Дариха проф. Димитров с тракийски венец на 22 века

Дариха проф. Димитров с тракийски венец на 22 века | StandartNews.com

Български емигрант го откупил от аукцион в САЩ за 100 000 долара

Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров получи най-ценния подарък за 70-годишния си юбилей - оригинален царски златен тракийски венец от I век пр. Хр. Той му е подарен от частния колекционер Добромир Петров, който е купил артефакта на аукцион в САЩ, където живее. Петров не е уточнил заплатената от него сума, но според запознати става въпрос за не по-малко от 100 000 долара.

Съгласно Закона за културното наследство като музеен служител Божидар Димитров няма право да притежава никакви културно-исторически ценности. Затова той незабавно преподари венеца на Националния исторически музей.
Днес ще бъде създадена Дарителска комисия и венецът ще бъде вписан в Главната инвентарна книга на НИМ и така ще стане държавна собственост.

"Тези корони венци са изключителна рядкост - с този са известни 5 броя. В НИМ досега имаше само един, открит преди няколко години в село Златиница, Елховско, от доцент Даниела Агре. В Националния археологически музей има два и един в Регионалния музей в Пловдив", обясни професор Димитров.

Венецът е бил носен най-вероятно от последните тракийски царе, които са управлявали земите си като васали на Рим - Реметалк I или Реметалк II, или от членове на техните семейства, смятат специалистите от НИМ Гавраил Лазов, Елка Пенкова и Любава Конова. Сега ценният артефакт ще заеме мястото си в залата на НИМ, посветена на тракийските съкровища, обеща още шефът на НИМ. Не е известно и от кой край на страната е изкопан венецът, вероятно от иманяри, а после изнесен и продаден в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай