Изписаха натровените деца

Питйната вода натръшкала децата, подозират от хотела

Изписаха натровените деца | StandartNews.com

Благоевград. Натровените от храна 36 ученици и 3 учителки бяха изписани тази сутрин от разложката болница. Пациентите, които са от столичното 125 СОУ „Проф. Боян Пенев”, са в добро състояние. Вече не се оплакват от  болки в корема, не повръщат, преодоляно е обезводняването на организмите им. В събота сутринта те бяха настанени в лечебното заведение, след като пострадаха от хранително отравяне в четиризвездния хотел „Бъндерица” в курорта Банско. Наложи се отварянето на затвореното наскоро хирургично отделение, за да побере всички болни. Бяха внесени и допълнителни легла.

„Състоянието на децата и учителките позволи да ги изпишем. Това бе и желанието на родителите на децата, които ще ги приберат с колите си у дома. Някои вече си заминаха, другите ще го направят по-късно през деня. Най-важното е, че с усилията на всички от персонала на болницата овладяхме тежката ситуация. Натоварването беше огромно, но се справихме”, заяви шефката на инфекциозно отделение д-р Маргарита Георгиева.

Още вчера експерти на здравната инспекция взеха проби. Това направиха и колегите им от областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Резултатите се очакват в началото на седмицата.

84 второкласници от столичното училище бяха на зелено училище в хотела в Банско. Идеята била да прекарат четири дни в зимния курорт – от 1 до 4 ноември. Оплакванията от стомашно неразположение, характерни за хранително отравяне, се появили след вечерята в петък, когато яли печено пиле на фурна с ориз и шоколадова торта.

В неделя в хотел „Бъндерица” дойдоха инспектори на проверка. Преглеждаха здравните книжки и трудовите договори на персонала. „Всичко е изрядно. Никого не сме уволнили, няма за какво. Кухнята е затворена до излизането на резултатите. Зареждането на храната за децата, които пострадаха, е направено на 31 октомври, ден преди да дойдат. Работим от години с доказани доставчици, никога не сме имали проблеми. За първи път се случи такова нещо при нас”, сподели управителката на комплекса Ирена Атанасова. Тя обаче има съмнения, че може проблемът да е в питейната вода. Защото в последно време доста хора от квартала се оплаквали от болки в корема, от повръщане и разстройство. „Инспекторите взеха проби и от питейната вода. Нищо чудно тя да е причина за заболяването на децата. Чувала съм от местни жители, че по чешмите им тече кафява вода. Затова и тази възможност не е изключена”, твърди Атанасова.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай