Купонът на богатите е в Куршевел

Бекъм, Клуни и олигарси обожават френския курорт

Купонът на богатите е в Куршевел | StandartNews.com

Един от най-луксозните високопланински курорти в света е френският Куршевел. Намира се в Алпите, в Савоя, и в разгара на зимата към него тръгват богатите и известните от Европа, двете Америки, арабските емирства, Азия. Тук ски се карат до края на април, а най-запалените могат да се радват на "мрежата" от писти, които в тази зона, наречена "Трите долини" - една от най-големите в света за зимни спортове, са над 500 км. Разположени са на височина от 1300 до 2738 м., което значи сняг през целия сезон.

 

Сняг и синьо небе - това е Куршевел

 

"Най-добрият ски курорт, стига да може да си го позволите", казват за Куршевел познавачите. В световен мащаб си съперничи с американския Аспен в Колорадо и швейцарския Гщаад. В "Трите долини" има пет алпийски села, намиращи се на различна надморска височина. Най-горе е богаташкият Куршевел - на 1850 м. Човек не може да повярва, че той е тръгнал от една гола поляна. След Втората световна война бивш френски министър с комунистически уклон, търси начин да направи нещо за своята родна Савоя - например ски курорт, различен от познатите Шамони и Межев, защото ще бъде предназначен за работническата класа. Така от ентусиазма и илюзиите на онези години се ражда Куршевел, посрещнал първите туристи през 1946 г. И каква ирония - курортът по-късно е превзет от най-богатите, а работниците ги няма никакви.

 

Интересът към него днес е толкова голям, че ваканцията в Куршевел е просто задължителна за паралиите. Надпреварват се да идват руските олигарси, звезди на кино и шоу бизнеса като Джордж Клуни, известни светски персони като Виктория Бекъм и съпруга й, принцове от Близкия изток, датската кралска фамилия, аристократи от монакската фамилия Грималди, включително принц Албер, бизнесмени от Бразилия, Монголия, Казахстан...богаташи от над 50 националности. Напливът е толкова голям, че вдига главоломно цените, които са много по-високи от всички останали зимни курорти. Чужденците са привлечени от великолепието на Френските Алпи, стабилното време, прекрасния планински въздух, ослепителната снежна покривка, безупречното обслужване, шедьоврите на знаменитата френска кухня. Като изрисувани са планинските вили, които французите наричат шале, изградени в местния савойски стил. Те са чудна гледка и през лятото, когато терасите им са отрупани с мушкато. В района има изключително много хотели, два от тях са от суперлуксозната категория "Палас" ( в цяла Франция са общо 8 ). В селата на по-ниските нива цените са по-достъпни и там се предлагат частни квартири и апартаменти във ваканционни комплекси.

 

За най-красива писта се смята "Бук Блан", която се промъква и през борова гора. Естествено, че освен за скиорите от висока класа, има и по-леки трасета за начинаещи. Отлични условия са създадени за сноубордистите, уникални са турнирите по поло на сняг. През сезона работят с пълна пара ски училища с много добри инструктори. В Куршевел е и спортният комплекс "Форум" с фитнес център, масажи, боулинг, закрита пързалка, скално катерене по стена...Но това е и курортът, събрал блясъка на всички световноизвестни модни марки, които предлагат дрехи, бижута, часовници на луди цени. Прочути дизайнери подготвят специални колекции за богатите ски маниаци. За любителите на силни усещания е осигурена разходка с въздушен балон, може да се наеме и хеликоптер, за да те извиси над Алпите. В Куршевел е и високопланинското летище, на което кацат частни самолети и хеликоптери.

 

Цени за милиардери

 

В "най-руския" високопланински курорт парадът на суетата продължава цял сезон. За мнозина от руските гости казват, че стоят по-малко на пистите и повече в бутиците. А те са им приготвили страховити цени. "В Куршевел навсякъде слагат скъпоценни камъни, писа преди време "Комсомолская правда", даже секс играчките в специализираните магазини са украсени с кристали "Сваровски". Покривка за легло от чинчила се предлага за 62 000 евро, а ски, инкрустирани с диаманти - за 85 000! В легендарния ресторант и нощен клуб "Ла Манжоар" ( "Яслата" ), единствено в който е разрешено на руснаците да танцуват по масите, бутилка вино Lafite 1982 е 30000 евро, 6-литрова с шампанско "Дом Периньон" върви за 75000 цени, на които се ококорват и най-скъпите заведения във Франция. През "руския сезон" луксозна вила се наема минимум за 50 000 евро за 10 дни. След заминаването на руснаците цените падат 10 пъти. Доста рускоговорещи идват в Куршевел и пазаруват в най-скъпите бутици екипировка за ски и тоалети "апре ски" за десетки хиляди евро, а напускайки своите 5-звездни хотели, ги оставят в хотелската стая, от което пък "намазва" персоналът. Обясненията са от сорта на "Мързи ме да ги мъкна", "Няма място в хеликоптера" или "Другата година ще са демоде". Французите изобщо не крият, че "славянският ефект" прави богатството на Куршевел.

 

Все повече са и украинците, които наводняват курорта за избрани ( поне досега беше така ). Празнуването на рождения ден на милиардер, зет на бившия президент на Украйна Леонид Кучма, е паметен за алпийското село. В центъра на Куршевел е разпъната палатка за 300 гости, "Сирк дю Солей" представя програмата си, Кристина Агилера пее за рожденика. Платената цена за удоволствието според руската преса е 2 млн. евро, а според френската - 5 млн.! В хотел Les Airelles ("Боровинките") помнят жеста на казахски индустриалец, който поръчва букети от по 21 рози за женския персонал на хотела, за да благодари за прекрасното обслужване.

 

Руски сезони и скандали

 

По улиците тук ходят във валенки и с ушанки притежателите на милиарди. Руснаците имат самочувствието, че без тях това савойско село ще е глухо и пусто. Мнозина от новобогаташите още не са усвоили френското art de vivre - изкуството да се живее - но усилено се стремят. Доскоро таблоидите във Франция разказваха за безвкусната им демонстрация на богатство, но нещата започват леко да се променят в положителна посока - в края на краищата никога не е късно да се научиш. В курорта идват главно от Русия, но и от Украйна, Казахстан, Молдова.
От края на декември в Куршевел започват да се стичат всички, които се смятат за "каймак" на московското общество. Пристигат за откриването на т. нар. руски сезон - това е периодът на празнуването на Нова година и руската Коледа. Тогава мерцедеси и бентлита задръстват тесните улички, а цените в бутиците полудяват. Говори се, че "руската седмица" изкарва печалбата им за цяла година. За да се подчертае значението и уважението към руските туристи, французите също участват в празниците им. Тази година например 300 ски инструктори в червени екипи се спуснаха с горящи факли по планинския склон в чест на руското Рождество. Уважи го и кметството на Куршевел. В курорта се провеждат ски състезания за "Купата на милионерите", а основни участници са млади богати наследници от Русия и Франция. Тук персоналът в хотели и ресторанти, ски учители, управители на модни бутици и бижутерии говорят или изучават езика на Пушкин.

 

В Русия пръв сътворява мита за Куршевел олигархът Михаил Прохоров, изрекъл преди години:"Това е земен рай, а който не идва тук, е загубеняк". И мантрата проработва. Милиардера Прохоров руската преса започва да го нарича Куршевелски. Той отваря душата си ( и кесията! ) за всички луди дни и нощи в курорта. Шумните вечеринки, като част от руската култура, не се харесват обаче на всички гости. Прохоров пояснява пред френски журналисти:"Традиционната любов на руснаците към красиви и ярки празници, умението да се веселят, а не чинно да дъвчат пуйка в семеен кръг и да клюкарстват за съседите, някои ги наричат оргии". Точно в любимия му Куршевел го спохожда огромен скандал на 9 януари 2007 г. Френската полиция задържа високопоставени лица от едрия руски бизнес в рамките на разследване, свързано с проституцията от "лукс класа". Привикани са 26 човека, сред които е и Прохоров, тогава шеф на компанията "Норилски никел" - най-големия в света производител на никел и паладий. Той даже е заподозрян в сексуални връзки с непълнолетни и организиране на сутеньорска мрежа. Руски журналисти надушиха, че в курорта е плащал издръжката на орда от 15 манекенки, но вина не беше доказана. "Посяга се на имиджа на Русия и обществото се настройва срещу бизнеса", заяви тогава президентът на руската Търговско-промишлена палата Евгений Примаков. Любопитното е, че в защита на 26-те - истински златни кокошки, скачат ресторантьорите и хотелиерите на Куршевел, собствениците на магазини. Но напразно. Прохоров и компания се оттеглят от курорта за години. Французите явно си "посипват главата с пепел", покайват се, извиняват се и през 2011 г. Михаил Прохоров става кавалер на Ордена на Почетния легион на Франция, който се връчва за особени заслуги към Страната на петлите. В Куршевел идват не само олигарси, но и руски политици, министри, тежки финансисти, генерали, всички наричани с ирония от колегите ни "слуги на отечеството". Прескачат също отрочетата на известни фамилии от света на киното като Михалкови и Бондарчук.

 

Най-новата "перла в короната"

 

В тузарския курорт доскоро два хотела бяха в суперлуксозната категория "Палас" - "Боровинките" и "Белият кон" ( вторият е собственост на най-богатия човек във Франция Бернар Арно), считани за гордост на френското хотелиерство. От 11 декември м. г. съперник им стана най-новият 5-звезден красавец "Апогей", в който бяха вложени 100 млн. евро. Резервациите за него бяха започнали още докато съществуваше само "на книга". Суперлуксозният хотел е притежание на Ксавие Ниел, който за 20-ина години със своите 6 млрд. евро стана 10-ят по богатство във френската класация. В Куршевел, където всичко е изключително, заможната клиентела е готова да плати прескъпо за нещо "нечувано и невиждано". "Апогей" предлага 52 луксозни апартамента и стаи, както и планинска вила с 5-звездно обслужване. За невероятно красивото и изискано обзавеждане са били поканени звездите на световния интериорен дизайн Индиа Махдави и Жозеф Диран. Те са пипнали с талант и най-малкия детайл, придаващ комфорт и суперразкош. Идеята на творческия тандем е била да се създаде атмосфера на семеен дом в планината. Очарователни са композициите от цветя, които са навсякъде - включително и в баните, както и запалените камини с жив огън. В бутика за цветя на хотела всички са бели - и лалетата, и розите, и зюмбюлите. Тук глезенето на гостите достига наистина апогей - преди да тръгнат за пистите, скиорите намират обувките си почистени, затоплени и...парфюмирани. На връщане т. н. асистент им сваля ски обувките, даже няма нужда се навеждат. Много важна подробност за постоянната богата клиентела, обикаляща шикарните места на планетата, е, че познава персонала на "Апогей". Това е същият екип, който лятно време обслужва милиардерите в легендарния хотел "Кап Еден Рок" на френската Ривиера, на 14 км от Кан, обезсмъртен от Скот Фицджералд като хотел "Етранже" в "Нежна е нощта"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай