Главното мюфтийство води дела за вакъфски имоти

Главното мюфтийство води дела за вакъфски имоти | StandartNews.com

София. Главно мюфтийство е завело 52 дела за 83 вакъфски имоти, от които 13 джамии за периода от 2011 г. до края на миналата година. Това съобщават заместник-главният мюфтия на България Ведат Ахмед и главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов, цитирани от бТВ.

Голяма част от въпросните имоти са одържавени по време на комунистическия режим и преди това, а също и по време на прехода. В момента спорните имоти са собственост на държавата, или на съответната община.

"Ибрахим паша" в Разград, Ески джами (Старата джамия) в Стара Загора, която е музей на религиите, джамията във Враца, която е преустроена като екоцентър, Кърмъзъ джами (Червената джамия) в центъра на Карлово, която в момента не функционира, джамията в Кърджали (сега Исторически музей), както и джамии в Кюстендил, в Гоце Делчев, в Самоков, са част от спорните имоти, за които се водят делата.
Те са на фаза обмен на документация, обяснява Ахмедов и уточни, че в Кюстендил претенциите са за три вакъфски имота - джамията "Ахмед бей", превърната в Етнографски музей, нефункциониращата джамия "Фатих Мехмед паша", и нашумелият терен на несъществуваща вече джамия, за който се твърди, че попадал паметника на Ильо войвода.

„Паметникът не е в този парцел, а е доста отстрани, а подобни твърдения са спекулация и целят ескалиране на етническо напрежение за извличане на дивиденти от крайни националистически партии", категорични са от Главно мюфтийство.

1 550 джамии и месджиди (малки молитвени домове) има до момента в страната. Около 200 от тях не функционират поради липса на имам, на мюсюлманска общност, поради проблем със собствеността или поради невъзможност да се експлоатират, защото се нуждаят от ремонт, уточняват от мюфтийството.

Функциониращите джамии в страната са около 1 300, колкото е и броят на имамите в страната. Близо 600 от тях работят на доброволни начала, без да им се плаща за това.

Необходими са средства, за да може имамите да получават заплати и осигуровки, добавя още Ахмедов. Той уточнява, че до момента някои имами получават заплати благодарение на дарения на мюсюлманската общност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай