Най-великите обири на света

Цял ден изнасят с кранове техника и ценни метали в промишлени количества, полицията с пръст в уста

Най-великите обири на света | StandartNews.com
  • Зрелищни кражби в Мексико, два пъти тарашат монетния двор
  • Цял ден изнасят с кранове техника и ценни метали в промишлени количества, полицията с пръст в уста

Когато в ранното утро на 5 юни 2022 г. един частен парцел на пристанището на град Мансанильо в западната част на Мексико се изпълва с работници, никой не подозира, че се случва нещо нередно. Пристигат кранове, камиони, тече даже работна суматоха, в която над 20 огромни транспортни контейнера са натоварени на мощните машини и откарани в неизвестна посока.

Истината лъсва на следващия ден. И е толкова шокираща, че местната полиция цяла седмица я пази в тайна. Обир.

Дръзката кражба светкавично превзема първите страници на мексиканските издания, обикаля бързо целия свят. "Необикновен", "невероятен", "шокиращ", са само малка част от определенията за обира, който бързо е неречен "кражбата на века". Защото сред контейнерите има и няколко, пълни със злато и сребро, предаде Франс прес. Колко точно обаче - никой не знае.

Всъщност, престъпниците много внимателно подбирали стоките, които задигат. Сред откраднатото са климатици, както и друга бяла и черна техника.

Официалните източници описват зрелищна картина. Тежковъоръжени нападатели обезвредили охраната на пристанището. После, предрешени като работници, докарали кранове и камиони, за да натоварят контейнерите. Цялата операция продължила 8-10 часа, заяви пред журналисти Густаво Адриан Хоя, говорител по сигурността на щата Колима, където се намира пристанището, предаде БТА.

"Това е нещо необикновено. Имало е кражби на контейнери от време навреме, но не и в такива количества", допълни говорителят.

Шефът на митниците в Мексико Хорасио Дуарте Оливарес нарече станалото "много сериозна операция на организираната престъпност" и съобщи, че по случая е започнало разследване.

Все още никой не знае колко точно е откраднатото злато и сребро, трудно е да се изчисли и общата сума на задигнатите стоки.

Това не е първият случай в Мексико на необичайни, но много прецизно изпълнени кражби.

През 2019 г. целият свят прикова погледи в Мексико сити заради грабеж, сякаш излязъл от филмите. Посред бял ден бе ограбен монетният двор на страната. И то само от двама въоръжени мъже. Те нахлули в клон на Casa de Moneda, заплашили охраната и му взели пистолета. Докато единият крадец пазел, другият натъпкал в раницата си над 15 000 златни монети от трезора. Общата им стойност е изчислена на над 2,5 милиона долара.

На всичко отгоре обирджиите успели да се измъкнат преди полицията да пристигне.  Властите подозират, че може да са имали вътрешен човек, който да е помогнал за кражбата. Защото тя станала сутринта, точно във времето, когато трезорът стоял отворен, за да се внесат нови ценности в него. Бандитите така и не са разкрити.

Монетите са възпоменателни и са отсечени за първи път през 1921 г. в памет на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Мексико от Испания. Производството им било спряно през 1931 г. и възобновено през 1943 г. заради търсенето на златни монети.

Монетите са известни като "сентенариос ". Въпреки, че имат номинална стойност 50 песос, пазарната им цена е 31 500 песос (1610 щатски долара).

По информация на местни медии същият монетен двор станал обект на друга кражба през 2018 г., когато сградата била в ремонт.

 

Саддам Хюсеин задига рекордните $ 1 милиард

  • Удрят банка през стената на църква
  • В Бразилия отмъкват 3,5 тона банкноти, крадците зарязват част от плячката си

Вечното надлъгване между банките и крадците е родило най-зрелищните и най-изобретателни обири. Но и до днес един от тях остава ненадминат. Не само защото е за рекордните 1 милиард долара, но и защото е политически.  

2003 г. В навечерието на съюзническите бомбардировки в Ирак, диктаторът Саддам Хюсеин изпраща сина си Кусай в Централната банка на Ирак.

Кусай носи бележка, написана от ръката на Саддам. В нея има проста заповед: на приносителя да се предостави всичко, каквото пожелае. И тъй като в страната все още управлява режимът на Саддам, служителите безмълвно предават на сина му над 1 млрд. долара. Парите така и не са възстановени. Някаква част от тях са намерени зазидани в ниши в палата на диктатора.  

Политико-религиозен привкус има обирът на "Бритиш банк ъф Мидъл Ийст" през 1976 г. Група свързана с Организацията за освобождение на Палестина ограбва банката в Бейрут. Бандитите проникват, като разбиват стената на католическа църква, долепена до банката. В продължение на две денонощия, необезпокоявани от никого, бандитите товарят камиони с пари и скъпоценности на стойност 25 млн. британски лири.

Легендарен остава обирът на "Банко централ" в бразилския град Форталеза през 2005 г. Там се събирали банкноти, които да бъдат разгледани от комисия дали да се изпратят за бракуване или да продължат да се ползват в обращение. Крадците наемат дом в близост до трезора, прокопават тунел до него, преодоляват над 50 защити и проникват в трезорите, откъдето отмъкват 95 млн. долара. Част от плячката е изоставена в банката, тъй като бандитите не разполагали с време и автомобили за транспортирането й. Теглото на откраднатото е над 3,5 тона.

2006 г. е фатална за "Банк ъф Инглънд". Крадци отвличат семейството на управляващия касиер на хранилището и той е принуден да им отвори вратите, за да спаси жена си и децата си. Престъпниците открадват над 26 млн. лири стерлинги.

Великолепна седморка удря през 1972 г.  "Банк Юнайтед Калифорния". Ограбва сейфовете. Според полицията крадците задигат 12 млн. долара, които приравнени към днешна дата са около $ 100 млн.

Запомнящ се е и обирът през 2007 г. на "Банка Дар ес Салаам". Тя олеква с невероятните 282 млн. долара, след като трима охранители в Багдад отмъкват пачките с помощта на местни милиции.

 

Мадона на Леонардо отмъкната пред туристи

Музеите остават любима мишена на крадците. Защото произведенията на изкуството на практика нямат цена. И пласирането им носи стотици милиони долари.

Сред най-знаковите обири на произведения на изкуството остава кражба на шедьовъра на Леонардо да Винчи "Мадоната с вретеното".  През 2003 г. четирима, представящи се за туристи, крадци отмъкват платното от шотландския замък Дръмленриг. Изнасят картината посред бял ден пред смаяните погледи на новозеландски туристи. Онемелите гости видели как крадците прехвърлят безценната картина през прозореца. Но вместо да се паникьосат, грабителите хладнокръвно заявили: " Спокойно, ние сме от полицията. Правим учение".

Сред най-известните обири остава този на парижкия музей на съвременното изкуство. През 2010 г. неизвестни изнасят творби на Пикасо, Матис, Брак, Модилияни и други на стойност 127 млн. долара.

Частният музеят "Емил Буре" в Цюрих е разбит през 2008 г. От него са отмъкнати четири творби на Моне, Дега, Ван Гог и Сезан. Ударът е за общо 164 млн. долара.

Бостънският музей "Изабел Гарднър" стана мишена през 1990 г. Преоблечени като полицаи крадци елиминират през нощта охраната и отмъкват 12 платна, сред които такива на Рембранд, Вермеер и Дега на стойност между 300 и 500 млн. долара.

 

Шопинг ражда Розовите пантери

  • Фарари издава удар за 60 млн. паунда, бандити сменят цвета на кожата си

6 август 2006 г. остава показателен за изобретателността на крадците. Двама "клиенти" влизат в магазин "Граф Даймъндс" на Ню бонд стрийт в Лондон и задигат бижута на стойност 40 млн. лири стерлинги. Преди нападението били при професионален гримьор, който променил външността им до неузнаваемост. Сменил дори цвета на кожата им. Майсторът отделил над 4 часа да промени визията на крадците, след като грабителите го убедили, че това е необходимо, защото участват в заснемането на музикален видеоклип. Въпреки положените усилия обирджиите били заловени след време, но не цялата плячка била открита.

Неочакван подарък получават шестимата бандити, които на 26 октомври 1983 г. удрят склада на "Бринкс мат" на летище Хийтроу в Лондон. Първоначално крадците мислели, че ще намерят 3 млн. лири, но на място се оказали още злато и диаманти на обща стойност 26 млн. лири стерлинги. Прониквайки в помещението, престъпниците залели охраната и служителите с бензин и под заплахата да бъдат запалени, никой не реагирал. Така необезпокоявани прибрали тлъстата плячка.

Не по-малка била изненадата за един дребен крадец във Великобритания. На 2 май 1990 г. Джон Годард, куриер на британската брокерска агенция "Шепърдс", бил нападнат с нож на улицата, като грабителят избягал с чантата му. В нея обаче имало 301 безименни (изплащани на приносител) облигации и депозитни сертификати на банки и строителни дружества. Всяка от тях била на стойност близо 1 млн. британски лири, като общата им стойност е 292 млн. паунда. След намесата на ФБР обаче всички с изключение на 2 облигации са намерени.

Перфектният обир е свързан с добро планиране. На 16 февруари 2003 г. Леонардо Нотарбартоло с другари ограбват Антверпенския диамантен център в Белгия. Планирането на обира трае три години, но плячката на стойност 100 млн. долара си струвала. Бандитите наели съседното офис здание и се представяли за търговци на диаманти, докато най-накрая проникнали в центъра, преодолявайки радари, сеизмични датчици, магнитни полета, инфрачервени и температурни датчици и други всевъзможни технически препятствия.

През 2008 г. час преди затваряне един мъж придружен от три дами влезли в магазин "Хари Уинстън" в Париж за да купят бижута. Но, шопингът се превърнал в обикновен обир, когато дамите се оказали преоблечени мъже, които завързали персонала и откраднали бижута на стойност 108 млн. долара. След още няколко обира полицията ще назове тази банда "Розовите пантери".

На 25 февруари 2005 г. четирима мъже облечени в униформи на авиокомпания "KLM" пък похитили на амстердамското летище "Схипхол" камион с необработени диаманти, предназначени са транспортиране в Антверпен на стойност 118 млн. долара.

През 1987 г. известният италиански престъпник Валерио Вичеи наел сейф във хранилището Найтсбридж в английската столица с цел да го ограби. Не щеш ли обаче, един от собствениците на трезора също закъсал финансово и се свързал с италианеца. Така двамата се съюзили, за да ограбят сейфовете. Според разследващите плячката се оценява на 60 млн. лири стерлинги. И всичко щяло да мине по мед и масло, ако Вичеи не си бил купил Ферари след обира. Така е закопчан.

През 1994 г. трима бандити нахлуват във фоайето на хотел "Карлтън" в Кан, стреляйки с картечница. Така ограбват от бижутерския магазин скъпоценности на стойност 30 млн. британски лири. Впоследствие се разбрало, че патроните били халосни.

На 11 декември 1978 г. Джими Бърк, член на клана "Лукезе", заедно с членове на клана "Гамбино" ограбват почти 6 млн. долара от склад на Луфтханза на летище "Кенеди" в Ню Йорк.

През 1963 г. Брус Рейнолдс и хората му осъществяват т. нар. "Голям влаков обир" във Великобритания отмъквайки 2,6 млн. лири стерлинги или днешен еквивалент от 50 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай