Над 371 млн. са дадени на пострадали от бедствия за 4 години

Над 371 млн. са дадени на пострадали от бедствия за 4 години | StandartNews.com

„През последните 4 години от 2010 до 2014 г. държавата е осигурила над 371 млн. лева за преодоляване на щетите от бедствията, като 250 млн. от тях са предназначени на неотложни възстановителни работи", обяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на пресконференция, цитиран от „Фокус".

"Огромната част от парите се фокусират върху непосредственото преодоляване на нуждата, възникнала от бедствия", подчерта той.

По думите му държавата няма как да избяга от функциите си да подпомага нуждаещите се. "Когато са унищожени домове, в зависимост от ресурса, държавата помага. Винаги тези, които очакват, очакват повече. Ние осигуряваме подкрепа, а не обезщетяваме, ако има наводнение, земетресение, ураган или друго бедствие. Това е добре", каза зам. министър-председателят.

„Трябва да имаме реалистични очаквания, защото един от проблемите, с които се сблъскваме, са именно нереалистичните очаквания", подчерта той.

„Средната стойност за спиране на едно свлачище тръгва от 1 млн. лева и може да достигне до 10-15 млн. лева", посочи Томислав Дончев.

През последните 4 години природата е нанесла огромни щети върху всякакъв вид инфраструктура и имущество в България. 450 млн. са само исканията към Междуведомствената комисия. Щетите са може би 2 пъти повече, отчете той.

„Моделът, който имаме за подпомагане при бедствия в момента, трябва да бъде променен. Прилаган успешно или не, но сега обстоятелствата са други. Роля и функция на държавата е да намерим решение", каза още вицепремиерът.

Горанов: Който е могъл да се застрахова, а не го е направил, да не получава обезщетения

"Имаме достатъчно надеждни механизми в социалното подпомагане, разработени в годините", заяви от своя страна финансовият министър Владислав Горанов. „Все още нямаме директен отговор къде трябва да започне и да свърши подпомагането, но примери имаме както по отношение на енергийно подпомагане, така и различни други модели. Те биха могли да бъдат използвани, в зависимост от това в хода на дискусията по самия законопроект какво решение ще вземем", каза той.

"Със сигурност трябва да има имуществен тест за жилища, а не всеки, който е пропуснал да се застрахова, да може да бъде обезщетяван", катеогричен бе Горанов. "Те ще получават обезщетения не на база възстановителна стойност, а на база данъчна оценка, за да не създаваме грешни стимули в икономиката и да изместваме застрахователите като пазар. Отново подчертавам, собствеността не е задължение. Тя е едно от основните права, описани в Конституцията", подчерта финансовият министър.

"Тези, които могат да си позволят застраховане, но не са го направили, ще имат нагледния пример къде са сбъркали. Те няма да бъдат подпомагани от държавата", уточни Горанов.

От 2010 г. е установено облагане на застрахователните премии и то е включено в бюджета. Би могло част от този ресурс в същия размер или в по-голям да бъде насочен към създаването на нов механизъм за подпомагане на тези български граждани, които, по една или друга причина, не могат да се погрижат за имуществото си на застрахователен принцип, предложи министърът на финансите.

На въпрос колко пари се събират от данъците върху застрахователните премии годишно и дали ще бъде необходим друг източник на средства, финансовият министър отговори: „Около 25 млн. лева. Тези средства не са твърде малко на фона на данъчните оценки на имотите, които притежават социално слаби граждани, които са претърпели увреждане от природни бедствия".

Относно изказването му за това, че местните власти ще бъдат с ограничени правомощия той обясни: "Сегашният закон е небалансиран от гледна точка на ролята на държавата. Трябва държавата да заема мястото си там, където солидарността го изисква, тоест, където хората не могат да се справят със собствени сили. Тези, които имат възможности - имаме прекрасен застрахователен пазар, който трябва да се разширява".

Той поясни, че тепърва нововъведението ще бъде обсъждано в детайли. „Не е важно как ще се разпределят средствата. Важният въпрос е кой ще бъде подпомаган и по какви критерии ще се определя", каза още Горанов и допълни, че размерът на подпомагане ще се свързва със степента на увреждане на имота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай