Фен на "Металика" е лекар на годината

Фен на "Металика" е лекар на годината | StandartNews.com

Полк. Крум Кацаров слага пагона веднага след Медицинския университет

Средата на юни е, ранният следобед. Култовото парче на "Металика" "Нищо друго няма значение" оглася залата на приземния етаж в НДК. Ако смятате, че сте пропуснали някой рок концерт - бъркате.

На фона на хитовата песен пълна зала от гастроентеролози гледат кадри от ежедневната си практика и се наслаждаваха на специалния поздрав на шефа на дружеството си доц. полк. Крум Кацаров, който е и началник на клиниката по гастроентерология във ВМА.

Случката е част от 12-ия национален конгрес на дружеството тази година и е показателна за доц. Кацаров. Той е не само прекрасен специалист, новатор в областта си, но и човек, който успява да намери път към останалите. Всичко това му донесе и наградата "Лекар на годината". Избрахме го единодушно, нямаше никакви дискусии по въпроса в Управителния ни съвет, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Все пак за престижния приз най-голяма тежест са имали постиженията на доц. Кацаров в областта на гастроентерологията и иновациите, които той въведе във ВМА.

Отново се връщаме в НДК, където през лятото участниците в конгреса наблюдаваха на живо демонстрация на ендоскопско поставяне на пластична саморазширяваща се протеза в екстрахепаталните жлъчни пътища. Тя беше излъчена чрез системата "Лайф". Показано беше и отстраняване на туморни разсейки на черен дроб. При тях се вкарва специална игла, през която протича високочестотен ток. На монитор се вижда точно докъде трябва да стигне и когато иглата е в метастазите, токът ги изгаря. Техниката изисква изключителна прецизност, но резултатът е мигновен - ракът е отстранен, а пациентът е накрак след 30 минути. И естествено методът е част от ендоскопската работа на доц. Кацаров.

Полковникът има сериозен интерес в лечението на заболявания на хепатобилиарната система, също така приложи за първи път у нас метод за екстракорпорална литотрипсия. Въпреки многото професионални интереси едно от най-големите предизвикателства за него остава съвместната му работа с трансплантолозите във ВМА. Няма пациент с чернодробна трансплантация в болницата и той да не е дал своя принос. За тази цел е специализирал и "Чернодробна трансплантация" в Есен, Германия. Това не е единственото му обучение зад граница. Опит черпи още в Холандия, Амстердам, Токио, Париж Съединените щати.

Доц. Кацаров е роден в Благоевград през 1957 г. Второ поколение лекар полковникът попада сред военните още от медицинската скамейка. След като завършва висше, той специализира една година във ВМА. Последвали две години работа като началник на медицинската служба в Петрич, а през 1986 г. спечелил място за клиничен ординатор във ВВМИ. От 2005 г. става началник на Клиниката по гастроентеропогия, а няколко месеца по-късно и зам.-шеф по лечебната част на ВМА в София. От 2007 г. е заместник по учебно-научната дейност на болницата. През миналата година за кратко беше и директор на болницата. Тогава наследи поста от генерал Стоян Тонев. Сега отново е там, където се чувства най-добре - начело на клиниката по гастроентерология, където са и неговите пациенти. А тях, освен с уменията си, полковникът лекува и с отношението си. Неговата сърдечност, достъпност и тънко чувство за хумор са половината от рецептата на успешната терапия. За да е здрав човек, той трябва да изпитва радост от живота, работата и обкръжението си, а златната среда е най-добра, категоричен е Кацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай