Детски рисунки в "Арена Армеец"

Детски рисунки в "Арена Армеец"  | StandartNews.com

С празнични спектакли в 13 града стартира националната кампания "Откривай България". Стотици деца от Белоградчик, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Шумен и София заедно с известни художници нарисуваха емблематични за своите градове места и забележителности. Селекцията бе извършена на базата на класацията на "Стандарт" "Чудесата на България". Така символично се отвориха вратите на българското домакинство на "Детската Евровизия 2015", чийто финал е на 21 ноември в зала "Арена Армеец". Картините са посланието на децата към Европа - с какво се гордеят и какво могат да открият в нашата страна техните приятели от Стария континент. Кампанията се реализира с изключителната подкрепа и с активното съдействие на 13-те изброени общини. В дните на Евровизията в пространствата на "Арена Армеец" ще бъде открита изложба с творбите, създадени от децата. Финалният концерт на конкурса е предшестван от "евроседмица" от 15 до 21 ноември 2015-а. Тогава всички участници и придружаващите ги делегации ще имат възможността да се запознаят със страната ни, да посетят забележителности на града домакин и да подготвят своето представяне.

"Златна есен в София"

Иван Яхнаджиев и негови възпитаници от Италианския лицей са създатели на живописното платно, което представя София в колекцията "Откривай България". "С удоволствие се включвам в кампанията на БНТ, защото никой от нас няма по-важна задача от тази да поддържа вдъхновението в малките творци и да насърчава техните изяви", сподели известният художник, който от години е сред най-атрактивните артисти не само в нашата, но и в италианската столица.

"Златният час"

Децата на Белоградчик заедно с Катерина Дюлгерова пресъздадоха прочутите си скали. През 2007 г. "Белоградчишките скали" бяха българската номинация в международния конкурс "Новите седем чудеса на света" и заеха една от челните позиции.

"Старата църква"

От Благоевград Юлияна Сотирова представи в платното си очарованието на стария квартал "Вароша". През 80-те години на ХХ век кварталът е реставриран и днес там се помещават галерии, работилници, центрове по изкуства, керамика, литература, живопис и други.

"Визитна картичка на Габрово: светското начало"

180-годишната гордост на Габрово - Априловската гимназия, е изобразена в картината на Елиза Ковачева-Цокова. Първото българско светско училище е създадено с дарения на родолюбивите габровци, а от 1872-а до днес е едно от най-авторитетните учебни заведения у нас.

"Казанлъшка роза"

Казанлък участва в кампанията "Откривай България" с Казанлъшката гробница и българската роза, нарисувани от Румен Петков. Долината на тракийските царе включва още храмовете и гробниците, открити в могилите Голяма Косматка, Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша.

"Мотив от стария Варош"

В Ловеч Валентин Узунов пресъздаде в платното си Покрития мост, дело на майстор Кольо Фичето. Почти всяко селище в страната ни има за свой символ паметник на културата. За Ловеч това е мостът, неслучайно изобразен на герба му.

"Русе - свободният дух"

Соня Чурова включи в колекцията на кампанията великолепните старинни сгради на Русе. Архитектурните шедьоври на крайдунавския град са свързани с имената на видни наши и чужди архитекти - Арнолдо Цоки, Нино Росети, Едуард Винтер, Иван Майер, Петко Момчилов, Грюнангер, Тодор Петров.

"Полет" от Шумен

Шумен се присъедини към инициативата с мемориала "Създатели на българската държава" с автор Деян Евтимов. Комплексът e oткрит през 1981-а по случай 1300 години от създаването на България и е включен в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Лъвът на "Августа Траяна"

Старозагорският художник Тошо Стефанов и децата от града представиха античния комплекс "Августа Траяна". Уникалното за древната архитектура съоръжение е строено не по-късно от III век. От няколко години операта в града на липите поставя на това древно място класически спектакли на открито.

"Старопрестолно величие"

От Велико Търново изпращат за изложбата величествената гледка към Царевец, нарисувана от Павла Коларова. В продължение на повече от две столетия Търновград е столица на Второто българско царство (края на XII - XIV в.). Хълмът Царевец и естествената му непристъпност са предопределили избора тук да бъде центърът на държавната власт.

"Добре дошли във Варна"

Варненският театър, изобразен от Емануела Цонева, вписва морската столица в колекцията на "Откривай България". Проектът е дело на архитект Никола Лазаров, на определени етапи от строителството участват колегите му Дабко Дабков и Желязко Богданов. Сградата е завършена през 1923-а и днес е храм на сценичните изкуства.

"Морско казино"

Бургаският залив през погледа на Цветанка Цветкова-Зротева допълва посланието от бреговете на Черно море. Ако попитате местните кое е най-романтичното място в града, повечето от тях ще ви отговорят - Морската градина. Тя не е просто парк край водата - тя е сърцето на града, муза и вдъхновение на поколения артисти, поети, музиканти, сцена на хиляди любовни истории...

"Античен театър"

Античният театър в платното на Деляна Димитрова представя Европейската столица на културата 2019 - Пловдив. Великолепното съоръжение за изкуства и други зрелища е строено в началото на II в.н.е. по времето на император Траян и до днес е един от най-добре запазените форуми в света от епохата на Римската империя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай