Избягвайте тези 5 неща и ще сте със здрав стомах

Лекарят споделя

Избягвайте тези 5 неща и ще сте със здрав стомах | StandartNews.com

Понякога определени хранителни навици, повтаряни ден след ден, могат да доведат до сериозни последствия за здравето на тялото ни като цяло и най-вече за здравето на стомаха. Руският гастроентеролог д-р Александра Яковлева споделя кои са те - злоупотреба с минерална вода, консумация на големи количества кафе, злоупотреба със сладкиши, ядене на гореща храна и хапване на крак.

3 хранителни навика, които са пагубни за стомаха Минералната вода съдържа въглероден диоксид. Попадайки в стомаха, това вещество може да стимулира производството на солна киселина.

А това от своя страна може да доведе до обостряне на съществуващите проблеми със стомашно-чревния тракт. В същото време експертът отбеляза, че лечебната минерална вода може да се пие след консултация с лекар.

В умерени количества кафето действа тонизиращо на организма. Тази напитка обаче може да наруши киселинността в стомаха и да доведе до някои други проблеми. Затова лекарят съветва да не се прекалява с кафето и да не се пие на празен стомах.

Симптомите на предозиране с кафе включват:

Усещане за топлина - това усещане може да се появи внезапно или да се увеличи постепенно. Това се дължи на рязко освобождаване на адреналин и повишено кръвообращение в тялото.

Зачервяване на лицето - поради повишеното налягане кръвта започва да се втурва към бузите. Само този незначителен симптом трябва да ви предупреди. Ако забележите зачервяване на лицето си след пиене на кафе, трябва да спрете; не е нужно да изпиете цялата чаша.

Тръпки по тялото - един от най-честите симптоми, по които лесно можете да разпознаете предозирането с кофеин. Може да почувствате свиване на една мускулна група или треперене в ръцете, коленете и дори в цялото тяло.

Кардиопалмус - често този симптом е придружен и от треперене и повишена тревожност.

Главоболие и световъртеж. Но има симптоми, които не се проявяват веднага. Те могат да се появят след няколко часа или дори ден и включват:

Гадене - може да се появи при предозиране на кофеин, както и при хора, които пият кафе нередовно; при пиене на върде силно кафе сутрин и/или при консумацията му на празен стомах;

Повишено изпотяване - нервната система е превъзбудена, твърде много адреналин навлиза в кръвта и започвате да пеете обилно, всичко това може да бъде придружено от усещане за топлина;

Чести позиви за уриниране или разстройство на храносмилателната система - в малки количества кафето действа като лек диуретик, но ако се прекалява с него, този ефект се усилва. Може да се появи и разстройство на храносмилателната система, придружено от болка и спазми;

Неизправности на нервната система. Безсъние, раздразнителност, агресия, халюцинации и зачервяване на кожата са симптоми на остра интоксикация на тялото.  Голямото количество захар в диетата също няма най-добър ефект върху метаболизма. Освен това прекомерната консумация на такива храни може да доведе до високи нива на кръвната захар и проблеми с теглото, според експерта.

"Някои хора се опитват да заменят сладкишите с по-здравословни продукти под формата на мед, сушени плодове и захаросани плодове. Но те също трябва да се използват умерено. Фруктозата, която се съдържа в тези продукти, може да провокира натрупването на мазнини в черния дроб", казва гастроентерологът.

Освен това сред лошите навици лекарят посочи похапването на крак и яденето на твърде гореща храна. Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай