Бутнаха без пари дома на пастора в Гърмен (ОБЗОР)

Бутнаха без пари дома на пастора в Гърмен (ОБЗОР) | StandartNews.com

Съборените къщи станаха 10, още 114 чакат реда си

Българин с багер склонил да свърши работа на Иван Айдаров и брат му, за да не плащат 9 бона

Багер на българин бутна без пари къщите на пастора Иван Айдаров и брат му в ромския квартал "Кремиковци" на Гърмен рано сутринта във вторник. Багеристът трудно се съгласил да изравни незаконните постройки със земята, но накрая изпълнил молбата на двамата мъже. Но не им взел и стотинка. А това е надежда, че шанс за мир между българи и роми има, след като вече 4 месеца продължава напрежението между тях. "Този човек е от Огняново. Като братя сме. Исках да му платя, но той бе категоричен, че няма да вземе нищо.

Ако беше дошла машина от Благоевград, щяха да ни търсят 9000 лева. Моят приятел ни спести тази огромна сума. Като че е малко, дето останахме без покрив над главите, а трябваше да платим хиляди левове за събарянето", сподели пасторът Иван Айдаров. Бутането на двете сгради започна малко след 06,00 часа и след час и половина от тях не остана нищо. По-трудно падна пасторската, тъй като бе стабилно армирана. 50-годишният мъж и брат му Асен получиха отсрочка в понеделник, за да могат да спасят покъщнината си, керемидите, дървените греди от постройките. А и багерът не можеше да бутне големите постройки, трябваше специализирана техника. Триетажният дом на пастора с 12 стаи вече е история. 20 души са под открито небе. "В жилището на брат ми, което бе на два етажа, са 13-14 души. Аз и жена ми ще спим под сушилнята, наш покрив ще е найлонът. Синовете, снахите и внуците ще се подслонят в микробусите, имаме внук на 20 дни, дано не се разболее", каза още евангелският пастор. Служители на ДНСК ще констатират предприетите действия на пастора и брат му по бутането на къщите. Те ще направят оглед и снимки, след което ще изготвят протокол.

На 29 юни бяха съборени първите 4 от незаконните 124 постройки в "Кремиковци", в понеделник паднаха още 4 къщи. С последните 2 съборените сгради в гетото край Гърмен станаха общо 10. Според уверенията на МРРБ трябва да бъдат съборени и останалите 114 къщи, въпреки че ромите категорично отказват да бъдат настанени в други обществени и частни сгради. Засега не е ясно къде ще прекарат наближаващата зима останалите без покрив над главата деца и възрастни. Повечето от тях се настаняват при близки и съседи в махалата.

За нас няма живот, отнемат ни бъдещето, каза пасторът. Айдаров обясни, че купил земята за над 1300 лева и строил дома си в продължение на 20 г. Имотът има и удостоверение за търпимост, издадено от общината, а ще го бутнат за няколко минути. "23 години съм пастор, тези месеци спирах ромите да се бунтуват срещу българите. Настоявах за мир, а ето докъде ме докара този мир. Вече не ме слушат. Искат да протестират, да се бунтуват. Ще има протести в четвъртък и тук, и в София, очакваме подкрепа от всички роми от страната. Ще се блокират и пътища", разкри Айдаров. Повечето роми са настръхнали и готови на крайни действия, но други вече са съгласни да им дадат нови жилища, след като отказваха до момента.

Българите спряха протестите

Българите в Гърмен спряха протестите заради действията на държавата и провеждането на акция "Багер" в ромския квартал "Кремиковци". Те преустановиха мирните шествия в началото на този месец, след като стана ясно, че ще има нови съборени къщи. "От самото начало на бунта ни, който бе на 23 май, искаме да се приложи цялата строгост на закона и да се изпълнят заповедите от 2011 г. за премахването на 124 незаконни постройки в "Кремиковци". А не законите и задълженията да важат само за нас, а за ромите - не", заяви Иван Кременлиев, един от водачите на протестиращите българи в Гърмен. Той разкри, че миналата сряда са имали среща с представители на Областната администрация - Благоевград и с директора на ОД МВР - Благоевград Росен Танушев. Получили уверение, че държавата ще доведе докрай акцията по събарянето на неправомерно вдигнатите къщи в ромската махала.

Проблем е, че някои собственици на имоти не могат да бъдат открити и да им се връчат декларации, в които да заявят искат ли да бъдат временно настанени на друго място. "Полицията ще помогне за издирването на тези хора. Ние също искаме да се спази цялата процедурата и чак тогава да се бутат сгради. Доволни сме, че вече са изравнени със земята масивни къщи на тартори на ромите. Това е знак, че държавата ще си свърши работата най-сетне", сподели Кременлиев. Той подчерта, че българите не са срещу всички роми, а срещу тези, които нарушават закона и крадат, не работят, смятат, че имат само права, а не и задължения. "С ромите в селото живеем добре, нямаме никакви проблеми. Но хората се трудят честно, децата им ходят на училище. През април внуче на комшиите бе избрано за най-красиво момиче на общински конкурс", каза още Кременлиев. Уверява, че в Гърмен няма етнически проблем, а битов и социален.

Деца се страхуват да ходят пеш на училище

Ръководството на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Гърмен води разговори с Министерството на образованието за осигуряване на автобус, който да вози учениците от ромския квартал "Кремиковци". Целта е да се осигури по-лесен достъп на възпитаниците до школото и да не са притеснени родителите им. Заради напрежението в последните 4 месеца между българи и роми жители на ромската махала се страхуват да пускат децата си пеш. Някои дори заплашиха, че няма да пускат рожбите си на училище. "Това най-вероятно е плод на емоции, някои пък са жертва на манипулации. При нас идват родители на първокласници от "Кремиковци", които ги записват за училище. От 300 ученици над 1000 са от ромския квартал. Стараем се да осигурим добър учебен процес за всички наши ученици", заяви директорът на учебното заведение Стоян Стругов.
Той увери, че педагогическият състав не дели децата на роми и българи, всички са равни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай