Доктори на щат при бежанците

Приятели на починалия сириец винят линейката за смъртта му

Доктори на щат при бежанците | StandartNews.com

София. Лекари вече ще дават дежурства в бежанските лагери. До нововъведението се стигна, след като 33-годишният сириец Кахтан Ал Омар почина от инфаркт в четвъртък сутринта в столичния квартал "Военна рампа".

Чужденците от кампуса организираха бунт, който беше потушен от екипи на полицията и жандармерията. Сега в лагера има постоянен патрул, за да не се допуснат нови ексцесии.

Съпругата на Ал Омар и неговите три деца - на 2, 4 и 10 години, са изведени и са настанени в самостоятелна стая в общежитието в "Овча купел". Вечерта след трагедията те били приютени от жена от арабски произход, която им помогнала да преодолеят шока от загубата на главата на семейството.

"До броени дни в бежанските центрове у нас ще бъдат осигурени постоянни лекарски дежурства", увери шефът на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Очаква се медиците да бъдат назначени на щат в Държавната агенция за бежанците.

"Необходимостта от постоянно присъстващ лекарски екип е належаща. Лошите условия са следствие на пренаселването на бежанския лагер, в който има 840 души при капацитет от 500", коментира ситуацията комендантът на лагера във "Военна рампа" Пепи Джуренов.

Близките на Ал Омар и до днес твърдят, че той не е получил навреме медицинска помощ. Имаше дори и твърдения, че мъжът е измръзнал, но лекарите посочиха като причина за смъртта му инфаркт.

"Господ си го е прибрал. Това е. Но фактът, че нямаше линейка, е тревожен. Ние не искаме нищо изключително. Искаме само нормални условия за живот". Това заяви сириецът Уалид, който вече месец обитава класна стая в лагера във "Военна рампа".

Видимо животът в бившето училище продължаваше нормално и в петък, денонощие след фаталния край на Ал Омар. "Сърцата ни никога няма да бъдат същите. Искаме помощ. Ние сме хора, не предмети", казват съграждани на починалия мъж.

Ал Омар издъхна на стълбите пред лагера Военна рампа пред очите на съпругата си.

Той дошъл със семейството си преди три дни в лагера, след като измамници го подлъгали, че ще му намерят квартира и ще му помогнат по-бързо за получи статут на бежанец. Оказало се, че в лагера в Харманли му отмъкнали 1600 евро, а мним адвокат му взел още 700 долара, за да докара него и фамилията му в София.

В петък ъгълът в 106 стая, който преди време се ползвал за склад, беше пуст. След около четири часа друго семейство вече се настаняваше на овакантените военни кревати.

Хората не искаха да говорят за смъртта. "Ние идваме от място, което е осеяно със смърт. Тя не ни плаши. Искаме да имаме рамо, на което да се опрем, ако животът ни е на косъм", заяви Джерар, приятел на починалия.

Близките на Ал Омар пък бяха извикани в Агенцията за бежанците, за да уточнят подробности около транспортиране на тялото му до родината. По всяка вероятност вдовицата ще поиска да замине с децата за Германия, където имала роднини.

Найденов: Не сме във възторг за стената

Пълната безкритичност към бежанския поток е също толкова осъдителна колкото и ксенофобията към емигрантите. Това заяви на кръгла маса на тема: "Изгубени граници - новата политика на ЕС за убежища и имиграция" военният министър Ангел Найденов. Според него армията не може да бъде основен играч при случаи, в които държавата има ангажимент към хора, търсещи убежище у нас. "Опитах се да посоча една сума за действителните разходи, които България прави, или трябва да предвиди. Това даде основание за коментар, че едва ли не подхранвам ксенофобия и срамежливото подминаване на факта, за какво трябва да бъде готова България. Това трябва да присъства във всички разчети на държавните институции. Да има молба към европейските институции и фондове", посочи министърът. "Бежанската вълна може да бъде наречена колосална. Близо 2,2 млн. души са напуснали Сирия. Оценката ни е, че ще се запази и дори - увеличава миграционният натиск през следващите 6 месеца, включително по отношение на Турция и България. Близо 60% от хората, идващи в България, я определят като крайна дестинация", каза още министър Найденов.

Според него близо 60% от емигрантите у нас са от Сирия и имат основание да искат статут на бежанци. "Усилията на МО до този момент се изразяват в няколко посоки - предоставяне на терени и сгради за настаняване, участие на екипи от ВМА, подпомагане на Агенцията по бежанците, осигуряване на специализиран транспорт и старт на изграждането, за съжаление, на съоръжение, което да възпрепятства нелегалното преминаване на хора от Турция. Не сме във възторг, че изграждаме такова съоръжение", каза още Найденов.

Всеки шести одобрява насилие над чужденци

15 на сто от българите одобряват насилието над чужденци през последните седмици. Притеснителната статистика от анкета съобщи директорът на агенция "Медиана" Кольо Колев . България е една от най-толерантните страни, но изследването е показало само за една година рязко покачване на ксенофобията. "Това е изключително опасно и вещае сблъсъци между българи и чужденци. 20% искат затваряне на границата", добави Колев. Той уточни, че това, което тормози хората, е ненаказаната битова и ромска престъпност, безработицата, ниският жизнен стандарт. Според експерта българите разглеждат бежанския проблем не като временен, а като траен - че те ще останат тук, ще се оформи нова маргинална група в населението. "Общественото мнение е, че бедна България е нагърбена с чужди проблеми, на големи геополитически играчи", поясни още Колев. Изводът на "Медиана" е, че в последно време ксенофобията в обществото става все по-осезаема, нараства и чувството на безпомощност. "Страхът ражда чудовища", коментира Колев.

В сряда по време на КНСН при президента стана ясно, че ксенофобските настроения са една от основните заплахи пред България. В доклад на ДАНС бе посочено, че е възможно те да доведат до конфликти с бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай