Намериха папка с лични данни на улица в София

Намериха папка с лични данни на улица в София | StandartNews.com

КЗЛД, ЦИК и прокуратурата излизат с позиция за ЕГН-тата

София. Папка с личните данни на хора от Своге беше намерена на столичната ул. „Позитано".

На бТВ я предал Стефан Чолаков, който живее в центъра на София и докато разхождал кучето си се натъкнал на наръча с ЕГН-та близко до боклукчийска кофа. Списъкът изглежда така, сякаш идва от ГРАО.

Преди 3 г. имаше подобен случай, пак на същото място. Тогава мъж намери материали на Софийския градски съд, пълни с имена, адреси и ЕГН-та на граждани, припомня бТВ

"Ако кучето намери няколко хиляди подписа, може да стане кандидат за евродепутат", коментира Стефан Чолаков.

"Ако не бях председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), щях да се смея", заяви в студиото на bTV Венцислав Караджов, който пое комисията преди броени дни. Той увери, че администраторите на лични данни ще бъдат подложени на допълнителен контрол.

В сряда ЦИК, прокуратурата, и Комисията за защита на личните данни ще излязат с общо становище по скандала с партийните подписки и неправомерното използване на лични данни на избиратели.

Към 40 жалби на потърпевши са постъпили в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). В прокуратурата вече има 20 жалби, включително и на омбудсмана Константин Пенчев, също жертва на мнима регистрация.

Близо 250 вече са жалбите в Централната избирателна комисия (ЦИК). Парична глоба ще е наказанието за политическите сили, които са ползвали крадени подписи. Наказателната отговорност е лична и ще я понесе този, които е злоупотребил с данните на избирателите, заявиха от ЦИК.

Скандалът за злоупотреба с лични данни се разраства, коментира пред БНР доц. Георги Димитров от фондация "Интернет и право".

"Има Закон за защита на личните данни. Този закон, както и всички други закони, създават правила за поведение. Ако някой не спазва тези правила, трябва да има ефективни механизми за контрол, които да бъдат наложени, за да имаме ред в обществото. В Закона за личните данни е транспонирана една директива на ЕС за защита на личните данни и тези правила са такива и еднакви в почти всички страни - членки на ЕС.

По-лесно се търгуват вече набрани данни. Когато предоставяте лични данни в интернет, търговците може да ги продават най-често с маркетингови цели. Но не винаги."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай