Мечти в 38 квадрата

Семейството възпитава децата си в християнски добродетели

Мечти в 38 квадрата | StandartNews.com

Марин има рак, иска да осигури дом за децата си

Те са щастливи, защото са заедно. И защото намират начин да помагат на хора в беда. Марин, Ангелина и седемте им деца Радослав на 16 г., Симона - на 12 г., Георги - на 11 г., Николай - на 10 г., Петя - на 7 г., Мариела - на 6 г., и Спас - на 4 г., живеят в една стая, в мазе, на 38 квадратни метра площ в квартал "Редута". Изхранването на семейството е в ръцете на 40-годишната Ангелина, която изкарва не повече от 300 лв. на месец от почистване. Получават и 200 лв. детски от държавата. Също толкова е и наемът им на месец. С всички тези пари плащат сметките си и някак си оцеляват. Марин е с отстранен тумор на лицето и в момента е в ремисия. Основно той се грижи за най-малкото момченце, което не ходи на детска градина.

За Гергьовден са яли агне. Подарък от състрадателни хора. "Има много добри хора, помагат кой с продукти, кой с дрешки, кой със средства", казва Марин. С жена си не си спомнят кога за последно са купували играчки на малките. Големите пък ходят със сандвичи на училище. Джобни обаче нямат. Децата са чисти, нахранени и много добре възпитани.
Вчера многодетното семейство бе приготвило голям кашон с дрехи, за да ги дари. Редовно го правят. По този начин се отблагодаряват за помощта, която самите те са получавали през годините.

От години те са доброволци

към евангелистка църква, където раздават обяд на бездомни хора. Раздават храна и на гарата. Само че няма ненаказано добро. Преди няколко години в един ден, в който отсъствали от къщи, нагли крадци обрали покъщнината - пералня, печка, вилици, лъжици, тенджери, чинии и половината дрехи. "Само ножовете ни бяха оставили", казва с болка Ангелина. По-късно добри хора им подарили печка и пералня.

А само преди четири години семейството не се е лишавало от нищо. Тогава мъжът се трудел като строителен работник, правел хидроизолация на покриви и получавал добра заплата. Той обаче не бил осигурен, защото имало практика работодателите да не сключват трудови договори със служителите си. Всичко в семейството вървяло добре до онзи момент, когато Марин чул страшната диагноза - рак. Имал голяма бучка в гърлото, мислел, че е мастна тъкан. Оказало се, че е тумор и трябва да се оперира спешно. Тежката болест, нападнала Марин, ги принуждава да прибегнат до трапезарията за бездомни, откъдето им помагат с пари и връзки за операция. "Хората от църквата се застъпиха за мен, помогнаха ми. Дотогава никога не бях влизал в болница. Като се разболее човек, вижда каква ценност е здравето. Оперираха ме и след това направих 30 лъчетерапии. Появиха се обаче нови разсейки", добавя многодетният баща. Ръката му е засегната, зрението му е увредено, вижда с 40 на сто от очите си, от лъчетерапията са му изпадали зъбите.

Ангелина няма постоянна работа

заради заболяването на съпруга си и грижите за децата. Понякога печели по 200-300 лева. "Подадохме документи през 2014 г. за общинско жилище. Бяхме одобрени за нов дом и до края на 2015 година трябваше да го получим, но уви, наскоро ни казаха, че няма свободни", разказва Ангелина. Всеки декември трябвало да се подават нови документи. Кметицата лично е посетила мазето и обещала да действа за общинско жилище. "Нямаме претенции, само да не е в някое гето, не искам тези деца да гледат побоища и разправи", казва Марин. През зимата се отопляват с ток. "Даже комин няма в мазето", казва Марин. В семейството по-големите гледат по-малките. Всички деца са любители на народните танци.

Историята за няколко дни трогна стотици хора и в интернет. Много от тях се отзоваха с желание да помогнат, кой с пари, кой с дрехи.

Семейството има нужда най-вече от хранителни продукти

обувки за децата и всякакви ученически пособия.
А мечтите на деветчленната фамилия, събрани в 39-те квадрата мазе? Те не са за коли и вили, нито пък за екзотични пътешествия. Семейството мечтае единствено за дом, в който да отгледа децата си, и работа, която да ги подсигурява.
Благодарни са дори и само за това, че на масата им има хляб. "Бедни сме, но сме щастливи. Човек може да живее и с много, и с малко", казва Марин. На въпроса как се гледа такова голямо семейство родителите отговарят: "С много, много любов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай