Гърция ни иска бартер на реликви (ОБЗОР)

Гърция ни иска бартер на реликви (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов отказа среща с Вселенския патриарх, несъгласен с думите му

Опитват се да "изтъргуват" ценностите срещу костите и плащаницата на Самуил, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов отмени срещата си с Вселенския патриарх Вартоломей, чиято визита у нас бе съпроводена с доста негови изненадващи изказвания. Първо той нарече Българската православна църква поместна, а не автокефална. А след това призова България да върне християнски реликви на Гърция, отнети, според него, по време на войни.

Бартер на реликви иска Гърция. Това стана ясно днес, след като премиерът Бойко Борисов обясни защо е отказал среща с Вселенския патриарх Вартоломей I.

Негово Всесветейшество възмути българите, като призова страната ни да върне християнски реликви на Гърция, отнети, според него, по време на войни. Той подчерта, че особено моли за светините от Свети патриаршески и ставропадиални обители Света Богородица Икосифиниса в планината Пангей и Честния предтеча края Сяр. Ден по-рано Вартоломей нарече Българската православна църква поместна, а не автокефална. Подразнен от всичко това, Бойко Борисов отменил срещата си с Вселенския патриарх, посочвайки като аргумент заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. "Още след като чух какво е говорил Вартоломей в неделя по време на литургията в "Александър Невски", взех решение, че не бива да се срещам с него", заяви пред Епицентър.бг премиерът. Той е несъгласен и с претенциите на Вартоломей към светини, чието местоположение окончателно е установено чрез междудържавни договори. "Вартоломей отдавна ги иска тези светини и когато за пръв път пред мен беше поставен този въпрос, аз помолих проф. Аксиния Джурова да ми ги покаже. Те наистина са уникални, много ценни и България в никакъв случай не бива да се разделя с тях. Моя отказ Вселенският патриарх е получил още в първия ми мандат като премиер. Оттогава обаче Вселенската патриаршия по различни канали се опитва да ме атакува да бъдат върнати тези ценности", обясни премиерът.

Нещо повече - Гърция се опитва да "изтъргува" тези ценности срещу костите и плащаницата на Самуил. Но и този въпрос е предмет за обсъждане между гръцката и българската държава и в никакъв случай не влиза в правомощията на Вселенския патриарх, категоричен бе Борисов. Професор Божидар Димитров коментира от своя страна, че с искането си за връщане на светините на Гърция Вартоломей нарушава "всесветския характер на църквата". В Гърция Вселенският патриарх управлява само северните части, придобити след Балканската война. Той си ги е управлявал и преди това, докато същинска Гърция се управлява от атинския Архиепископ, каза още Божидар Димитров.

Държа се като гръцки владика
Акад. Георги Марков

Претенциите от страна на Гърция за артефактите и ръкописите от Беломорските манастири, намиращи се днес у нас, никога не се преставали. Но тъй като въпросът е решен юридически на междудържавно равнище чрез съответните договори, очевидно гръцката страна е решила да действа чрез Цариград. Т.е. повтарят се нещата от епохата на Османската империя, когато Вселенската патриаршия е била защитник и проводник на гръцката "мегали идея", а по-късно и политиката на новата гръцка държава. Това е било лесно, доколкото за османските султани всички православни християни са "рум милет", т.е., гърци. И за съжаление видяхме как един безусловно високообразован и ерудиран духовник като патриарх Вартоломей продължава да робува на подобни схващания и да има претенции за нещо повече от какъвто е - пръв между равни православни патриарси. И да твърди, че именно Вселенската патриаршия е спасила езика и народното самосъзнание на българите във вековете на робството. А всеизвестно е, че е било точно обратното - Фенер е водил политика на тотално погърчване на българите.

Вартоломей не се държа като брат

Не може с римокатолиците да се държиш като с братя, а с онези, които трябва да са ти истинските братя, да нямаш подобаващо поведение. Така йеросхимонах Димитрий Зографски коментира пред "Стандарт" посещението на Вселенския патриарх Вартоломей Първи в София. По думите на Божия служител става дума за тревожен и предупредителен знак. "Абсолютно не е редно това, което се случва. Ако някой има претенции за връщане на църковна утвар, то те трябва да са обосновани по официален начин. Не може да те поканят на гости и вместо да се радваш, че са те поканили, изведнъж да кажеш, че преди сто години са ти направили нещо. Не става по този начин. Трябва да има братско общение. Това е тъжното, че е поканен на приятелска визита, а имаш чувството, че нищо не се променило от 150 години към БПЦ. Оставя се впечатление, че тя не се намира в равнопоставено положение", добави отец Димитрий.

Йеросхимонах Димитрий Зографски е служащ свещеник (ефимерий) в Германския манастир "Св. Йоан Рилски". Това е тазгодишното послушание на някогашния йеромонах Висарион от Зографския манастир в Атон, който миналата година почувства още по-силно необходимостта да посвети напълно живота си на Бога. Преди година, на 1 ноември, той прие велика схима и стана йеросхимонах Димитрий Зографски.

Генерали и професори спасяват реликвите
През Първата световна специална част от учени откарва в тила църковна утвар

Историята на толкова оспорваните реликви експонати е достойна за филм. Още през Балканската война младият тогава археолог Богдан Филов е потресен от унищожените културни ценности по време на сраженията. И когато България влиза в Първата световна война, той поставя въпроса пред Министерството на войната.

Генералите откликват на молбата на професорите. През 1916 г. със заповед на цар Фердинанд е създадена специална военноразузнавателна част от учени, подчинена на щаба на действащата армия. Те имат за задачата да откриват, спасяват и евакуират в тила църковна утвар и всякакви други предмети с историческа и културна стойност от църквите и манастирите, разположени в близост до фронтовата линия. Тя е минавала по долното течение на Струма, и въпросните обители, особено тази до Сяр, са били в обсега на тежките английски и френски оръдия, категорични са специалистите по военна история.

В тази военноразузнавателна част влизат самият Богдан Филов, проф. Йордан Иванов, проф. Атанас Иширков и др. Така за историята ни са спасени тези безценни произведения на българското приложно изкуство от днешна Северна Гърция.
След края на Първата световна война, в 126 точка от клаузите на Ньойския договор България се задължава като репарационна мярка да върне на Кралство Гърция и на Кралството на сърби, словени и хървати реликвите от тези райони да 1926 г., но това не се случва.

Става дума за над сто уникални църковни реликви от сребро и злато от периода ХVI-ХVIII век. Сред тях са сребърни обкови на иконите "Богородица Умиление" и "Свети Йоан Кръстител" от манастира "Косница" край Сяр с размери 1,5 м на 1 м, висока един метър сребърна кандилница ламбада, престолни и литийни кръстове с фина резба от злато и сребро, сребърен реликвариум, с който монасите са обикаляли да дават причастие и същевременно да събират помощи за манастирите си. Особено интересни са рипидите със серафимите, които се носят след иконите и кръстовете на литийните шествия. Те водят своя произход от византийския дворцов церемониал. Техни предходници са императорските ветрила, които в църквата се превръщат в символ на небесните сили. Повечето от тези шедьоври на църковната утвар са изработени в най-добрите тогавашни ателиета на Балканите, най-вече в Солун. Всички следват строго византийските канони. Някои обаче носят стила на готическите традиции на т.нар. итало-критска школа, която е не само връзката между художестевните традициите на Западната и Източната църква, но и своебразен предтеча на Ренесанса.

Горан Благоев: Слага се сол в стари рани

Исканията, които Вселенският патриарх Вартоломей отправи при посещението си в България, не са нови, а тонът на неговите официални слова съвсем не е дипломатичен, да не говорим, че не съответства на тона на християнското братолюбие. Това коментира пред Offnews журналистът Горан Благоев, който е сред инициаторите на подписка на 256 интелектуалци, призоваваща Вселенския патриарх за възстановяване на Българската патриаршия на петото място в диптихите на православните църкви. "Не може духовен лидер да слага сол в стари рани и да възкресява призраци от миналото, които двете църкви отдавна са опитали да забравят. Защо сега Вартоломей отново сипва сол в раната - защото го дразни паметника на първия ни екзарх - Антим, който е символ на борбите за църковна независимост. Той иска този паметник да бъде премахнат, искането му е още от преди 2 години, както и други претенции, които заяви пред президента - за иконите, мощехранилниците и ръкописите от Северна Гърция", коментира още Благоев.

Граждански протест

се организираше днес в социалните мрежи срещу отношението на Вселенския патриарх Вартоломей I към Българската православна църква и заради претенциите му към църковни ценности, съхранявани в български културни институции. Протестът трябваше да започне в 19,00 ч пред хотела, в който е отседнал Вартоломей, и да протече като бдение със свещи. По неофициална информация снощи в 20,00 Вселенският патриарх трябваше да отпътува за Истанбул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай