Героят на трапезата - броколи

4 любими рецепти

Героят на трапезата - броколи | StandartNews.com

Изобилието на ценни елементи правят броколите толкова желани. Много от нас ги предпочитат и заради вкуса и разнообразието от възможности за приготвянето им. Ето няколко причини за това - в 92 грама сурови броколи има:

  • 6 грама въглехидрати
  • 2,6 грама протеин
  • 0,3 грама мазнини
  • 2,4 грама фибри

Броколите могат да се консумират сурови или сготвени, като и по двата начина са много полезни, осигурявайки различни хранителни съединения. Най-полезно е приготвянето им на пара, защото то запазва изцяло полезните хранителни вещества. Въпреки това - сурови, печени или варени, те са отличен източник на витамин С.

Крем супа

Продукти: картофи - 2 големи, лук - 1 глава, моркови - 1 голям, броколи - 1 глава, олио - 3 с.л., бульон - 1 зеленчуков, готварска сметана - 4 с.л., лимони - 1/2 бр., сол - на вкус, черен пипер - на вкус, крутони

Приготвяне: В тенджера с олиото се задушават за няколко минути нарязаните на ситно моркови и лук. Прибавят се нарязаните на кубчета картофи и се слага около 750 мл вода, натрошава се бульонът и се оставя да поври 20-25 минути.

От главата броколи се отрязват розичките и се слагат в тенджерата с още вода. Водата е на око, а и според предпочитанията на всеки за това колко гъста предпочита крем супата си. Слагат се още около 750 мл. Оставя се да ври още 10 минути.

Тенджерата се снима от котлона, за да поизстине. Сместа се пасира в блендер или с пасатор. Добавят се солта и черния пипер на вкус, както и 4-те лъжици сметана и се връща на котлона за 5 минути.

След като се сервира в купичка/чиния, се изстисква резен лимон и се добавят отгоре крутони.

Панирани с царевично брашно

Продукти: 1 глава броколи, 2 яйца, 100 г царевично брашно, 100 г бяло брашно, 1 ч.л. черен пипер, сол, 1 к.ч. олио

Приготвяне: Броколите (1 глава) се разделят на розички и се сваряват за 3-4 минути в кипяща вода. Веднага след това се охлаждат в ледена вода. Това шоково охлаждане ще запази свежия им зелен цвят.

Яйцата (2 бр) се разбиват в купа, заедно с малко сол и черен пипер (1 ч.л.). Царевичното (100 г) и бялото брашно (100 г) се смесват отделно в купа.

В тиган се загрява олиото (1 к.ч.), розичките броколи се овалват първо в сухата смес, после в тази с яйцата и след това отново в сухата. След това се пускат в горещата мазнина се панират равномерно от двете страни.

Панираните броколи се сервират топли и се поднасят с чесново кисело мляко.

С пилешки хапки в мед и чесън на тиган

Продукти: 300 г пилешко филе, 300 г броколи, 4 скилидки чесън, 4 с.л. соев сос, 3 с.л. мед, 2 с.л. горчица, 4 с.л. зехтин, черен пипер, сол

Приготвяне: Пилешкото месо се нарязва на хапки и се задушава в зехтина, заедно с накълцания чесън. Щом омекнат, се добавят броколите, нарязани на розички, и ястието се похлупва с капак, докато зеленчукът омекне. След това се залива със смес от разбитите до гладка консистенция соев сос, мед, горчица, черен пипер и сол и ястието се разбърква. Готви се още около 5 минути и се премества от котлона. Сервира се горещо.

Киш с чери домати и сьомга

Продукти: 250 г брашно, 100 г масло, 1 жълтък, 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. вода, 300 г сьомга, 1 глава броколи, 100 г чери домати, 4 яйца, 300 г заквасена сметана

Приготвяне: Най-напред се приготвя тестото. За целта брашното (250 г), солта (1/2 ч.л.), нарязаното на кубчета масло (100 г), жълтъкът (1 бр) и водата (1 с.л.) се смесват в дълбока купа и от тях се омесва средно твърдо тесто. То се увива в готварско фолио и се поставя в хладилника за половин час.

Накъсаните на розички броколи (1 глава) се сваряват за няколко минути във вряща подсолена вода и се отцеждат. Филето от сьомга (300 г) се нарязва на парченца. Чери доматите (100 г) се измиват старателно и се подсушават.

Яйцата (4 бр) се разбиват с малко сол, черен пипер и заквасената сметана (300 г).

Тестото се разточва на кора по-голяма от диаметъра на тавата, в която ще печем киша, за да покрие не само дъното, но и стените на формата. Върху тестото се поставят броколите и рибното филе и се заливат с разбитите яйца и заквасена сметана. Отгоре се изсипват целите чери домати.

Кишът се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 40-50 минути. Преди да се разреже, се оставя да се охлади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай