Коледната тъга се лекува за 2 седмици

Коледната тъга се лекува за 2 седмици | StandartNews.com

Поне 35% падат в капана на следпразничната депресия

Оптимизмът и мисленето "тук и сега" ще ни спасят, разкрива психотерапевтът Христина Краева

Какво представлява следпразничната депресия, как да я разпознаем и да се справим с нея? На старта на новата година "Стандарт" потърси съвет от психотерапевта Христина Краева-Стоянова. Тя живее и работи в Благоевград. Прави психологични консултации, психодиагностика и психотерапия в областта на клиничната, консултативната, детско-юношеската психология и хипнотерапията.

Следпразничната депресия е психично състояние, което се появява след дълги празници като новогодишните. Тя носи усещане за унесеност, провал и самота, което се появява още по време на почивните дни или непосредствено след тях, обяснява Христина Краева-Стоянова. "Това е депресия на очакването, която е вид разстройство на настроението", посочва терапевтът. Емоционалният срив обикновено настъпва заради големите очаквания, които имаме, и разочарованието от това, че нещата не се случват по желания начин. "Възможно е следпразничната депресия да се появи след 1 януари в резултат на емоционалните разочарования, случили се през предходните месеци, както и заради стреса и изтощението от подготовката за празниците", уточнява Краева. По думите й, става дума за психосоматично състояние. "Това, което чувстваме и преживяваме, дава отражение върху тялото и физиката ни", казва психологът. Когато симптомите са по-тежки, следпразничната депресия наподобява клиничната. "Отличават я продължителността - тя трае от няколко дни до 1-2 седмици, както и възможността да бъде облекчена по различни начини", обяснява терапевтът. Краева цитира статистика, според която поне 35% са потиснати след новогодишната нощ, а всеки втори е изпитвал поне веднъж в живота си такъв тип депресия. "Нюйоркският психиатър Марк Сичъл я обявява и се фокусира върху синдрома на детската представа - хората очакват събитията и развръзките, които изпитват в предишни периоди от живота си, да бъдат именно такива, каквито са си ги представяли преди години - наивни, романтични. Несъответствието между това, което е било, и това, което е сега,

създава чувството за безвъзвратна загуба

Според Сичъл не е хубаво да гледаме на празниците като повторение на епизод от детството", казва психологът.
Симптомите на следпразничната депресия са липса на настроение, апатия, меланхолия, тъга, изнервеност. "Засягат се и мислите и поведението. Преобладават негативните мисли, а за изпълнението на елементарни задачи са ни нужни неимоверни усилия", обяснява Краева. По думите й това меланхолично състояние може да ни докара главоболие, безсъние или пък повишена нужда от сън, липса на апетит, намалена концентрация и интерес към неща, които обичайно ни доставят удоволствие.

Според психолога причините за следпразничната депресия са няколко групи. "Първо, това са психологически причини като скорошна загуба на близък човек или раздяла с партньора, тъй като спомените засилват чувството на липса и самота", казва Краева. На второ място, стоят семейните причини и невъзможността да бъдем с някой от членовете на фамилията ни. Възможно е следпразничната депресия да ни обхване и заради финансови причини - ограничения в семейния бюджет, за кратко сме похарчили доста за подаръци и празнична трапеза и украса. Има обаче и физически причини. "През зимата имунната ни система рязко отслабва. Има изтощение и стрес заради енергията и времето, отделени за чистене, готвене, пазаруване, посрещане на гости", обяснява психологът. Освен това често по празниците качваме някой и друг килограм, което също ни депресира доста, особено ако се опитваме да отслабнем. "Повишената консумация на сладкиши по празниците също предизвиква чувство за умора и тежест", допълва още психологът. Според нея, за да се справим с това състояние, трябва да си създадем реални очаквания за новата година и

да си поставим изпълними цели

Тя съветва да не поемаме ангажименти, които ще ни натоварят извънредно. Добре е да направим списък с приоритетите си, като отделим важните от маловажните неща и преценим кое сме в състояние да свършим и кое не. "Не изразходвайте енергията си само за едни ден или празник, а разпределете силите си за цялата година - по малко за всеки ден и празник. Живейте и се наслаждавайте на настоящето!", съветва психологът. Според нея трябва да сме оптимисти за бъдещето си, а не да се натъжаваме сами, като сравняваме днешния ден с добрите стари времена. "Ако живеете сами, потърсете контакт с други хора и не изпадайте в изолация и самота. Не злоупотребявайте с алкохола, защото той задълбочава депресията. Опитайте нещо ново и различно!", съветва психологът. Добре е още да откраднем малко време и да се погрижим за себе си. Трябва да следим колко харчим, за да не ни докарат депресия големите сметки по празниците. Що се отнася до работата, през новата година трябва да постигнем баланс между служебните задължения и почивката, за да се чувстваме добре. Според психолога трябва да коригираме и храненето си - да похапваме повече плодове и зеленчуци, както и богати на омега-3 и 6 мастни киселини храни. "Важно е стъпка по стъпка да гоним първо малките цели и после да преследваме големите. Хората, които си поставят цели, по-рядко изпадат в депресивни състояния", напомня Краева. Тя е категорична, че не трябва да се правят дългосрочни планове за бъдещето, а да се приложи мисленето за "тук и сега". А ако проявим съобразителност, празниците и ваканциите ще ни носят зареждане и положителни емоции, а не депресия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай