Кърпят базата на Антарктида

Пимпирев заби знамето на полюса, чакат го на БГ земя на Ливингстън

Кърпят базата на Антарктида | StandartNews.com

След Колорадо от "Дондуков" 2 се подхлъзнаха и на Южния полюс. Във вторник следобед Росен Плевнелиев поздрави легендата проф. Христо Пимпирев като "първия българин, стъпил на Южния полюс", въпреки че преди него там са били още трима българи. Но пък не са забивали в ледовете националния ни флаг.

Президентският анонс се появи за кратко в раздел "Новини" на сайта wwww.president.bg. Веднага след грешката Веселин Нинов от прессекретариата пое персонално отговорността. А неточността бе поправена. Истината е, че първият българин, стъпил на Южния полюс, е Стефан Груев. Той отива там през 1970 г., като шеф на кореспондентското бюро на "Пари мач" в САЩ. Другият е Стоян Стоянов, учен от Университета в Делауер. Третият е писателят и журналист Стефан Пашов, който обикалял района като служител на американската станция "Мак Мърдо".

Вторник, 8,30 ч българско време. Проф. Христо Пимпирев забива трикольора на най-южната точка. След това се обажда по сателитния си телефон в Българския антарктически институт.

Знамето се вее при минус 32 градуса

казаха за "Стандарт" колегите на проф. Пимпирев. На Ледения континент в момента е полярен ден и Слънцето не залязва. Проф. Пимпирев е заедно с монголския проф. Лхамсурен Дугержав. Двамата са изкарали една нощ на полюса в палатка. И вече са стигнали успешно в аклиматизационния лагер "Юниън глейшиър", който е на 1200 км от най-южната точка, в подножието на най-високия връх в Антарктида - Маунт Винсън (4892 м). Очаква се да пристигнат в Пунтас Аренас в Чили в сряда късно вечерта или в четвъртък. След това поемат към о-в Ливингстън. На "БГ земя" го очакват на 20 януари и ще го посрещнат в ремонтираната вече база. От Антарктическия институт разказаха пред "Стандарт", че нашите са правили спешен ремонт на една от сградите. Майсторите закърпили покрива, а в сряда вечер поели към родината. Стегнали базата и отвътре - боядисали и разширили част от помещенията. Сменили ламперията по стените и сложили ламинат на пода - за да се подобри изолацията. Базата

не е ремонтирана от 1998 г.

Групата работници са помогнали и при откопаването на цялата база, която тази година бе потънала под 3 м сняг. Преди няколко дни станало още по-страшно - задухал силен леден вятър, после завалели дъжд и сняг. Базата замръзнала, но нашите успешно са инсталирали няколко ветрогенератора. Правят си ток и се топлят, казаха за "Стандарт" колегите им от Антарктическия институт.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай