Димитровградско село рекордьор по бебета

Димитровградско село рекордьор по бебета | StandartNews.com

В хасковско бабуваха при най-младия жител

Димитровградското село Крепост е вероятно рекордьор по родени бебета за 2015 година. В 21-а къщи в прочутото с хубавите си череши село са проплакали мъничета през миналата година, похвалиха се на Бабинден крепостчани.

Макар в Хасковското село Узунджово новородените да са далеч по-малко от тези в димитровградското село, само осем, местните също са много горди, че има млади семейства, които живеят и работят на село и чиито деца се раждат тук.

А Бабинден е един от най-тачените празници за узунджовци. Затова и традицията тук се спазва всяка година, за да бъде предадена на младите и да се запази за поколенията.

Жените от читалище "Пенко Пенков"и пенсионерския клуб „Пандо Ванчев"направиха възстановка на честването на бабите, които „хващали" децата при раждането им в стари времена.

За пречистване се изпълнява ритуалът подливане и измиване на ръцете. А бабата нарича: както този сапун се хлъзга по ръцете, така и бебетата да излизат лесно!

В ритуала се включи и кметът на селото Деян Ванчев, който завърза престилка на бабата акушерка с пожеланието да повива хубаво новородените, а на селото- да се родят още повече бебета през тази година.

От 1951 година 21-ви януари е обявен и за официален празник на родилната помощ. Затова и в Узунджово съчетаха старите традиции с новите времена. Медицинската сестра Танка Краева, която дълги години е била здравен работник в селото и до днес е сред най-уважаваните хора в селото, беше поканена за обиколката в къщите с новородени.

Според обичая сестрата беше изнесена на ръце и качена на украсена каручка, водена от нагиздено магаренце.

Първата врата, на която бабите почукаха е на дома, в който живее най-младият жител на селото -едномесечният Георги.

Със сладки и червено вино в дома си ги посрещнаха майка му Росица, за която той е първороден син и гордата му баба.

След като младата майка изми ръцете на медицинската сестра, тя взе зърна жито в шепите си и ги хвърли на земята с пожеланието: Колкото са зърната от дясната си ръка, толкова мъжки рожби да се родят в селото, колкото са в лявата ми-толкова да са момичетата през годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай