Манипулации в софтуера за разпределение на дела

Манипулации в софтуера за разпределение на дела | StandartNews.com

София. Проверка на Инспектората към Върховна касационна прокуратура в следствения отдел към Софийската градска прокуратура за пореден път потвърди възможностите за манипулации, които предоставя софтуерът за случайно разпределение на дела "Law choice". Този програмен продукт се използва в над 95% от българските съдилища, прокуратури и следствени отдели.

Според проверяващите, които са инспектирали периода от 2009 до 2012 г., операторът на програмата за случайното разпределение Росица Найденова в следствието е измисляла най-различни мотиви, за да изключва определени следователи от разпределението на дела.

На въпрос какви са мотивите тя да променя данни в протоколите, тя е казвала, че така го била обсъдила с други нейни колеги от други следствени служби, те правели така, затова и тя решила да прави така, от нея се искали резултати и други обяснения, които според Владимиров са неприемливи.

По принцип, когато някой магистрат се изключва от разпределение, разпределящият е задължен да посочи причина за това (че си е направил отвод, че е в отпуска или болнични и т.н.). Найденова обаче посочвала други причини: "Охххх", "Господинът не желае да вземе делото", "Много наведнъж за ЧНГ", "Щяла да е била в отпуск", "Е, хайде да не е веднага", "Хайде третото на друг", "Не и този път", "Не съм блокирана", "Това са поръчки".

Емил Владимиров коментира: "Имам чувството, че операторът се е забавлявал на моменти с програмата." Според него около 85% от следствените дела са били подложени на случайно разпределение, но това е ставало формално.

Другият механизъм за манипулация бил чрез промяна на натовареността на следователите – когато има дело за разпределение, тя слагала двама следователи на 0%, а другите на 100% натовареност, след което връщала показателите. Това ставало въпреки заповед на градския прокурор на София Николай Кокинов, който изрично бил посочил следователите да бъдат винаги на 100% натовареност.

Голяма част от констатациите за пропуските в системата "Law choice" съвпадат и с доклада от проверката във Върховния административен съд, която ВСС прекрати. Проверяващите, сред които бяха представители на НПО, ВСС и Инспектората към него, обаче констатираха също, че освен разпечатване на манипулиран протокол е възможна и намеса в електронния архив на програмата.

Според проверяващите Росица Найденова е действала на своя глава и без знанието и съгласието на своите началници.

Градският прокурор на София Николай Кокинов отбеляза, че той заедно с новия ръководител на столичното следствие Петьо Петров били иницирали ревизията. Изборът на Петров за поста предизвика серия от критики заради множеството съмнения около неговата личност и професионалнатa му кариера.

"Предстоят дисциплинарни производства на всички служители, които работят със софтуера за случайно разпределение на делата.", каза Кокинов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай