Кметове срещу такса смет на квадрат

Кметове срещу такса смет на квадрат | StandartNews.com

Боклукът се прави от хората, размерът да зависи от броя им, настояват градоначалници

Държава и общини отново кръстосаха шпаги за такса смет. В момента тя масово се определя от данъчната оценка на имота. Това трябва да се промени, категорични са както кметовете, така и представителите на правителството. Финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че най-вероятно площта на жилището ще е определяща за размера на таксата. Кметовете обаче не са съгласни. "Големите и резки промени в изчисляването носят и големи социални рискове", каза зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов пред "Стандарт" по повод идеята налогът да зависи от квадратурата.

"В София има зониране и разликата в данъчните оценки между първа и пета зона е три пъти. А засега таксата се определя точно по данъчна оценка", коментира той. Финансистът на столичното кметство смята, че преходът на промените трябва да е много плавен. "Факт е, начинът, по който се изчислява сега такса смет, не е справедлив. Но при една рязка промяна тя ще се вдигне осезателно за гражданите. А и досегашната практика показва, че дори при малки корекции хората се вълнуват, пишат жалби и протестират", предупреди Барбалов. Според него по-добре е определянето на местния налог да става според броя на обитателите на жилището. За да се случи това, обаче трябва да има строг контрол на гражданската регистрация. "Боклукът се прави от хората", смята и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Ако има възможност да избира, той би заложил на варианта таксата да зависи от броя на членовете в семейството.

Всички останали предложения на финансовото министерство според него в една или друга степен са атакуеми и ще ощетяват едни домакинства за сметка на други. "Редно ли е самотна възрастна жена с голямо жилище да плаща колкото голямо семейство със същия апартамент?", попита старозагорският кмет. Той оцени като екстравагантна идеята налогът за битови отпадъци да се определя съобразно разходите за бита - ток, вода, парно.

"По същата логика домакинства, който живеят по-далеко от депото за битови отпадъци, би трябвало да плащат по-висока такса смет", аргументира несъгласието си Тодоров. И общинарите в Кърджали и Пиринско не са съгласни ставката да зависи от площта. Тази методика е приложима само за големите градове, коментираха общински финансисти. Според тях за селата може да е напълно приложим вариантът за количеството боклук, защото пред всяка къща и порта има кофа за битовите отпадъци. Вариантът със сметките за ток и вода може да бъде приложим за вилните селища, които са сезонни. Експерти обясниха, че собствениците в тях изрично трябва да декларират, че искат този метод за плащане на такса смет за своя имот. Те трябва да докладват и времето, в което го обитават, а като доказателство за това ще са платените за този период битови сметки.

Страхуват се от незаконни сметища

Формулата за определяне на налога за битови отпадъци на база генерирано количество боклук трябва да се изготви много прецизно, коментираха в община Кърджали. Експертите подчертаха, че идеята не е нова, но се отлага във времето заради трудността на приложение. На първо място трябва да се изясни в какво ще се събира отпадъкът - дали в точно определени торби с определен обем, или да се купуват стикери, които да са залепват на различни торби. "Ако това не се определи категорично, вечер ще започне едно масово изхвърляне на пакети около контейнерите, което хората от фирмата за чистотата трябва да сортират допълнително", предупредиха общинарите. Те се притесняват, че може да се увеличат нерегламентираните сметища.

Местни управници в Кърджалийско изразиха опасения, че ще се намерят хора, които няма да могат или няма да искат да плащат според правилата. Това пък ще увеличи изхвърлянето на всякакви торбички с битови и строителни отпадъци на нерегламентирани места. "Потенциално това са социалнослаби граждани, хора с ниски пенсии, недобросъвестни жители", смятат общинари в Ардинско.

Петима изхвърлят повече от един

Възможно е един човек да живее в къща от 200 квадратни метра, други пет души да са в 50 квадрата. Разбира се, всичко е относително, но правилото е, че петима души генерират повече смет от един. Това заяви кметът на община Разлог Красимир Герчев. Той и колегите му искат такса смет да не се влияе и определя повече от данъчната оценка, а от членовете на всяко домакинство. Не са привърженици и на идеята такса смет да е следствие от сметките за бита на съответното домакинство. "Ясно е, че гражданите изхвърляме отпадъци, а не имотите им. Затова най-правилно е такса смет да се формира на базата на броя на хората в една домакинство", категоричен е общинският управник на Разлог.

Проверяват адресната рагистрация

Адресната регистрация е основен проблем, ако се избере вариант такса смет да се плаща според броя на хората, ползващи едно жилище. В случай, че се въведе тази методика, ще се наложи общините да правят проверки. Причината е, че има опасност да не се подава точният брой на хората, ползващи жилището. "Как ще се процедира при приходящите за няколко дни и седмици в населеното място?", питат местните управници в в Крумовград. Друг проблем при този вариант е, че количеството битов отпадък е различно при семейство с малки деца и при домакинства, където живущите са само възрастни.
Общинарите в Крумовград смятат, че идеята такса смет да се определя на база сметките за бита, които домакинството плаща, не е справедлива. "Потреблението при всеки е различно", коментират жители на Кирковско. И определят варианта като неприемлив.

"Ако веднъж се плаща такса за вода, канализация, ток и на тази база се определя и таксата за битови отпадъци, става двойно заплащане", коментираха в Кирково. Така за две различни услуги се взема една база.

Общините: Налогът да не скача над 10% догодина

Тестват методиката, за да изберат най-добрия вариант

Повишението на такса смет догодина не трябва да надхвърля 10%. Това е позицията на Националното сдружение на общините в България. Настояваме финансовото министерство да наложи някакви ограничения, за да няма по-голямо увеличение, заяви председателят на НСОРБ Гинка Чавдарова.

Тя смята, че тази година трябва да се направи пилотно проиграване на новите начини за изчисляване на такса смет в рамките на едно регионално депо. Според нея, тъй като в обхвата на една система за управление на отпадъците има и големи, и малки населени места в различни общини, това ще помогне да се види кои варианти са работещи и къде кметствата ще срещнат проблеми. Чавдарова смята, че би било добре методиката за определяне на таксата да бъде окончателно приета от финансовото министерство след такъв пилотен опит. Зам.-кметът на София Дончо Барбалов също е на мнение, че тя трябва да бъде изпробвана, преди да се въведе. Според него е необходимо да се тества поне година в една община, а не във всички едновременно.

Нов информационен портал, който трябва да е готов до края на годината, ще позволи хората да плащат местните си данъци и такси, без да се налага да пътуват до общината, където имат имот, съобщи още Чавдарова. Той ще спести на собствениците на имоти в различни общини както пътуването, така и таксите за банкови преводи. Системата ще помогне и на общините, които ще увеличат приходите си. "В момента много хора, които имат по няколко имота, пишат, че всички са им основни, за да си намалят размера на данъците", каза Чавдарова. Според нея със старта на портала общините вече ще обменят информация и ще се наложи собствениците да си плащат пълния размер на налога.

Двама управници с приз от КНСБ

Кметовете на Кърджали Хасан Азис и Крумовград Себихан Мехмед получиха благодарствени плакети за принос в развитието на синдикалното движение и социално партниране. Отличията им бяха връчени по случай 25-годишния юбилей на РС на КНСБ. "С кметовете на Кърджали и Крумовград поддържаме добър социален диалог. Те не се страхуват да подписват колективни трудови договори, въпреки че в някои моменти се усещат трудности при тяхното изпълнение", подчерта регионалният лидер на КНСБ Кърджали Иванка Караколева. "Имаме седем подписани колективни трудови договора между общинска администрация и КНСБ и това е факт заради разбирането, което сме срещали", сподели Хасан Азис и пожела успех на синдикалистите в бъдещата им дейност при защита правата на хората на труда, тяхното достойнство, работни места и по-високи доходи.

Грантове за контейнери

Кметствата ще получават нисколихвени заеми или грантове при купуване на контейнери за селата, съобщи шефът на НСОРБ Гинка Чавдарова. Тя обясни, че бонусите са договорени между ръководството на сдружението и предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай