На този ден: Екзекутират легендарната Мата Хари

Обвинението в шпионаж не е доказано

На този ден: Екзекутират легендарната Мата Хари | StandartNews.com

На 15 октомври 1917 г. е екзекутирана легендарната Мата Хари. С това име е известна Маргарета Гертруда Зеле, нидерландска танцьорка, куртизанка и една от най-известните шпионки от Първата световна война.

Вербуването й остава загадка. Някои историци считат, че Мата Хари завършва германска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия. Други са на мнение, че вината й е силно преувеличена, но губейки войната, Франция се нуждае от изкупителна жертва.

Вероятно Мата Хари се е занимавала с шпионска дейност много преди войната. След като възникват подозрения за дейността й, французите я изпращат на мисия в Мадрид, като по време на престоя прихващат военно съобщение от германското посолство в Мадрид до Берлин.

В него се говори за френски агент H-21. На 13 февруари 1917 г. в Париж френското контраразузнаване прави претърсване в хотелската й стая и макар да не намира убедителни доказателства, я арестува и обвинява, че работи за германците.

Присъдата е смърт чрез разстрел. През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване.

Мата Хари: Куртизанка - да, шпионка - не

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай