Градски булки бягат в Черноочене

Гурбетчии купуват апартаменти в Родопите, бизнесмен вдига хотел

Градски булки бягат в Черноочене | StandartNews.com

Черноочене. "В Черноочене няма семейство без гурбетчии. Печелят в Германия, Холандия и Франция, но влагат парите тук и променят облика на селото". Това разказва младият Исмет Исмаил за мястото, където живее.

То се намира на 14 км от Кърджали и на 34 от Хасково, а с отварянето на Маказа пътят през селото става вече международен. А това засилва интереса на инвеститорите. Само за миналата година са продадени над 20 терена. В момента един от предприемчивите родопчани вдига хотел. В единия край на Черноочене по пътя към Хасково вече са завършени четири жилищни кооперации, строят се още две. Още на груб строеж апартаментите в тях се разпродават. "Купувачи са най-вече млади хора, които работят в Западна Европа, но решават да вложат парите си в родния край", обяснява Исмет. За десет години в селото бяха открити няколко шивашки цеха, в които работят от 20 до над 100 души. "Така се създадоха няколкостотин работи места, особено за жените", казва кметът Айдън Осман. Той също е доволен от това как се развива селото. "Хората излизат в чужбина, но като се върнат, инвестират тук", обяснява управникът. И допълва, че общината се опитва да помага. Въведена и услугата за онлайн проверка на задълженията за местните данъци и плащания.

Все по често се случва млади влюбени двойки да искат да се венчаят в красивото родопско село вместо в града. Именно затова най-новата придобивка на Черноочене е сватбеният салон. "Много от сватбите се правеха в Кърджали или Хасково, затова решихме да предложим хубава зала за младоженците тук", казва Фатме Али. Фатме и съпругът й са собственици на комплекс "Туинс". "Започнахме с малък шивашки цех за производство на спортни дрехи за вътрешния пазар, после отворихме супермаркет и кафе-аперитив. Не е лесно, но ни помагат децата, които в момента са студенти в София. Надяваме се след време да поемат семейния бизнес, особено момчето, което учи икономика", обяснява г-жа Али. Дъщерята Гюлчер е избрала специалността инженерен дизайн в Лесотехническия, проявява инициативност и вече има свой специален щанд в магазина, където предлага красиви сувенири, изработени от естествени материали.

В Чернооченска община е разположена и Държавната дивечовъдна база "Женда", в която се отглеждат муфлони, глигани, сърни, елени и са създадени отлични условия за развитие на ловния и екотуризъм. Много важен за местните хора е проектът за рехабилитация на 23 км отсечка Комунига-Женда-Безводно, защото ще се даде възможност на туристите по-лесно да стигнат до десетки живописни и исторически места край този път. "Сред тях са тракийското светилище Биюк кая, водопадът и най-високият връх Чиляка (1459м)", каза кметът Айдън Осман.

Изнасят щрауси за Румъния

Единствената в Източните Родопи щраусова ферма се намира в близкото до Черноочене село Житница. Създадена е през 2005 г. и в нея се отглеждат черноафрикански щрауси. "Тази порода е една от най-обещаващите за търговски цели и се развива много добре в нашите климатични условия", каза собственикът Сезгин Селяхтин. Обяснява, че се "запалил", докато бил на работа в Холандия. Върнал се и решил да пробва. Фермата се разпростира на 25 дка. В момента отглежда около 50 птици. "Намалихме ги, защото е трудно, не получаваме и никакви субсидии. Май трябваше да почнем този бизнес по-късно. Не е лесно, но нямам намерение да се отказвам, ще карам, докъдето мога. Все още няма голям интерес към щраусовото месо и продуктите, затова се опитваме да изнасяме за Гърция и Румъния", заявява Сезгин Селяхтин. Предприемчивият дух на местните жители достойно продължават младите бизнесмени. Юсеин Шабан близо четири години работи в Берлин и връщайки се, прави рибен ресторант "Ханай" в махала Каблешково. За приготвения по специална рецепта шаран идват посетители чак от Асеновград, Кърджали, Хасково. Днес той дава работа на 15 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай