Лозенец в ада на 720 взрива

Минахме на лекарства, къщите ни се разцепиха, разказват местните

Лозенец в ада на 720 взрива | StandartNews.com

Ямбол. Година след инцидента край Петолъчката цяло село излезе на протест срещу контролираните взривове там. Точно в 12 часа в сряда обитателите на Лозенец поискаха край на продължаващите взривове, с които от половин година се обезвреждат останалите там боеприпаси. Хората се оплакаха, че от детонациите къщите им се рушат, а освен това са поставени под непрестанен стрес. Лозенец бе най-пострадалото село от черния 5 юни 2012 година, когато при взривове в складове с боеприпаси загинаха трима души, а други 10 бяха ранени.

"Досега сме преживели 720 взрива. Къщата ми е нова, а вече има пукнатини и напукани стени. Терасата ми е отделена от сградата с един сантиметър. Вие си направете сметка какво означава това", разказва пред "Стандарт" Дина Попова, която оглавява инициативния комитет срещу взривовете. И кани журналисти само за 24 часа в къщата си - за да усетят детонацията от експлозиите.

"Взривните материали на фирмите се намират на 800 метра от селото ни на открито са и ромите ги крадат. Знаете ли, че наскоро един от тях бе прострелян с шест рани в белите дробове", попита Дина Попова. "Ние искаме просто да спрат. Дори не искаме да ни обезщетяват с пари за натрошените къщи. Просто да спрат, защото вече не се живее", категорична е председателката на инициативния комитет.

"Не може повече да се живее така. На протеста съм, за да спре този ад - постоянно гърмене, шум, отровни газове, стрес. Да се махат! Знаете ли, че много хора минаха на лекарства за нервите. Чак и животните ни се поболяха!", казва баба Петранка, която е дошла на протеста заедно с внуче.
На главния път София-Бургас дойдоха над 200 души, което на практика е почти цялото село. Протестиращите обаче не блокираха движението. Трафикът бе затруднен само при придвижването на хората на два пъти за десетина минути през шосето.

Около 45 000 са снарядите, открити след 5 юни 2012 година, и те трябва да бъдат унищожени до края на тази година. Хората от Лозенец настояват за незабавно сформиране на междуведомствена комисия, която да направи пълен преглед на случващото се до селото.

Да се изследват почва, въздух и вода, които със сигурност са много замърсени. Според местните перманентните взривове са причина и за миниземетръси. Те настояват да има и сеизмологични проучвания на последиците от случващото се. Мнозина пък считат, че експлозиите се правят незаконно, но няма кой да упражни контрол.

Уведомен за протеста, представителят на фирмата, извършваща взривовете, инж. Иван Табов бе изпратил писмо до кмета на община Стралджа и до РУ "Полиция", че "в знак на уважение към лозенци в деня на протеста фирмата няма да извършва взривявания". В послание до общината и инициативния комитет е отправена "покана за денонощно посещение на лозенци, без ограничения и без предизвестие, по преценка на посетителите". Поставено е само условие "предварително да се представи списък на лицата, за да може полицията да осигури необходимия допуск".

Новият областен управител на Ямбол Николай Пенев вече пое ангажимент проблемът с взривовете да бъде негов приоритет. Лозенци обаче са категорични: "Отново излизаме на протест, ако взривовете не спрат".
Щетите от трагедията край Петолъчката се изчисляват на над 65 милиона лева. 12 месеца по-късно делото за експлозиите е върнато в прокуратурата. Според Районен съд-Ямбол причина за това е липсата на конкретно посочване като вид и количество на нанесените материални щети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай