Искат от царя 900 бона

Спечелил ги от билети и сеч в Царска Бистрица

Искат от царя 900 бона   | StandartNews.com

София. Близо 900 бона поиска държавата от Симеон Сакскобургготски. На толкова са оценени пропуснатите ползи само за владението на двореца "Царска Бистрица".

Това стана ясно на заседание по делото срещу бившия премиер, с което се иска отнемане на имота му. Съдът прие експертиза от 2 вещи лица, според която хазната е пропуснала ползи за общо 873 666 лв. В тях влизат печалбите от добива на дървесина от гората, входните билетчета за двореца, както и лихвите и обезщетенията за незаконното, според държавата, ползване. В сметката не е включена стойността на тока, произведен от веца в имението. Печалбите са натрупани в периода от 2003 г. до 1 март 2011 г., когато е заведен искът срещу Симеон и сестра му Мария-Луиза Борисова Хробок.

Защитата на Сакскобургготски и сестра му опитаха да докажат, че земята, върху която попадат имотите, никога не е била държавна. Съдът прие представени от адвокатите документи от 1904 г., според които 12 000 декара гора в местността Маркуджик в Рила са били собственост на Светия синод. След това горите били продадени на общината в Самоков, а по-късно станали част от стопанството към "Царска Бистрица". Според адвокатите на Симеон тази територия попада и в един от двата нотариални акта, описана като "една планина". Делото за "Царска Бистрица" продължава в Софийския окръжен съд вече две години и половина, а съдебни дела се водят още за дворците "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол".

Миналата седмица приключи сагата за двореца "Кричим", който остана държавна собственост С решение на Върховния касационен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай