Георгиева: ЕК е съпричастна с България за бежанците

Георгиева: ЕК е съпричастна с България за бежанците | StandartNews.com

София. Комисар Кристалина Георгиева представи актуалния анализ на Европейската комисия и хуманитарната общност на развитието на кризата в Сирия, нейните международни последици и необходимите мерки за противодействие на работна среща с премиера Пламен Орешарски.

Тя изрази тревогата си за ограничения достъп на хуманитарните организации в Сирия – проблем, който увеличава страданието на засегнатите хора и превръща все повече от тях в бежанци. Премиерът и европейският комисар споделиха общото си мнение, че е необходимо международната общност да увеличи усилията си да повлияе върху враждуващите страни, за да се достигне по-скоро до мирен край на тази криза.

Мерките на ЕС в отговор на последиците от конфликта в Сирия също бяха тема на разговора между Пламен Орешарски и Кристалина Георгиева.

Комисарят отново изрази съпричастността на Европейската комисия с България в момент, когато страната е изправена пред новия за нея проблем с увеличен бежански натиск. Тя оцени позитивно усилията на българското правителство да реагира на тази трудна ситуация. Премиерът Пламен Орешарски и Кристалина Георгиева обсъдиха актуалната ситуация в страната ни, нуждите и как предоставената от ЕС помощ помага да се покрият те.

"В Брюксел се цени много това, че в България се полагат големи усилия от страна на властите да подобрят организацията на работа, да подобрят условията на живот на бежанците", заяви тя.

"Аз се надявам това да стане в рамките на седмица или десет дни, но нашето предпочитание е да работим с българското правителство така, че да няма елементи от предложението, които технически не могат да бъдат финансирани, поради това, че нямат характера на спешна помощ", заяви Георгиева и напомни, че спешната помощ трябва да бъде използвана в рамките на 6 месеца. Буквално ежедневно съм в контакт със комисар Сесилия Малмстрьом, която отговаря за това финансиране и съм с впечатлението, че работата между екипа на ЕК и българския екип върви много добре, добави комисар Георгиева.

Тя уточни, че в ЕК има разбиране, че може да се наложи за България да се отпусне малко повече от това, което е останало във фондовете. "Имаше 3,9 милиона евро за всички страни-членки. Има разбиране, че може да се наложи да има пренасочване на средства, за да може България да почувства истинска, навременна помощ от ЕК, всичко, което отговаря на изискванията за спешна помощ ще бъде финансирано", подчерта еврокомисарят.

"През миналата година 100 000 души бежанци са приети в Европа, повече от половината от тях са приети от 5 страни – Германия, Белгия, Франция, Швеция, Великобритания. Това са и страните, които имат много по-голям опит от България", заяви Георгиева. Тя съобщи, че експертите от страните-членки ще подпомагат България за справянето с бежанския проблем. Още на 17 октомври страната ни е подписала споразумение, на базата на което експертите от другите европейски страни трябва да дойдат в България. Аз не изключвам да има хора, които са вече в България, призна комисар Георгиева.

"Във Великобритания в рамките на 6 месеца всеки кандидат за статут на бежанец получава или потвърждения или отказ и в момента, в който получи потвърждение започва процеса по интеграция в страната. Във Великобритания ако се окаже, че няма основания кандидатът да получи бежански статут, той бива връщан в страната, от която е дошъл", обясни тя.

Георгиева съобщи, че сирийските бежанци в Европа са само 50 000. Повече от половината са в Германия и Швеция. Не става дума за сирийска криза, а за криза за региона и трябва да подпомогнем европейските държави като България, Гърция и Италия които изпитват много силен натиск, подчерта комисар Георгиева и напомни и за нуждата от инвестиции в децата, напуснали Сирия и получили бежански статут в страна от ЕС. "Ако не инвестираме в децата, ще имаме цяло едно необразовано поколение", изтъкна тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай