Чрез ново БГ приложение: Купуваме билетче за рейса с един клик

Чрез ново БГ приложение: Купуваме билетче за рейса с един клик | StandartNews.com

TICKEY показва, че сте редовен пътник в автобуса и метрото

Представете си следната ситуация: автобусът идва, нямате билет, а опашката пред касата за продажба е изнервящо дълга или пък продавачката е в обедна почивка. Качвате се на автобуса и питате шофьора за така ценната хартийка. Обикновено той или няма билети, или пък иска от вас точна сума, за да си купите. Тогава имате два варианта - или да искате от някого билет, което е мисия почти невъзможна, тъй като хората обикновено си купуват само по един или пътуват с карти, или да пътувате гратис с риск да ви хванат и да ви одрусат с яка глоба. А и вендинг машините обикновено са повредени. На тези неволи обаче съвсем скоро може да се сложи край, тъй като българи изобретиха мобилно приложение, чрез което можете да си купите билетче. Благодарение на компанията Tickey жителите и гостите на Рига вече плащат билетите си, след като вече са в превозното средство. Мнозина се надяват, че един ден то ще може да се използва и у нас.

Преди близо две години с проблема откъде да си купиш билетче се сблъскал и Димитър Димитров и... погледнал към джиесема си. Оттам дошло и решението на проблема с билетите. Всеки от нас използва телефона си освен за комуникация, и за бизнес, както и за плащания. Защо пък джиесемът да не се превърне и в средство за купуване на билети, запитал се Димитър. Намерил съмишленици и в рамките на събитието StartUp Weekend Sofia Mobile през май 2014 г., за 54 часа създали първоначалната версия на приложението TICKEY. Там спечелили трето място и покана за участие в програмата Start it Smart. През декември 2014 г. спечелили и финансиране от фонда за рискови инвестиции Eleven, в размер на 25 000 евро. Технологиите, които TICKEY използва са, iBeacon, геолокация и мобилен интернет, разказаха за "Стандарт" от компанията. Единственото в света мобилно приложение е активно за Android, iOS, а съвсем скоро и за Windows Phone, с което всеки пътник за секунди може да закупи своя билет, без да има нужда да чака на опашка, да се "бори" с повредени вендинг машини или да носи пари в брой. Иновативната технология на TICKEY се дължи главно на използването на сензори за близост - iBeacons, които се поставят във всяко превозно средство. Когато пътникът се качи в автобус, трамвай или доближи турникет на метростанция, сензорът

разпознава телефона на потребителя

и му изпраща нотификация, напомняща му да закупи билет. Сензорът разпознава къде точно се намира пасажерът, в кое точно превозно средство, каква е цената на билета, а на пътника му остава само да направи едно докосване и вече има валиден билет. Технологията позволява персонализиране на всяко пътуване и изграждане на цялостен профил на потребителя. Събира и данни за трафика и натовареността на превозните средства.

В бъдеще приложението ще бъде доизградено с разписание на градския транспорт, планиране на маршрути, рейтинг на превозните средства и служителите, новини и обратна връзка. То може да бъде използвано и в музеи, кина, увеселителни паркове и навсякъде, където има покупка на билет на място.
TICKEY е разработено така, че да функционира

по един и същи начин във всеки град в света

където бъде инсталирано. С използването на подобна система за интелигентно таксуване всяка община има шанса да създаде по-добра и иновативна градска среда за жителите си, обясняват от компанията.

Бизнес моделът на TICKEY също е интересен, тъй като не изисква никаква инвестиция от страна на общините, а следва принципа на споделените приходи - TICKEY се превръща в независим дистрибутор на билети, работещ наравно с останалите системи.

С TICKEY могат да пътуват пътниците на фериботната компания във FalRiver, Корнуол. Компанията предпочете българското мобилно приложение сред останалите приложения за билети, именно поради удобството, което то носи на пътниците и иновативния бизнес модел, който не задължава фериботната компания да прави първоначална инвестиция. TICKEY води преговори с още няколко града в Европа, където съвсем скоро пътниците ще могат да закупуват билетите си за градски транспорт с един клик.

За в бъдеще TICKEY има амбициите

да улесни пътуването на пътниците

във възможно най-много градове в България и Европа. Друга основна цел на приложението е да ограничи използването на хартиени билети, както и да намали вредните емисии, като направи използването на градски транспорт по-предпочитано пред използването на личен транспорт. За производството на 1 милион билета се изсичат 4 дървета, а в Европа ежедневно пътуват по 150 милиона души, ползващи поне по един вид транспорт, по 2 пъти на ден.

Българският стартъп се радва на подкрепа от страна на държавата и в частност на Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай