Събота,

Науката шокира! Как парализиран мъж проходи

От: Редактор -
1363
Науката шокира! Как парализиран мъж проходи
A
A
A

Мъж, парализиран при катастрофа с велосипед преди повече от десетилетие, си възвърна способността да стои и да ходи естествено, използвайки нова технология.

Невролозите от Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) в Швейцария създали това, което наричат ​​„безжичен цифров мост“, който е в състояние да възстанови връзката, загубена между мозъка и гръбначния мозък.

Този дигитален "мост"  позволява на Герт-Ян Оскам да възвърне контрола върху движението на краката си, атака той може да стои, да ходи и дори да изкачва стълби, пише Metro.

Екипът каза, че тяхната технология също така е позволила на Оскам да възстанови част от мозъчната функция, която е загубил след инцидента. Той е успял да покаже двигателни умения, когато цифровият мост е бил изключен. Според изследователите това „дигитално възстановяване на гръбначния мозък предполага, че са се развили нови нервни връзки“.

40-годишният инженер от Холандия живеел и работел в Китай, когато претърпява инцидент с велосипед. Това станало пред далечната 2011 година. Той наранил гръбначния си стълб и загубил движение в краката си.

„Когато се срещнахме с Герт-Ян, той не можеше да направи крачка след тежко нараняване на гръбначния мозък“, каза неврохирургът Джоселин Блох, който е професор в EPFL.

„За да ходи, мозъкът трябва да изпрати команда до областта на гръбначния мозък, отговорна за контрола на движенията. Когато има увреждане на гръбначния мозък, тази комуникация се прекъсва“, каза Грегоар Куртин, професор по неврология в EPFL.

„За първи път този дигитален мост заобикаля нараняване, възстановявайки комуникацията между две области на централната нервна система, които са прекъснати“, каза проф. Куртин.

Екипът каза, че техните открития, публикувани в списанието Nature, създават рамка, в която естественият контрол на движението може да бъде възстановен след парализа.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com