Наемат квартири за новоднените

Наемат квартири за новоднените | StandartNews.com

Първата полуразрушена къща от потопа във варненския кв. "Аспарухово" бе съборена около 15 часа вчера. Тя падна, след като работници я разрушиха с чукове. Преди това близо 20-ината майстори изнесоха на ръце покъщнината на фамилията на 63-годишния Тихомир Апостолов. Мъжът не видя тъжната гледка на дома си, строен преди повече от 30 години, защото е в болница с бронхопневмония, обясни вчера синът му Ивайло Тихомиров. Двамата синове на Апостолов гледаха заедно с децата си как домът им отива в небитието от покрива на съседната къща. "Сега отиваме на квартира, общината ще ни дава по 500 лв. месечно, за наем и консумативи - ток и вода", разказа пред "Стандарт" Ивайло Тихомиров. Къщата според Ивайло била законна, документите били изрядни. Затова от общината обещали, че на нейно място ще построят нова. Около 100 души от Варна, които останаха без домове след наводненията, ще бъдат настанени в специално изградено защитено селище, съобщи шефът на пожарната комисар Николай Николов. По думите му МВР вече е осигурило фургоните, които ще бъдат разположени близо до най-пострадалия квартал "Аспарухово". "Трябва площадка с електрозахранване, водопровод и канализация. Фургоните са изключително модерни. Те са с тоалетни възли, с малки кухни вътре, така че да се предоставят едни добри условия за хората, пострадали при това бедствие", каза Николов.

Добрич пък изпадна в шок, тъй като се оказа, че в големите магазини 10-литровите галони с минерална вода са изчерпани. Заради потопа животворната течност от чешмите не става за пиене. От общината обявиха отмяна на бедственото положение и отправиха апел към дарители от цялата страна, че има нужда от сапуни, прах за пране, четки и пасти за зъби.

Останалите без дом фамилии пък ще трябва да напуснат днес кризисния център в зала "Добротица" в Добрич, тъй като той спира да работи. Общинското дружество "Жилфонд-инвест" има готови 12 жилища, в които могат да влязат част от пострадалите. Усилено се работи броят на общинските жилища да се удвои до края на седмицата.

Деретата затлачени заради жалби на фирми

Тромави процедури по обжалване са причината затлачените дерета във Варна да не са почистени. "Следващия понеделник трябва да имаме действащ договор за почистване на деретата в "Аспарухово", каза за "Стандарт" Звезделин Стоилков, шеф на звеното за обществени поръчки в община Варна. Процедурата, разделена на обособени позиции за различните райони, била обявена през юни 2013 г. За всичките 5 района е имало избрани фирми победители, но повсеместно обжалване е спряло и забавило процедурата. След това фирмата, избрана на първо място за Владиславово, Младост, Аспарухово и Одесос, изненадващо отказала да подпише договори.

Междувременно военните от поделението на Военноморските сили отричат да имат водоем, от който да е изпусната вода към кв. "Аспарухово". "Имаме помпена станция, но тя е малка, в нея няма такива обеми", заявиха на портала на поделението. Екип на "Стандарт" влезе и в помпената станция на местното ВиК, която е на пътя на дерето, заляло ул. "Моряшка" миналия петък. Станцията подава вода към намиращия се по-нависоко кв. "Боровец", а след това потокът стига до чешмите на кв. "Аспарухово". Единственият човек в станцията е Георги Димитров, който е първи братовчед на актьора Георги Мамалев.

Автомивките дерат кожи със 100 лв.

Буквално с часове набъбнаха цените на автомивките в Добрич. Множество автомобили потънаха в калта от потопа и цената на цялостно измиване на колата удари 100 лева, мърморят жителите на града. Измиването на автомобил от 50 лв. бързо пораснал на 70 лв., а в момента автомивките приемали за миене коли от калта срещу 100 лв. Пострадали от наводнението, споделиха пред "Стандарт", че драстично са паднали цените на коли, давани за скрап. До наводнението средно за кола можеше да се получи 400-420 лв., докато сега семейство решило да предаде автомобила си, който излязъл от строя от наводнението, получило оферта от 150 лв.

Баба Величка трепери за къща от детството си

Пожълтели фамилни снимки, пазени от 60 години насам, заля потопът в къщата на Величка и Кирил Петрови в близост до дерето на най-пострадалата улица "Моряшка" в Аспарухово. Двамата дори не жалят толкова за потрошената от пороя покъщнина, а бързат да сушат своите спомени. Те са особено скъпи на 71-годишната дама, която живее тук от 5-годишна. Пред очите й е тръгнал градежът на фамилната къща, от която сега все още свежи са останали красивите мушката, запазени на перваза на прозореца. Във фаталната нощ на 19 юни водата придошла до кръста на Кирил. Той бил сам у дома, залостил вратата, но силният порой си направил път навсякъде. Жена му била при единствената им дъщеря в София и като разбрала за бедствието, хванала веднага нощния автобус за Варна. Връзката между двамата съпрузи изчезнала, защото в суматохата той изгубил във водата мобилния си телефон. Дъщерята в София изпаднала в истински шок дали баща й е жив на 600 км от нея.

След преживения ужас от наводнението дошъл ред и на втория шок. Миналата набързо комисия отсякла - къщата трябва да се срути, за да не падне сама. Тук ще легна, но няма да дам и тухла да падне от моя дом, казва жената. Стените и покривът на къщата са здрави, но е паднала изолацията, която навремето са вземали от корабостроителния завод, преди още стиропорът да е познат. Възрастните хора са евакуирани при роднини.

И БЕХ помага на пострадалите Помощ за пострадалите в бедствията дава и бизнесът. Дарения вчера изпратиха от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му компании. Електроенергийният системен оператор отпусна 20 хил. лв. Паралелно компанията има възможност да осигури и доброволци от дежурните си екипи. От АЕЦ "Козлодуй" пък за Добрич и Варна изпратиха два ТИР с 45 500 литра минерална вода и хора, които да я разпределят. За останалите без дом от Първа атомна спешно закупува големи военни палатки, които също ще достави в бедстващите райони. На място пък са вече 43-мата доброволци от "Булгартрансгаз", които помагат за разчистването и преодоляването на щетите от наводненията. Орешарски нареди на министрите: Намерете пари Премиерът Пламен Орешарски е наредил на всички министри да погледнат разчетите на ведомствата си и да намерят средства, които да послужат за изплащане на щетите от потопа. Това се е случило по време на заседанието на кабинета в сряда. Освен това стана ясно, че днес ще има заседание на комисията по бедствия и аварии. Граници за размера на помощта, която да получат засегнатите, засега няма да се определя, стана ясно пък от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев. "По най-бързия начин ще свикаме заседание, за да разпределим средствата", обясни още вицепремиерът. Семействата на загиналите ще получат еднократно по 10 000 лв., реши вчера кабинетът. Искаме пари от Брюксел за нивите Искаме пари от Брюксел за обезщетенията на стопани с площи, пострадали от бедствието. Това стана ясно от думите на зам. земеделския министър Явор Гечев. "България ще отправи официално искане до Еврокомисията за ползване на европейски инструменти при обезщетяването на стопани, чиито площи са пострадали от дъждовете и наводненията", обясни Гечев. Той повтори, че по линия на бюджета държавата ще обезщети онези стопани, чиито насаждения са удавени до 80 на сто от пороите.

Искат спасители и медици за детските лагери

Концесионери алармираха, че педагози и ръководители на ученически лагери подлагат на риск живота и здравето на децата. Масова практика било групите да пристигат без придружаващ ги спасител и медицинско лице, присъствието на които е задължително. Обикновено групите малчугани, които летуват организирано на море, пристигали само с един или двама възрастни, които са или педагози, или организатори. Когато плажните спасители поискали легитимация на лекар и спасител в групата, ръководителите лъжели, че не водят лагерници, а децата били роднини. За проблема алармира концесионерът на южния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов. Той призова всички отговорници на детски лагери да спазват стриктно правилата за безопасност на плажа и да гарантират сигурността на децата.

Пет рискови водоема в Кърджалийско

Пет са потенциално опасните водоеми в Кърджалийско. Те са съсредоточени в землищата на селата Мургово, Висока поляна, Невестино, Соколяне и Ястреб. Водоемите са определени като опасни поради близостта им до населените места и пътни отсечки. Хипотетично, в случаи на авария, водата може да наводни близките пътища или да стигне до селата. Всяка пролет и есен специално сформирана комисия, в която влизат представители на община Кърджали, областната управа и Басейнова дирекция обхождат язовирите и щателно следят дали са почистени преливниците, отводнителните канавки и шахтите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай