Ловец откри съкровище при хайка за глигани

Ловец откри съкровище при хайка за глигани   | StandartNews.com

Ловец откри съкровище на лов за глигани. Варненският бизнесмен Младен Станев, който е и шеф на Българо-монголското дружество, попаднал на комплект сребърни и позлатени дамски наушници от ХIV век, два от които са изцяло запазени. Той разказа как се натъкнал на накитите през януари, докато бил на пусия в гората, където дебнел дивите прасета. Докато скучаел край варненското село Долище в очакване на кучетата, погледът му попаднал на няколко метални предмета, които разровил с ножа си и без да подозира какво представляват, прибрал в джоба си. От ловните емоции ги забравил допреди няколко седмици, когато ги открил в джоба си при подготовката на екипировката за началото на новия ловен сезон. Решил да ги покаже на специалисти и тъй като са близки приятели с проф. Николай Овчаров, той бил първият, който разбрал на каква ценност е попаднал.

Станев дари находката си на Археологическия музей във Варна, а родния Индиана Джоунс представи накитите. Според учения експонатите са принадлежали на аристократка. Предполага, че вероятно са били закопани на много малка дълбочина и са изровени от диви животни. "Така, без да искам, станах откривател", коментира Младен Станев.

"Долище стана синоним на явление в археологията, насочено към Средновековния период и главно ХIII-ХIV век. В района има десетки открити ценни артефакти, принадлежали на знатни семейства, закопани на много малка дълбочина", обясни вчера проф. Овчаров при представянето на находката. По онова време, като символ на положението, което заемат в обществото, болярите носели специални сребърни колани, награда от владетелите им за вярност и заслуги, получавали също и сребърни чаши, а жените са дарявани с наушници, пръстени и други бижута. Намерените сребърни украшения са такива наушници, които проф. Овчаров нарече "мечтата на българската аристокрация по онова време". Те не се носели директно на ушите поради масивност и тежест от около 100 грама, а били окачвани на специален дървен венец, опасващ главата на жената и скрит под кърпата й. Теориите за местоположението, където са открити, са различни, като все още няма ясно становище за това как са се озовали точно там. Сигурното е, че са принадлежали на знатна болярка, която най-вероятно ги е заровила при бягството им към Влахия по време на Османското нашествие или при някаква друга политическа криза, смята проф. Овчаров. Не е изключен вариант и укриването им да е заради епидемията от чума, разразила се по онова време и изтребила близо две трети от населението на Европа. "Подобни находки от ХIV век, които са били заравяни на 20-30 см дълбочина, са намирани на много други места в България, но най-голямата им концентрацията е във Варненско.

"Това е 14-ото поред открито такова съкровище само в района на село Долище. То допълва колекцията от накити в музея, която е най-богатата на Балканите", заяви уредникът Игор Лазаренко. Разкопки на мястото на находката няма да се правят, защото специалистите са наясно, че такова имане в миналото е заравяно хаотично, за да се укрие при кризисна обстановка и обикновено не се свързва с наличието на крепостни постройки или населено място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай