Бунт край морето, искат нов фаворит за митрополит

Борис се стяга за Варна, Инокентий - за Благоевград

Бунт край морето, искат нов фаворит за митрополит | StandartNews.com

Варна. Игуменът на Бачковския манастир Борис и викарият на покойния дядо Натанаил - Серафим, са вероятните нови попълнения в Светия синод. Двамата са сред най-спряганите имена за овдовелите Варненска и Неврокопска епархия.

За Гоце Делчев доскоро църковната мълва гласеше бившия водач на разколниците Инокентий, но шансовете му били силно намалели. И докато за Гоце Делчев още няма насрочен избор, страстите край морето са бурни.

В неделя миряни и духовници се вдигнаха на бунт срещу посочените от епархийските избиратели двама епископи - Борис и Игнатий. Между тях синодът трябва да определи владика на 24 ноември. Инициативен комитет обаче поиска от архиереите да отменят гласуването, което според тях е нечестно.

"Не желаем нито Борис, нито Игнатий за митрополит", заяви от името на миряните Иван Панайотов.

"Призоваваме всички християни във Варна да не стъпват в храм, докато Св. синод не изпълни желанията на вярващите", добави той.

Борис и Игнатий бяха избрани на първи тур с 16 и 17 гласа. Трети с 14 гласа остана соченият за фаворит - главният секретар на Св. синод Наум. Той е духовен син на покойния Кирил и е от Варна. В църковните среди край морето правят намеци, че Борис си е купил подкрепата. Бунтът срещу него е заради избухливия му нрав и любовта му към към живот, несъвместим с християнските ценности, обясниха вярващи. Според протестиращите Игнатий, който доскоро бе разколник, е сложен като "куц кон" - на практика е неизбираем и ще гарантира сядането на Борис на престола. Възраженията срещу избора на двамата епископи ще постъпят в синода и на 23 ноември той ще реши дали да ги приеме.

Решават дали да отлъчат Павел

На 26 ноември Св. синод ще решава дали да накаже епископ Павел. В края на юни архиереите насрочиха църковния съд, за да се провери достоверността на информациите, че е сключил граждански брак след приемането на монашеството. Той нарушил каноните и като се е подписал в синодалната кондика под фалшиво монашеско подстрижение за брат в Зографския манастир на Атон.

Това е първият църковен съд след разкола. Заради него Павел загуби право да се бори за митрополит. Най-тежките наказания може да са низвержение без или с отлъчване или пълно отлъчване - изключване от общение с църквата.

Николай: Не съм плашил Кирил

Пловдивският митрополит Николай категорично отрече пред Нова телевизия някога да е заплашвал покойния Кирил Варненски. "Имах съображения, за да не отида на погребението. Не крия, че с него имахме спорове в Светия синод, но нищо повече", каза още Николай. "А на онези, които продължават да хулят, ще кажа: "Боже, не им зачитай този грях, защото не знаят на кого служат", добави владиката под тепетата. Попитан има ли съмнения в причините за смъртта на Кирил, дядо Николай отвърна, че вярва на институциите.

Пред телевизията д-р Добринка Радойнова, участвала в аутопсията на владиката, потвърди причината за смъртта му - удавяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай