Милионери: Моят дом – моята крепост

Някои от най-богатите хора в света се изолират в семейните си имения

Милионери: Моят дом – моята крепост | StandartNews.com

Известните и много богатите отдавна практикуват социална изолация, докато се барикадират в именията си за милиони, зад чиито стени се спасяват от лудостта на индустриите и фанатизма на така наречените си последователи. Тези от тях, които са избрали да живеят сред природата, могат с месеци да не напускат личния си рай – в планината или край брега на океана. Феновете на живота в градските дворци са не по-малко.  Но и за едните, и за другите важи мотото „Моят дом е моята крепост“.

САЩ

Силвестър Сталоун, чиито личен капитал е 400 милиона долара, явно няма проблем да има жилища, където поиска, но засега е ограничил имуществото си само в САЩ. Филмите на Слай са спечелили 4 милиарда. С „Рамбо: Първа кръв“ през 1982-а заработва 3, 5 милиона, докато за Рамбо 3 прибира 16 милиона, а за „Дневна светлина“ - 17, 5 милиона. За периода 1970-2012-а „заплатата“ на Слай е 300 милиона. През последните десетилетия основната резиденция на актьора, режисьор, сценарист и продуцент е в Бевърли хилс – на онази разкошна територия, която се нарича Бевърли парк. Смята се, че цената на имотите като този на Роки, започва от 40 милиона и може да стигне до 70 милиона. Съседи на Сталоун са общителните Еди Мърфи и Марк Уолбърг, но и изключително алиенираният Дензъл Уошингтън. Слай, жена му Дженифър Флавин и трите им дъщери се разполагат на 1440 квадратни метра. Семейството има още един имот  - в Ла Кинта, също в Калифорния. Сталоун е платил за него само 4, 5 милиона. Медии отвъд океана неотдавна коментираха, че се опитал да го продаде, но като че ли все още е негова собственост. 

Милиардерът Айра Ренерт вдига огромно имение в Хемптънс - едно от най-големите в САЩ.  Строежът му е струвал 110 милиона долара, но сега се оценява на 248 милиона. И въпреки личното си състояние от 6, 5 милиарда, Ренерт е съден по обвинения, че източва компанията си, за да финансира акцията. В „къщата“ има 29 спални, 39 бани, три басейна с олимпийски размери, както и собствена електростанция, игрище за баскетбол, зали за боулинг и за билярд, два тенис корта и два за скуош, киносалон със 164 места, гараж за 100 автомобила, джакузи за 150 000 долара. Според Curbed Hamptons данъците на имота са 40 000 долара на месец.

Едно от именията на Бил Гейтс се слави като „супер умно“. Но високите технологии не са блокирали уюта и провинциалния чар на огромния дом. Под басейна му има музикална система, а над библиотеката – красив стъклен купол. Целият имот е на четири нива. Има дни, в които Гейтс е разрешил на туристи да разглеждат определен брой от помещенията. Ето и някои откровения на най-богатия човек в света.

„Бизнесът е най-забавната игра – максимум състезание и минимум правила. Да харчиш е сложно и отговорно – както и да печелиш. В близко бъдеще ще се занимавам с това – да раздавам разумно парите си. Аз не съм нагъл – аз съм скромен и възпитан. Ако някой ми добави две години към живота, бих отишъл в бизнес училище. Въпреки че какво бих могъл да направя по-добре? Все пак се реша всеки път, преди да седна пред компютъра. Но успехът не учи на нищо – той само убеждава умните хора, че ако не могат да спечелят, няма какво да променят. Животът става по-весел, ако подходиш творчески към него. Но ако знаех къде е финалът, нима нямаше да го стигна много отдавна? Когато бях млад, исках да стана най-добрият шахматист в света“.

Лондон

Ринат Ахметов, най-богатият човек в Украйна, чието състояние се изчислява на 6 милиарда долара, се сдобива с най-скъпия жилищен комплекс в света – в Найтсбридж до Хайд парк в Лондон. Оценява се на 221 милиона долара. Лакшми Митал – най-богатият индиец, притежава дворец край Темза за 128, 5 милиона долара. В него има 12 спални, турска баня, гараж за 20 автомобила. Другото му имение край Лондон е разположено на площ от  137,5 хектара, а вилата в него е оценена за 40 милиона.  Тамара Екълстоун – топмодел и дъщеря на милиардера Бърни Екълстоун, бившият собственик на „Формула 1“, се наслаждава на живота в малък дворец край парковете в Кенсингтън за 70 милиона долара. В него има 55 стаи, а само ваната от кристал, в която релаксира красавицата, е за 1 милион. Имението е оборудвано дори със спа център за кучета. Подземният басейн и залата за боулинг не се броят. Както се знае, Роман Абрамович притежава няколко красиви имения в британската столица, като цената на всяко от тях започва от 140 милиона долара. В едно от владенията на Абрамович гостите се дивят дори на музей за автомобили.  

Индия

Мукеш Амбани, президент на енергийната компания Reliance Industries и един от най-богатите хора в света, е вдъхновител на  жилищното съоръжение с име „Антилия“ - на 27 етажа за 1 милиард долара в престижния Алтамаунт Роуд в Бомбай. В него има три площадки за хеликоптери, спортен клуб, зала за танци, кино салон, паркинг за 160 коли. Обслужващият персонал е от 600 човека. Сградата е висока 550 фута. В нея живеят Амбани, съпругата му Нита и трите им деца, които са възпитани сами да оправят леглата си. В лобито има 9 асансьора. Дизайнът на всяка стая е различен. Семейството се моли редовно в храм, който заедно с външните окачени градини, заема два етажа. Всички Амбани са вегетарианци, като в дома им дори на гостите не се сервират пържоли. Мукеш и жена му не близват алкохол. Във вътрешната архитектура водещи са два декоративни мотива - лотусът и слънцето. Те са от мрамор, кристал и перли. Един от етажите е посветен на сладоледа, а за най-сгорещените е Снежната стая, в която изкуствени снежинки хвърчат по 24 часа в денонощието. "Антилия" е наречена на митичен остров в Атлантическия океан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай