналите хора. Патоанатомите са намерили малко биологични следи и няколко дребни пластмасови частици, които е възможно да са от разтопените мобилни телефони на жертвите. Апаратите са се съхранявали в специално помещение близо до самия цех, който е избухнал.

Има остатъци от три автомобила - два микробуса и лека кола, които са били паркирани до една от стените на сградата. Металната им конструкция буквално е стопена и единственото, което е останало от тях, е куп силно обгоряло старо желязо, от което също не могат да се извлекат някакви следи. Сега специалистите тепърва ще изясняват точния вид на взривните вещества. Това, което се знае, е, че мините са тип противопехотни, използвани за нуждите на гръцката армия в средата на 60-те години. Те са били различни по вид от досега обработваните подобни боеприпаси в завода. Това е наложило да се експериментира при обезвреждането на новия продукт, но работниците са го извършвали без предварителни инструкции.

Експертите са на мнение, че взривът може да е причинен от неправилно боравене с боеприпаси или дефект в капсул-детонатора. След първия ден на огледа работната версия е - човешка грешка и то на много хора. Това съобщи окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева. Към работната версия е приложен и снимков материал от специализираната машина "Пустинна котка". От хуманни съображения все още не са разпитани близките на загиналите, каза Илиева. Проверява се информацията, че в деня на взрива са докарани близо 6 т течен тротил. Има данни, че на склад е имало около 40 т боеприпаси. Всеки работник е трябвало да изпълнява норма за обезвреждане на поне 100 мини на смяна. За да взима достатъчно добри пари, на един работник са се полагали дори по 1000 мини дневно, което е било непосилно за изпълнение, коментират хората от село Горни Лом.

Често обезврежданите боеприпаси са били необезопасени, изкупувани от всевъзможни места, без необходимата документация. Заради пристигането на ръководството в деня на взрива е имало пълна мобилизация сред персонала и всеки се е стараел да си изпълни нормата. Най-вероятно и за това един от работещите в предприятието се е снабдил с метален чук, а не е използвал дървения, тъй като с металния можело да се обработят значително повече мини. За наличието на такъв чук съобщи пръв служителят във фабриката Сашо Александров, чиято жена Катя е сред ранените при избухването. Тя е оцеляла единствено защото се е намирала на портала по време на взрива. "Видях метален чук същия ден, когато се случи", сподели Александров. Той не знаеше дали и друг път са използвали подобни чукове в завода, но беше сигурен, че е възможно тъкмо искра да е предизвикала трагедията. Системни нарушения в организацията на работа в завода са засичани за последните 15 години от дейността на предприятието. Последната проверка на Инспекцията по труда е от 6 август, като са установени 13 нарушения - старо работно оборудване в процеса на утилизация, липса на втори изход в цеха, липса на инструкция за безопасност. Чували с взривни вещества са съхранявани на нерегламентирани места. От началото на годината наложените актове са седем. На два пъти от МВР са искали да отнемат лиценза на фабриката заради констатираните нередности при обезвреждането на боеприпаси, но фирмата се е разминавала единствено с глоби и предписания.

Трагедията от 1 октомври не е първият случай в барутната фабрика. През 2007 година след взрив загива един човек. През 2010 година при експлозия са ранени четирима. Хората в Горни Лом, които загубиха своите синове, родители и близки в нелепия инцидент, се надяват този път на виновните да не се размине, а разследването да не продължи безкрайно дълго.

Русенски робот слиза в кратера

Уникалният по рода си робот за обезвреждане на взривове помага на разследващите екипи в Горни Лом. Прототипът наречен RESCUER е дело на русенски специалисти и работи по системата, която копира точно движенията на оператора. Навигирщият го вижда чрез очите на робота всички детайли.

"Има много висока проходимост, след това може да манипулира препятствията, които се изпречват на пътя му", обясни доц. Даниел Братанов. Най-ценното качество на машината са възможностите за събиране на информация, защото в процеса на работа създава карта и задава точна локация с помощта на GPS. Роботът вече се произвежда за нуждите на НАТО от фирми в Испания и САЩ. Намира се на въоръжение в Афганистан, но не и в България, където досега е участвал единствено в учения на Гражданската защита.

Плевнелиев: Държавата не е извинение

"Не бива в този труден момент за нацията да се прехвърля вината от един на друг, необходимо е колективно усилие". За това призова президентът Росен Плевнелиев, който вчера присъства на заупокойната молитва в храма "Света Неделя". Държавният глава изрази увереност, че държавата ще покаже солидарност към близките на загиналите. "Искам категорично да заявя, че държавата не е удобното извинение за бездействието и за нарушаването на правилата от фирми, работодатели и личности в тази държава", подчерта президентът. Той призова разследващите органи да си свършат работата бързо, а фирмите да спазват правилата. "Много често се оказва, че правилата не са лоши, изпълнението е лошо и тук не само държавата има своята вина. Крайно време е да разберем, апелирам - нека имаме уважение към държавата и институциите си, по този начин уважаваме и себе си. Още веднъж - съболезнования към всички", завърши президентът Плевнелиев.

Съдът два пъти връщал лиценза на завода

МВР е отнемало на два пъти лиценза на завода за боеприпаси "Миджур", но и двата пъти съдът го е връщал. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов. Двата случая са от 2007 и 2010 г., когато е имало подобни инциденти с взривове в цеховете на фабриката. Становището на МВР е било, че заводът трябва да бъде затворен. Собственикът проф. Валери Митков обаче е обжалвал решението и съдът е разрешил "Миджур" да заработи. Вътрешният министър не съобщи кой съд е възстановил лиценза на фабриката след обжалването, но заяви, че е време всички институции да поемат отговорност за работата си и че не може "някои да се спотайват и да се крият". Според него вероятно фабриката работи, защото "има някаква подкрепа от някъде".

Бакалов не отговори какви боеприпаси се съхраняват в момента в оцелелите цехове на завода. С цялата информация разполагала прокуратурата. От думите му стана ясно, че по време на проверка на служба КОС от септември било констатирано, че там има количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение. В същия ден мините са преместени в склад. Установено било и че съхраняваните количества били повече от допустимото. Бакалов отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да е било само по документи.
"Няма как с железен чук да се разглобяват мините. На този етап нямаме такава информация", категоричен бе Бакалов по повод слуховете, че в завода се е работело с метален чук, в нарушение на правилата. "Виждал съм много взривове, но такъв не съм виждал. Мисля, че хората в цеха не са имали никакъв шанс", заключи Бакалов.

По думите му единственото, което е спасило близкото село от взривната вълна е било преградно съоръжение, което насочило взрива нагоре.

Роднините: Не може да погребем близките си

Отказват да издадат смъртни актове на починалите без останки от телата

Жертвите на трагичния инцидент от Горни Лом може да не бъдат погребани, защото все още няма открити останки от телата им. През целия ден вчера патоанатомите обхождаха района заедно с военни експерти и следователи. Предварителните данни са, че всичко е изпепелено. "При огледа на завода в Горни Лом е намерен биологичен материал от телата на загиналите", стана ясно след пресконференция в село Горни Лом, на която присъстваха Андрей Цветанов от Националната следствена служба, окръжният прокурор на Видин Маруся Илиева и Мирослав Костов, наблюдаващ прокурор по делото, което е срещу известен извършител. Тепърва обаче ще трябва да се направят изследвания на намерените останки и едва тогава ще може да се говори за това на кого принадлежат те. Едва след като бъдат идентифицирани по останките, на загиналите могат да се издадат смъртни актове.

След издаването на всички необходими документи ще могат да бъдат организирани и погребения. Вчера имената на загиналите бяха оповестени официално, а следователите започнаха оглед. Кметът на община Чупрене Ваньо Костин потвърди, че за да бъдат организирани погребения, трябва да има издадени необходимите документи, дотогава няма как това да се случи. "Това, което говорихме с разследващите органи и с наблюдаващия прокурор е, че трябва да бъдат намерени останки. Това, което каза комисар Николай Николов, че хората буквално са се изпарили, ако наистина е така, минимум 5 години ще продължи съдебната процедура, докато бъдат издадени съдебни решения, че хората са починали, и се издадат смъртни актове", разясни Костин. Той добави, че по-добрият вариант е да бъдат намерени останки, след което съответното лице да бъде обявено за починало и да се издаде смъртен акт.

Неофит отслужи заупокойна служба

Властта сведе глава в памет на 15-те жертви от барутната фабрика в Горни Лом, чиито имена дълго време не й бяха известни. В Деня на национален траур в столичния храм "Света Неделя" бе отслужена заупокойна панихида за загиналите в "Миджур". Службата започна с траурен камбанен звън, който огласи пространството около катедралния храм. На едно място се събраха миряни, софийското духовенство и представители на властта. Панихидата отслужи епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, и патриарх български Неофит. В храма "Света Неделя" дойдоха министър-председателят Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев. Заупокойна молитва за загиналите при взрива в Горни Лом бе отслужена от 13,00 часа и на площада в селото. Службата бе водена от отец Рафаил, архиерейски наместник в Белоградчишка духовна околия. След молитвата бе обсъдено с църковни служители и близки на загиналите дали да бъде извършено погребение в общ гроб или всяко от семействата ще прецени дали да извърши отделен ритуал. "Това, което е намерено като тленни останки, е прекалено малко за погребение. Ще бъде взето решение да се извърши това, което не е в разрез с църковните канони", посочи отец Рафаил.

Главният мюфтия с писмо до близките

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи изпрати съболезнователно писмо до кмета на село Горни Лом Илия Михайлов. "Приемете от името на българските граждани, изповядващи исляма, и лично от мое име най-искрените ми съболезнования по повод трагедията, сполетяла Вашите съграждани при взрива в местния завод за утилизиране на боеприпаси", се казва в писмото. Хаджи изразява съпричастността на българските мюсюлмани с мъката и скръбта на семействата, изгубили близките си. "Моля да им предадете нашите съболезнования, ние споделяме тяхната скръб и се молим Всевишният да им помогне в този труден момент", се казва още в писмото.

Шаламанов: Контролът на бомбите при военните

Военният министър Велизар Шаламанов обяви, че би подкрепил промени, които да дадат правомощия на Министерство на отбраната за контролни функции върху боеприпасите. "Това е въпрос, който подлежи на обсъждане, според мен експертизата - голяма част от нея е в МО, но контролните функции са в други институции. В резултат на дискусии, ако се счита, че МО със своята институционална компетентност може да помогне да се решат тези проблеми, аз считам, че ние трябва да вървим в тази посока". Това каза в Смолян военен номер 1, който е на посещение в родопския град за среща с ръководството на единствения батальон в Родопите, базиран в Смолян. "В момента МО няма преки контролни функции, има други институции, ако към момента те не успяват да се справят и ако е необходима поддръжка от МО, ние сме готови да работим в тази посока", добави военният министър. Според министъра, един от вариантите за решаване на проблема с боеприпасите е създаването на национален утилизационен център, както настоява синдикатът по отбрана.

Община Чупрене публикува списъка с жертвите от инцидента на 1 октомври в село Горни Лом, сочи справка на сайта на общината. Посочени са имената на 15-те загинали в предприятието за производство на боеприпаси. Това са:

1. Емил Валериев Митков - 29 г. от гр. София
2. Валери Петков Цокин - 56 г. от гр. Монтана
3. Мирослав Съйков Чернев - 55 г. от гр. София
4. Иван Петров Георгиев - 42 г. от с. Средогрив
5. Венера Евтимова Георгиева - 40 г. от с. Средогрив
6. Милка Петрова Ангелова - 51 г. от с. Средогрив
7. Михаил Димитров Илиев - 26 г. от Горни Лом
8. Пламен Иванов Петков - 48 г. от гр. Чипровци
9. Христо Каменов Борисов - 28 г. от гр. Монтана
10. Цветан Борисов Михайлов - 39 г. от гр. Монтана
11. Румен Александров Ръбин - 44 г. от гр. Монтана
12. Петко Костов Иванов - 59 г. от гр. Чипровци
13. Петър Симеонов Попов - 57 г. от гр. Монтана
14. Красимир Димитров Георгиев - 56 г. от гр. Чипровци
15. Емил Илиев Илиев - 33 г. от гр. Монтана.

Жертвите с кредити към банки

По-голямата част от загиналите във фабриката "Миджур" са с дългогодишни кредити към банки. Много от тях са започнали работа в опасния завод именно за да могат да изтеглят такива заеми. Причината е, че всички били на трудови договори, нещо, което в този регион е изключителна рядкост. Това разказаха жителите на Горни Лом.

Молба за напускане спаси Милен

Живея втори живот, радва се футболният фен от Монтана и почерпи приятелите си

Лидерът на футболната агитка на "Монтана" Милен Стойков се спасил от смъртта в злополучния завод за взривове в Горни Лом. "Живея втори живот", обяви той. И почерпи приятели и фенове за това, че се е отървал от смъртта. Милен Стойков постъпил на работа в завода през юни. Но от изпаренията на тротила му се появила алергия. В началото започнал да я лекува, но след това решил да напусне. В понеделник отишъл и подал молба за прекратяване на договора. Приели я. В сряда по време на неговата смяна заводът гръмнал.

"Не е вярно, че вътре се е работело с железен чук, това е спекулация", държи да се знае Милен. "Вътре всички сме грамотни, всички знаехме какво ще стане при искра. Аз не съм видял да се работи по този начин", уверява той.
Милен има средно специално образование. Със средно образование са били и останалите му колеги. "Не е вярно и това, че всички са работили, ама са се страхували. Не мислехме за злополуки. Не съм чул някой да споделя страха си. Не съм се страхувал и аз. Та ние през последните месеци сме развалили над 1 млн. мини? Не е вярно и това, че сме получавали по 250 лв. Да, през август нямаше работа, лично аз получих 216 лв. Но имаше месеци, в които се разписвахме и за 1200", разказва Милен.

Сега той се връща на старата си работа - търговия с дограма, щори. "Не се изкарват много пари, но все е нещо. Колкото може, толкова. Отсега нататък парите ще ме интересуват най-малко", зарича се Стойков. Сега роднини, близки и познати на оцелелия по чудо мъж благодарят на Господ за това, че той е имал шанса заради алергията си да остане жив. И съжаляват, че останалите му колеги не са имали същата съдба.

Междувременно стана ясно, че забравен пропуск за достъп до завода е спасил друг работник от Монтана. Това разказа кметът на Чупрене Ваньо Костин. В района на завода в село Горни Лом се влиза само със специален пропуск от мерки за безопасност. Заради факта, че мъжът си е забравил своя, не е успял да отиде и на работа и така се е спасил от сигурна смърт.

Кметът сподели, че обстановката в село Чупрене е нормална, докато в село Горни Лом все още ситуацията е проблемна.

Съкратили хлебаря Пламен, отишъл да взривява мини

48-годишният Пламен от Чипровци оставя майка, жена и две дъщери. Започнал работа в завода преди 7 месеца. Преди това бил хлебар, но го съкратили. Пътувал всеки ден до село Бели мел, откъдето го взимал служебният автобус за Горни Лом. Същия път всеки ден изминавали и още двама загинали работници от Чипровци - 56-годишният Красимир и 60-годишният Петко. "Не им беше удобно, но там бяха намерили препитание", разказа кметът на Чипровци Анатолий Първанов. Красимир и Петко били назначени в завода едва от две месеца. Били безработни, включени в програми за временна заетост. "На възраст са, на която трудно се намира работа", казва кметът. Петко следващата седмица е трябвало да празнува юбилей - 60 години. Той има две дъщери, които не живеят в Чипровци. Красимир пък оставя жена и 20-годишен син.

Семействата поискали съдействие от кмета да осигури сграда в Чипровци, в която да бъде отдадена почит към загиналите. "Искат съдействие и за погребението, но въпросът е много сложен, защото досега не са открити останки от хора, а при това положение не може да бъде издаден смърт акт, както и да има погребение", обясни кметът. И се надява да се намери изход от това положение.

Трагедията влезе и в световните медии

Мащабен инцидент е станал в завод за взривни вещества във Видинска област на България. До 17 души може да са загинали при взрив в предприятието. Това бяха първите новини на световните медии за трагедията в Горни Лом.
Кореспондентите им обстойно обясняваха къде се намира заводът, както и това, че хората са загинали вследствие на взрив в завод за експлозиви в Северозападна България.

По 2500 лв. за семействата на четирима от загиналите

Търсят временно препитание на останалите без работа оръжейници

По 2500 лв. ще получи всяко семейство на загинал работник от община Чупрене. Това съобщи кметът Ваньо Костин. Четирима от загубилите живота си 15 души са от общината. Трима са от село Средогрив и един от село Горни Лом. Преди ден вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков съобщи, че държавата ще обезщети близките на всичките 15 загинали с по 10 000 лв. Кметът на Чупрене обеща още да осигури безвъзмездно дърва за огрев за семействата на 4-мата свои съселяни. Открита е дарителска сметка за набиране на средства за тях. Две деца остават сираци и за тях се подготвят документи, които ще бъдат представени в Министерски съвет за отпускане на пенсии.
Всички служители на завод "Миджур", които вече на практика са безработни, ще бъдат назначени по програми за временна заетост, поясни министър Христосков.

Въпреки трагедията, отнела 15 човешки живота, хората от Горни Лом и съседните села се надяват, че барутната фабрика ще заработи при по-добри условия на труд. "Човешкият живот е важен, но за селото няма друга алтернатива освен този завод", посочи кметът на Горни Лом Илиян Михайлов. Сега 20-ина човека от селото остават без работа. Една от тях е съпругата му, която беше и една от пострадалите работнички. Тя има образование за медицинска сестра, но от 12 години работи в завода, защото друга работа няма. "Хората в завода непрекъснато се обучават", коментира Михайлов, като каза, че при него не са идвали сигнали за проблеми в завода.

 

За подпомагане на семействата на загиналите Община Чупрене е открила национална дарителска сметка:
ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК АД клон Видин
IBAN BG48IABG74963300401901
BIC: IABGBGSF

Русенци помагат с концерт

Концерт в помощ на семействата на загиналите от завод "Миджур" организират в Русе. В събота от 13 часа пред сградата на Доходно здание ще се състои "Русенски джаз синдикат". Проявата беше планирана за 3 октомври, но заради трагедията в село Горни Лом музикантите го отложиха за следващия ден. Те взеха решение по време на концерта да призоват публиката да дари средства за пострадалите семейства. За целта пред Доходно здание в Русе ще има специална урна и доброволци от БЧК. Концертът е първата от поредицата прояви, включени в проекта "Музиката сплотява" на дунавската музикална колегия. Той се реализира със съдействието на русенската община и с финансовата подкрепа на фондация "Русе - град на свободния дух".

Изплащат застраховки на наследниците

Скоро ще бъдат изплатени застраховки на наследниците на загиналите в село Горни Лом. Застрахователната компания "Уника" ще изплати сумите без да изчаква издаването на смъртните актове, съобщи изпълнителният директор Николай Генчев. Той уточни, че единственият документ, който ще се изисква, е удостоверение за трудова злополука. Причината е възможността издаването на смъртен акт да се забави дори с години. Затова компанията ще изпрати юристи на място, които заедно с местните власти да проучат конкретно всеки случай и да изяснят кои са наследниците. "Работим с хора, а не с хартия", коментира застрахователят пред "Дневник".

Генчев прогнозира, че в рамките на 10 дни наследниците ще получат авансово половината от дължимите им общо 84 брутни месечни заплати. "Ще подходим индивидуално в зависимост от яснотата на случая, колко са наследниците и дали лесно могат да бъдат издирени", допълни той. Компанията се надява в рамките на следващите 1-2 месеца да успее да проучи в детайл всички обстоятелства, за да изплати и остатъка. Застраховки имат 14 от жертвите, с изключение на сина на собственика - Емил.

И военни от Белене дават рамо

10 военни от Белене помагат след трагедията в село Горни Лом. Военнослужещите осигуряват безопасността на екипите в селото. Още в четвъртък екип на военно формирование от Карлово беше изпратен от кризисния щаб в района на инцидента в Горни Лом със задача да огледа и заснеме района на взрива и да осигури информация за състоянието в него. Екипът се разположи на безопасно разстояние и изстреля един самолет, който направи клип с продължителност 20 минути в района на инцидента и снимки на епицентъра на взрива. След това предостави заснетия материал за извършване на анализ и определяне на степента на заплаха за евентуално изпращане на хора и техника в района. Едва след като имаха тази информация, екипите можеха да вземат решение да влязат безопасно в района на взрива.

10 военни от Белене помагат след трагедията в село Горни Лом. Военнослужещите осигуряват безопасността на екипите в селото. Още в четвъртък екип на военно формирование от Карлово беше изпратен от кризисния щаб в района на инцидента в Горни Лом със задача да огледа и заснеме района на взрива и да осигури информация за състоянието в него. Екипът се разположи на безопасно разстояние и изстреля един самолет, който направи клип с продължителност 20 минути в района на инцидента и снимки на епицентъра на взрива. След това предостави заснетия материал за извършване на анализ и определяне на степента на заплаха за евентуално изпращане на хора и техника в района. Едва след като имаха тази информация, екипите можеха да вземат решение да влязат безопасно в района на взрива. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай