Мечо Пух за първи път празнува самотен. 10 мита

"Колкото повече, толкова повече" не е най-известната фраза на любимото мече

Мечо Пух за първи път празнува самотен. 10 мита | StandartNews.com
  • "Колкото повече, толкова повече" не е най-известната фраза на любимото мече
  • Връстник е на кралица Елизабет II, която го обожаваше. Само в Китай е недолюбван

Обичате Мечо Пух, нали? Всички го обичат, защото той наистина е голяма работа – симпатичен, остроумен, понякога леко глуповат, но винаги много чаровен и мил. Денят му е 14 октомври 1926 година, когато се публикува за първи път книгата на А. Милн за незабравимите приключения на Мечето и неговите приятели от Голямата гора. 4 години ни делят от вековния юбилей, но световната славата на Пух не е подвластна на времето, а митовете за героите в книгата и нейния автор не спират да вълнуват поредица от поколения. Книгата е преведена на почти всички езици по света, включително на латински и есперанто. През 1996 г. WaterStone’s – водеща издателска фирма в Англия, поставя книгата на 17-то място сред стоте най-четени книги на ХХ век.     

1. Проклятието на книгата

Кристофър Робин е най-известното дете от 20-ти век. Но дали е щастлив? Сблъсква се с цялата слава без да е готов за нея. Цялото внимание започва да пречи на момчето. Фотографи го снимали, журналисти го интервюирали. За него станало невъзможно да живее извън фокуса на обективите. В училище го подигравали и той напуснал обучение, за да се запише в армията, когато избухва Втората световна война. После не успява да си намери работа. Твърди, че баща му е откраднал живота, скарват се, после се жени за първата си братовчедка. Дъщеря му Клеър е с церебрална парализа.

2. Мечето позлатява фамилия Милн    

Бащата на Кристофър също тежко преживява творбата си. След нея той се опитва да се върне към стария си стил - сатирата, но критиката е безпощадна. Той се усамотява без да се интересува от приходите. Синът му  пък основава книжарницата „Харбър“, която се превръща в успешно начинание, но той отказва да продава Мечо Пух и да приема хонорари от продажбите й.

3. Как Едуард стана Уини

Всеизвестно е, че за първия си рожден ден (през 1921 година) синът на писателя - Кристофър, получава подарък плюшено мече, наречено Едуард, което става ключов образ в книгата. Истинското мече Уини от лондонската зоологическа градина обаче е причината за появата на популярния герой Мечо Пух. Семейството се запознава с мечето по време на разходка в зоопарка в Лондон. Кристофър се привързва изключително много и започва да посещава всеки ден мечето, даже да влиза в клетката му. После сменя името на играчката си с "Winnie – Winnie the pooh" и така се появило името на всеизвестния днес Мечо Пух. Всъщност името Пух идва от звука, който мечето издавало, за да пъди мухите от носа си, докато висяло повече от седмица на ръцете си по време на едно от приключенията си.

4. Ловецът на Уини

Ловец, хванал в Канада Уини, е общоизвестната версия за появяването на световната сцена на най-известното мече. Това обаче не е точно така. Уини стана световен герой благодарение на Хари Коулбърн, който като ветеринарен лекар пътувал към военен тренировъчен лагер до Квебек. Когато влакът спрял до Уайт Ривър, Онтарио, Хари слязъл да се поразтъпче и забелязал мъж с мече, вързано за оградата. Той платил на ловеца 20 долара (180 днешни английски паунда), качил се с животното във влака и по пътя го кръстил Уини, защото то било женско мече. Не приличало на жълтото мече - не било пухкава, хранели го не с мед, а с малки бутилки кондензирано мляко. Войниците го взели на кораба за Англия като талисман, но като тръгнал към фронта, Хари го закарал в зоологическата градина. След войната разбрал, че е местна атракция и го оставил там завинаги.

5. Писателят от Кеймбридж

Авторът на най-известната детска книжка не е имал идея, че ще става писател. Бил е блестящ математик още в училище, приемат го Кеймбридж, където е бил отличник. Но точните науки престават да го интересуват още докато следва. Съсредоточава се върху писането като набляга на разкази и стихове. Когато получава диплома през 1903 г., вече е категоричен - започва да прави писателска кариера. Началото е с хумористични разкази като помощник редактор в малко известно американско издателство, където работи до Първата световна война. След нея той става успешен драматург. Автор е и на популярен детективски роман - Мистерията Червената къща. Мечо Пух обаче го изхвърля от сериозната литература, затова и другите му творби са забравени.

6. Историята на филма

Твърди се, че историята за Мечо Пух била любима на дъщерята на Уолт Дисни, което го вдъхновило да екранизира героя и първият филм с Мечето се появява през 1966 г. Но втората екранизация не е повод на емоция, а на щателно проучване. През 1993 г. от студиото на Дисни правят масово допитване след младите западни киномани, за да разберат кой е най-популярният герой. Оказва се, че след Мики Маус това е именно Мечо Пух. Затова и те решават отново да направят филмче за него, което най-вероятно всички вие вече сте гледали много пъти.

7. Мечето и Кралицата

Любимият герой на поколения деца - Мечо Пух, който е връстник на кралица Елизабет II, за първи път отбелязва самотно рождения си ден - 14 октомври. 

Когато удари 90 години, в чест на общия им юбилей, бе публикувана нова книжка, в която мечето се среща британската кралица. В „Мечо Пух и кралският рожден ден“ известното мече и приятелите му отиват в Бъкингамския дворец. Освен книжката, излиза и аудиоверсия, озвучена от британския актьор Джим Броудбент. Издателят на книгата Никол Пиърсън твърди, че Мечо Пух и кралицата са свързани отдавна, защото Елизабет II била голяма почитателка на Мечо Пух и четяла редовно приказките на деца, внуци и правнуци.

8. Защо Китай мрази Мечо Пух

Когато молбата на "Дисни" да излъчи в Китай филма "Кристофър Робин и Мечо Пух" бе отхвърлена категорично от китайските власти, всички си зададоха въпроса - защо?. Отговорът е много прост - правителството в Пекин започна да цензурира в интернет картинки на Мечо Пух след като някои политически опоненти оприличиха външния вид на мечето на президента Си Дзинпин.

Опозицията стигна и по-далеч -  започнаха да използват Мечо Пух като символ на съпротивата срещу официалната власт. Си Дзинпин бухнал като Пух - беше тиражирано многократно като заглавие в социалните мрежи в страната още от 2013 г., когато Дзинпин посещава САЩ и бе сниман редом до Барак Обама. Фотографията бе представена натрапчиво като среща на нисък и обемист с висок и слаб.  Нещата не се изчерпваха с това. През 2014 г. Дзинпин се срещна в Япония с бившия премиер Шинзо Абе и отново сравненията бяха същите. Отговорът на властите не закъсня.

9. Рекордна цена за Дървения мост

Един от символите в книгата - Дървеният мост в Съсекс, който е вдъхновил автора на "Мечо Пух", беше продаден за над 150 000 евро на търг във Великобритания. Сумата бе два пъти повече от предварителната му оценка. Купувачът е Уилям Саквил, граф де ла Вар, който притежава имение на няколко мили от първоначалното му местонахождение.

Мостът вече е реконструиран и поставен. Той е и ново любимо място на децата в региона. Но не този мост държи рекорд в търговете. Оригиналната карта на Голямата гора от "Мечо Пух" бе продадена на търг в "Сотбис" за зашеметяващата  сума от 430 000 британски лири. Така рисунката на Ърнест Шепърд от 1926 г. стана най-скъпата илюстрация от книга, предлагана на търг.

10. Любимият цитат

По повод стогодишния юбилей на плюшеното мече на Кристофър, едно от английските издателства направи анкета сред младите хора кой е любимият им цитат в книгата. Предварителните очаквания бяха за фразата: "Колкото повече, Толкова повече". Оказа се, че английските младежи най-много си харесват друга мисъл на Мечо Пух - "Моят най-любим ден е денят, прекаран с теб". Сред 10-те топ фрази са още: “Щом някой казва, че няма никой, значи има някой”, "Ден без приятел до теб е като гърне без капчица мед на дъното", "Всяко нещо струва друго нещо","Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде", "Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед", "Понякога седя и си мисля … а понякога просто си седя", "Какво се подарява на някой, който иска всичко, а няма нищо","Как се пише „любов“? Тя не се пише, тя се чувства", "Отдавна, много отдавна –онзи ден" и "Има дни, в които не е важно как се пише вторник".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай