Феномен! НАСА показа нещо неповторимо в небето

Сврзано е с прословута комета

Феномен! НАСА показа нещо неповторимо в небето | StandartNews.com

Много красиво и феноменално явление бе заснето в космоса.

Космическият апарат на НАСА СТЕРЕО-А засне как опашката на зелената комета Нишимура изчезва, малко след като оцелява от преминаването край Слънцето, съобщи сайтът Спейс.Опашката на кометата е отнесена от масивна вълна от плазма, освободена от Слънцето.

Неочакваният сблъсък е уловен от камерата на сондата СТЕРЕО-А (Solar Terrestrial Relations Observatory). Изхвърлената от Слънцето коронална маса обгръща опашката, преди да я откъсне напълно, обяснява Карл Батамс, астрофизик от Морския изследователски институт на САЩ.

Ефектът е временен и "напълно безопасен" за кометата. Опашката й ще се възстанови с откъсването на прах и газ от нея. Няколко дни по-рано Нишимура също остава без опашка, когато я застигат други две изригвания на коронална маса.

Въпреки, че непрекъснато е бомбардирана от Слънцето,  кометата остава на първоначалната си траектория. Кометата Нишимура, известна още като C/2023 P1, беше забелязана за първи път да се движи бързо към Слънцето на 12 август от японския астроном любител Хидео Нишимура. „

Стръмната й траектория първоначално подсказваше, че тя може да е междузвезден обект, подобно на Оумуамуа или комета 2I/Борисов, който ще напусне Слънчевата система, след като се завърти около Слънцето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай