Неделя,

Морски вълк ще спира бежанците

От: Администратор -
2665
Морски вълк ще  спира бежанците
A
A
A

За Светлан Кичиков няма по-хубаво място от родния Созопол

Когато Бойко Борисов те види и хареса, няма значение каква длъжност заемаш и колко време тъпчеш на едно място. Значи птичката е кацнала на рамото ти. Така описват в Бургас изненадващото издигане на морския капитан Светлан Кичиков за нов директор на Гранична полиция. Той все още не е назначен официално, но вече е в процедура по издигането му.
От него ще се иска да промени изцяло както оперативното ръководство на граничарите, така и да промени начина на провеждане на конкурси и обществени поръчки.

Все пак досегашният граничар номер 1 - криминалистът Антонио Ангелов, бе принуден да се оттегли заедно със заместника си Йотко Андреев заради абсурден победител в обществена поръчка кой да извозва задържани мигранти в страната. Оказа се, че собственикът на спечелилата фирма "Еделвайс 0707" Григор Григоров е разследван за каналджийство на бежанци.
"Звучи като виц", коментира конфуза и самият Бойко Борисов, който поиска оставките на двамата началници в Гранична полиция.

Борисов се запознал с Кичиков по време на операция на "Фронтекс", европейската агенция за охрана на границите на ЕС. Става въпрос за учението "Посейдон морски граници", което се проведе от края на януари до 8 март.
Кичиков се изявил в две роли - като командир на кораба "Обзор" и като началник на базата за гранични полицейски кораби в Созопол.

49-годишният Светлан Кичиков е роден в Бургас, тийнейджърските му години минават в жк "Славейков", учи в местното училище "Димчо Дебелянов. След това завършва военноморското училище "Никола Йонков Вапцаров" във Варна със специалност "Корабоводене за военноморския флот". На 25 години вече е командир на граничен кораб в състава на министерството на отбраната. След това заема различни длъжности в регионалната гранична служба - Бургас. На 48 години вече оглавява базата в Созопол.

Кичиков живее в града от дълги години, откъдето е родът му. Кариерното му досие е безупречно, награждаван е многократно за постигнати успехи.

"Човек е там, където е сърцето му, а не там където е физически" е един от последните му постинги на страницата му във Фейсбук.

Със сигурност морската душа на Кичиков едва ли ще се чувства уютно на шефския стол на Гранична полиция в София, но предизвикателството да спреш мигрантите вероятно си заслужава отговорността.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички