Четирима здравни министри на прокурор

Четирима здравни министри на прокурор | StandartNews.com

София. Сметната палата даде четирима здравни министри на прокурор заради лошото състояние на хемодиализата у нас. Това са Евгений Желев, Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов.

Причината за крайното решение е одитен доклад върху състоянието на хемодиализата в страната за периода януари 2009 г. - юни 2011 г. Сметната палата счита, че през това време са налице данни за извършено престъпление. Оттам обаче обясниха, че не могат да огласят какво е то преди прокуратурата да реши дали ще повдигне обвинение.

На диализа в страната са над 3 хиляди души. Качеството на процедурите, които получават тези хора обаче не е достатъчно високо, се казва в констатациите на доклада. Основната причина за това е липсата на достатъчно средства. Средната стойност за извършена диализна процедура не е променяна от 2005 г. до края на 2011 г. Болниците пък не са получавали пари не за всяка дейност, а на куп, които не е ясно дали са били достатъчни. Според клиниките разходите им далеч надвишават приходите, които им дава държавата.

Не е ясно дали са били достатътчни и лекарствата и консумативите за диализата. Лекарите и сестрите пък са били по-малко, отколкото е нужно за лечението.

Според Сметната палата отговорност за тези проблеми и управленските решения за одитирания период носят четиримата здравни министри. Новият министър пък трябва да изгради стройна система за отчет на разходите и за контрол върху качеството на процедурите и използваните консумативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай