Бляскавият живот на принц Филип /СНИМКИ/

Едни го взимали за божество, други му съчувствали за скуката да е мъж на кралица

Бляскавият живот на принц Филип /СНИМКИ/ | StandartNews.com

Принц Филип, през погледа на когото премина цял век от британската история, има фантастична биография. За 99-те години, които прекара на този свят той е видял как идва Хитлер на власт, воювал е с нацистите и японците, бил е свидетел как британските колонии обявяват независимост, пътувал е в Русия в разгара на Студената война, срещал се е с лидери от Брежнев до Путин.

Бъдещият съпруг на кралицата е роден през 1921 година. Неговият баща е бил малкият брат на гръцкия крал Константин първи, а майка му е племенница на последната руска императрица Александра Фьодоровна. Година след раждането му гръцкият крал се оттегля от престола и семейството на Филип е било принудено да се махне от страната.

Восьмилетний Филипп (второй слева) во время учебы во французском городе Сен-Клу, 1929 год

 Първоночално е учил в парижкото предградие Сен-Клу, а от 12-годишна възраст продължава обучението си в Германия като там наблюдава първите изяви на Хитлер. През 1935 година 14-годишният Филип пристига в Шотландия, за да учи в един от най-строгите европейски интернати.

В Гордонстоуне 14-летний Филипп участвовал в школьной постановке шекспировского «Макбета», 1935 год

Там той изпъкнал с отборите по хокей и крикет. Още в началото на Втората световна война Филип се записва в кралския военно морски флот и започва да участва в сражения. През това време сестра му се омъжва за немец и минава на другата страна на войната.

Филип се запознава с бъдещата си жена през 1939-та, когато е на 18, а принцеса Елизабет – на 13. Докато той воюва, двамата си пишат редовно, а след като идва мира, решават да се оженят. Годежният пръстен, който Филип подарява на бъдещата си жена е от чисто злато, намерено в Уелс и било украсено с диаманти, свалени от огърлицата, която навремето цар Николай II подарил на майка му. Цяла Британия празнувала царската сватба през 1947 година, а 5 години по-късно след смъртта на краля, Елизабет става кралица.

Свадьба принцессы Елизаветы и Филиппа, 1947 год

Въпреки че Филип бил подготвен за този момент, не очаквал, че ще се случи толкова скоро, а коронацията му нанесла жесток удар. Жена му започнала да се занимава по цял ден с държавни дела, за които даже не му съобщавала, а главата на фамилията не бил той, а тъщата.

Принц Чарлз, първородният им син, се ражда през 1948-ма, две години по-късно на бял свят идва и  принцеса Ана. След десетилетна пауза, кралското семейства се увеличава с принцовете Андрю и Едуард. Независимо, че Филип умеел бащински да общува с децата, никое не приличало на него. Чарлз не обичал дисциплината и спорта, Андрю израснал като хулиган, а Едуард станал телевизионен продуцент, при положение, че баща му цял живот ненавиждал медиите. За разлика от всички тях, принц Филип използвал всяка свободна минута, за да се занимава със спорт.

Филипп и Елизавета с детьми Чарльзом и Анной, 1951 год

През 50-те години на миналия век Великобритания още не се е разделила с колониите си, затова и са чести дестинации в семейните пътешествия на кралското семейство. В Канада принцът се среща по дънки с индиански вождове, в Австралия беседва с аборигени, в Индия се качва на слон и отива на лов за тигри. Даже отсрелял едно животно, което после индийците му го занесли с почести в Лондон, но това била голяма грешка. Британците били толкова възмутени, че Филип е убил с жестокост рядък животински екземпляр, че не го оставили на мира, докато лично не отишъл в Делхи да върне на ловците съкровенната тигърска кожа.

Скуката отново налегнала Филип – безкрайните церемонии и срещи го изтощавали безумно. По време на цялата си кариера той е обиколил 143 държави с повече от 620 визити, участвал е с 22 000 мероприятия и това се отнася само за тези, на които не е бил с кралицата.

Филипп в Букингемском дворце, 1951 год

През 60-те години на века той успял да стисне ръцете на всеки музикант от великата група Beatles, отишъл на гости на съветския вожд Леонид Брежнев, след това навестил китайската партийна върхушка, а после отлетял за САЩ на гости на президента Джон Кенеди няколко години преди да го разстрелят.

Принц Филипп приветствует участников группы Beatles, 1964 год

 

Злите езици говорят, че страстта на Филип към пътешествията била свързана с многото му любовници, които той разхождал по всички кътчета на света. На един от островите пък го взели за божество. Това се случило на тихоокеанския остров Тана, където древната легенда гласяла, че боговете са напуснали това кътче, за да отидат да се оженят за кралица, а после се връщали на острова. Като видели Филип, местните решили, че той е Богът и паднали на колене. Затова и Филип често се отбивал на този остров без да ги разочарова, че е земен.

Вождь Джек Наива с острова Танна демонстрирует фото принца Филиппа с дубиной нал-нал, 2008 год

През 1977 година Филип и Елизабет празнуват 30-годишен юбилей, но момента не е за празненства: британската икономика преживява един от най-големите кризисни моменти, инфлацията стига 16 процента, милион и половина британци са без работа, а в Северна Ирландия продължават кървавите конфликти между католици и протестанти. Независимо от тежкия момент, кралицата се отправя към Белфаст, където улиците са като бойно поле.

1982 година е запечатана в семейна снимка на палубата на британския Invincible, който току що се е върнал от Войната за Фолклендските острови— 74-дневния конфликт между Великобритания и Аржентина, по време на който умират 907 човека. Андрю дори е участвал в бойните действия, но не е пострадал.

Принц Филипп, королева Елизавета II и принцесса Анна встречают принца Эндрю после Фолклендской войны, 1982 год

90-те години на миналия нек превръщат принц Филип в мрачен старомоден старец. Таблоидите разказват за иронични и оскърбителни шегички, които пускал по време на пътуванията си. Това е времето, когато е облякъл националния костюм на Нигерия, но твърди, че това е нощната му пижама. После пък нарекъл жителите на каймановите острови потомци на пиратите и сравнил изкуството в Етиопия с нещо, което дъщеря му майсторила в училище.

Според слуховете, мрачните му настроения били заради развода на принц Чарлз и принцеса Даяна. Той бил толкова недоволен, колкото 20 години по-късно при решението на принц Хари да замине с Меган за Америка.

Принц Филипп с Елизаветой II и принцем Гарри на скачках в Аскоте, 2016 год

Въпреки вързастта си, Филип продължил с обиколките и обяви, че се оттегля едва през 2017 година, когато е на 96 години. Въпреки това, той понякога съпровождал кралицата по време на официални мероприятия.

В последните години, принц Филип живеел отделно от кралицата. След панаирите с Хари, дори не се срещнал с внука си, който се отказа от короната.

Точно преди стогодишния юбилей, здравето на принц Филип се влошило. През фавруари той за втори път се оказал в болница след инфекциозно заболяване, а после и заради болно сърце. Четири седмици по късно той почина.

Принц Филипп и королева Елизавета II на матче по поло, 2018 год

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай