Не мием ягодите правилно. Правим куп грешки с тях

Защо са изключени от диетата на св. Хилдегардa?

Не мием ягодите правилно. Правим куп грешки с тях | StandartNews.com

Сезонът на ягодите е в разгара си. Това е любимият плод на милиони души по света. Българите не правят изключение. Те дори си имат и гатанка, свързана с вълшебния вкус на ягодата: Мъничко, червеничко – царя отбива от път.

Но хората, които спазват диетата на св. Хилдегард, имат смесени чувства към , защото средновековната монахиня предупреждава да не се ядат ягоди, наричайки ги „ядлива отрова“. Къде е проблемът? Какво знаем и какво не знаям за ягодите? Отговорите дава полското издание Interia, подробно цитирано от агенция „Фокус”.

Ползи от пресните ягоди

Много са. Ниското съдържание на калории и ниският гликемичен индекс (40) го правят идеален за хора, които понякога прекаляват със сладкото

Ягодите са много полезни, тъй като по-специално, поради високото съдържание на пектини, те спомагат за поддържането на храносмилателната система в добро състояние и наистина помагат на процеса на отслабване, ускорявайки метаболизма. Освен това те са източник на витамини (А, С, Е, К и други от група В) и минерали (желязо, калций, цинк, калий, фосфор). Препоръчително е да се консумират, включително за хора, страдащи от анемия. На свой ред флавоноидите и елаговата киселина помагат на сърцето и дори предотвратяват развитието на атеросклероза.

Ягодите са изключени от диетата на св. Хилдегардa

Ако ягодите имат толкова много полезни свойства и освен това имат страхотен вкус, защо тогава света Хилдегарда съветва в трактата си да не ги ядем? Причините за това може да са две. Може би средновековният диетолог е знаела за алергенността на ягодите и затова ги е наричала отрова? Съвременната наука вече не се съмнява, че този плод е силен алерген и следователно трябва да се въведе в диетата не по-рано от първата година на детето, като това се прави постепенно, тоест като се започне с малки парченца пулп без семена. Жените, които кърмят, трябва да се откажат от ягодите или да ги консумират в малки количества, като наблюдават дали детският организъм ги понася добре.

Както показва опитът на много потребители, алергична реакция към ягоди може да се появи на всяка възраст, включително при хора, които ги ядат от години, без да се сблъсквали с неприятни последици. Понякога действа принципът „дозата превръща лекарството в отрова“.

Друга тема е наличието на бактерии и гъбички, както и пестициди. Последното не е съществувало по времето на света Хилдегарда, но днес фактът, че ягодите абсорбират токсични вещества от продуктите за растителна защита, се превърна в допълнителен проблем. Съхраняването на ягоди е предизвикателство от векове, тъй като те бързо плесенясват. Освен това на повърхността им могат да присъстват патогенни бактерии (Escherichia coli и Listeria), както и паразити, пренасяни от животни. Ягодите растат по-ниско, отколкото например малините, сравнително големи са и имат специфична грапава повърхност, поради което по-често са замърсени, например с пръст. Яденето им без предварително измиване означава да рискувате най-малко разстроен стомах.

Как да направим ягодите чисти?

За да премахнете мръсотията и патогените от ягодите, първо трябва да ги накиснете в алкален разтвор, а след това в кисел разтвор. Процесът е прост, но отнема много време. Първо, поставете ягодите в купа, пълна със студена вода и сода за хляб (една супена лъжица на литър). След петнадесет минути изплакнете плодовете и ги поставете за още 15 минути във вода с добавка на оцет (в съотношение 3: 1) и след това изплакнете с течаща вода. Готово!

Обикновено ягодите рядко се мият по този начин и в това няма смисъл. Най-често хората просто ги изплакват бързо и това не е достатъчно, особено ако плодовете идват от неизвестен източник и е невъзможно да се провери къде са израснали (дали например има оживен път наблизо, поради което те могат да имат вредни "добавки").

Ако сте загрижени за здравето си и решите да използвате метода на двойно измиване, яжте ягодите веднага или в същия ден, тъй като те ще се развалят по-бързо. Не забравяйте, че дръжката трябва да бъде премахната само след като плодовете са измити, в противен случай те ще поемат вода и ще станат по-малко вкусни.

Източник: Агенция „Фокус”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай