Мизия и държава на нож за помощите

Мизия и държава на нож за помощите | StandartNews.com

Получили само еднократните 325 лева, но вече похарчили парите

В бедстващия град консервите свършиха, доброволците са само по 7-8 на ден

"Спекулира се с информацията за Мизия. Общинската администрация говори пред медиите и внушава неверни неща, които нагнетяват напрежение". Това заяви в петък областният управител на Враца Венцислав Василев. И продължи - бедствието е дошло от проливния и продължителен дъжд, а язовирите нямат нищо общо с него. "Това е негово мнение, в Мизия никой не мисли така", каза пък час след официалното изявление на губернатора заместник-кметът на бедстващия град Николай Нековски.

Месец след трагедията властта и хората в Мизия още спорят откъде е дошла бедата. От 39 язовира пробити са само стените на "Стубеля" и "Церов дол", които се намират на територията на община Борован. Това съобщиха от врачанската окръжна прокуратура след обстойна проверка на водоемите. И двата изтичат в язовир "Братковец", който има здрава стена. Той е поел водата от тези с пробитите стени. Но обемът на тези язовири е 30 млн. куб. м. Над Мизия са се излели 300 млн. куб.м.

Язовирите са свързани като каскада

и заради нарушени стени и преливници водата е потекла по Скът неконтролирано, контрира прокурорското заключение преживелият ада Нековски.

"Водата от дъжда беше до коленете ни, но към 1 часа през нощта изведнъж скочи над главите ни. Това беше вълна с 3-4 метра височина и с акумулирана водна енергия. Започнаха да падат първите къщи, защото тя ги удряше. Ако беше само от дъжда, те щяха да паднат след 3-4 дни, когато се напоят с вода", спомня си 77-годишният Петър Петров. Не е по-различен разказът и на Радка Берчева и Йошка Пировска.

Голямата вода вече е само спомен, но бедствието в града продължава. След нея 593 къщи са станали необитаеми. От 3422 жители пряко засегнати от водната стихия са 1195. 152 от тях са деца, 429 - пенсионери, 52 - инвалиди, 35 - безработни. Хората с помощта на 7-8 доброволци на ден чистят къщите си от калта, изхвърлят цялото си имущество. По тротоарите са се образували купчини от унищожени вещи. Общината ги извозва, но с газка и повредена машина от АЕЦ - Козлодуй работата върви бавно.

"Появяват се нови проблеми", твърди Нековски. "Свършват консервите и трайните храни, които хората получаваха досега. От днес бездомните ще получават сигурно храна само от военнополевата кухня - по един обяд. Запасена е с продукти от армията и от БЧК до средата на септември. Дневно тя приготвя топъл обяд за 600 човека. Не на всички къщите са разрушени, в някои може да се влезе, но вътре няма нищо. Хората

нямат ток и печки, нямат посуда

за да си готвят", допълва той.
Всички къщи вече са проверени от строителни специалисти. През тази седмица резултатите за всяка от 670-те ще бъдат оповестени. Собствениците ще научат защо домовете им трябва да бъдат съборени или какво трябва да се направи, за да станат отново безопасни за обитаване. Тогава хората отново ще настръхнат срещу властта, прогнозират в общината. Защото през 2010 година е бил приет правилник на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при МС, според който пострадалите могат да бъдат обезщетени според данъчната оценка на имотите си. Община Мизия попада в населени места от пета категория, което означава ниски данъчни оценки. С парите, които могат да получат, хората не могат да направят нищо. Щетите трябва да се компенсират според цените на актуалното строителство, убеден е заместник-кметът.
Всеки вторник и петък всички общинари застават очи в очи с хората на общоградски събрания. На централния площад всеки има право да попита какво може да се направи за решаването на неговия проблем. На място общинарите от съответната сфера на дейност дават отговори, ако не могат, обещават да направят справки и да кажат на следващото събрание. През последните дни

тези събирания прерастват в протести

Хората се гневят срещу забавянето на всякаква помощ. Получили са само еднократната от 325 лв., която вече е похарчена. Никой не е взел обещаваните ваучери за снабдяване със строителни материали, дезинфектанти и кухненска посуда. Малкото време до зимата ги тревожи. "Ако сега не ремонтираме къщите си, кога", питат. Предстои и разпределяне на събраните средства между пострадалите. И за да стане това справедливо, градската агора ще избере обществен съвет. В него се включват председателката на общинския съвет Диана Вичева, секретарят на общината, представители на БЧК и на 7-те пострадали градски квартали и на село Крушовица. Той ще разпределя средствата от дарения, които пристигат в общината. Специално за Мизия са били събрани 38 000 лв. Транспортна фирма е дарила 100 000 лв. В помощ за наводнените селища на Врачанска област по сметките на БЧК са постъпили 600 000 лв. Още не е ясно колко от тях ще получи Мизия. В края на миналата седмица общинското ръководство поиска от държавата бедственото положение да бъде удължено до 15 септември. Мотивите - водата вече я няма, но тя е престояла в къщите по 7-15 дни, поради което повредите са големи. В нито един от наводнените домове няма условия за нормален живот.

Първият милион е в касата от петък

Служебният кабинет отпусна 1 млн. лв. за неотложните нужди на Мизия. Парите реално са в касата на общината от петък. С част от тях - 300 000 лв., ще бъдат ремонтирани две училища и една детска градина. Първите етажи на сградите се нуждаят от нови мазилки и подове, стаите - от ново обзавеждане. В основното училище трябва да бъде възстановен физкултурният салон и парокотелното отделение.

С друга част от средствата спешно ще бъдат ремонтирани две сгради, в които ще бъдат настанени бездомните. Първата е общинска сграда, бивш обединен детски комплекс. Втората е общежитие на закрития комбинат за целулоза и хартия. Оказва се, че не се знае чия собственост е. От няколко години за нея никой не плаща данъци, обясниха в общината. Областната управа трябва спешно да изясни казуса. Вече са направени първите разходи по оформянето на площадка за фургонно селище. Теренът е подготвен, предстои прокарването на канал и електричество. Общината се надява с първата помощ да се разплати и за други извършени вече услуги, една от които е плащане на горивото на доброволците, които дойдоха със собствени помпи да отводняват, другата - пръскането два пъти срещу комари.

Ремонти в школата и след първия звънец

Няма да отлагаме откриването на учебната година, каза Николай Нековски. Първи училищен звънец ще има и в основното училище, и в професионалната гимназия. Едновременно с учебните занятия ще вървят и ремонтите. Във вторник в града очакват министъра на образованието Румяна Коларова, с която да бъде обсъдена ситуацията преди началото на учебната година. Месец преди наводнението общината се е сдобила с ново училище. От държавна професионалната гимназия е станала общинска. Прехвърлиха ни я в окаяно състояние, признава Нековски. Класните стаи още се отопляват с печки на дърва и въглища, възмущава се той.
Не е вярно, че Мизия ще бойкотира изборите. Това са изказвания пред медиите на по-емоционалните ни съграждани, смята управникът. Сигурен съм, че като дойдат изборите, много от моите съграждани ще тръгнат към секциите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай