Благият патриарх

Благият патриарх | StandartNews.com

Неофит отбелязва рождения си ден в Троянския манастир с освещаването на новото крило

Проповедите му са изпълнени с призиви за човеколюбие, но отстоява ревностно позицията на Българската православна църква

Честит да бъде рожденият Ви ден, Ваше Светейшество!
Редакцията на „Стандарт" изказва своите поздравления към Българския патриарх Неофит и му пожелава още дълги години здраве и да бъде духовният стожер на страната ни.

Благ, смирен, свят човек. Поглед, който излъчва светлина и добрина. Това е впечатлението, което оставя у околните Негово Светейшество Патриарх Неофит. Днес той навършва 71 години. Рожденият му ден ще съвпадне с освещаването на новоизграденото югоизточно крило в Троянския манастир. Точно в тази Света обител през 1975 г. 30-годишният Симеон е постриган за монах и приема името Неофит. На тържествената литургия за освещаването днес ще присъстват митрополити от Светия Синод, архиереи и свещенослужители на Българската православна църква. Братството на ставропигиалния манастир е отправило покана и към министър-председателя Бойко Борисов, еврокомисаря Кристалина Георгиева и финансовия министър Владислав Горанов, тъй като патриаршеското крило е завършено със сериозна финансова помощ от държавата.
Това е третият рожден ден, който Неофит отбелязва като духовен глава на Българската православна църква. За първи път честването ще бъде толкова официално. Известен със своята загриженост за деца, възрастни и социално слаби хора, патриархът

дари събраните средства от миналогодишния си юбилей за закупуването на подвижен ехограф

който бе изключително необходим на акушеро-гинекологична болница „Шейново" в столицата. Тогава бяха подпомогнати и прицърковните кухни за бедни в София.

През 2014 г. пък Неофит не отпразнува рождения си ден. Като благодари на всички, Негово Светейшество призовава тези, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да насочат в деня на личния му празник своето внимание и любов към сънародниците ни в нужда и да помогнат на пострадалите от наводненията, сполетели тогава страната ни.

През същата година, когато работници загинаха от взрив в завода "Миджур" и 5-годишният Иван от село Средногорие остана без родители, патриарх Неофит дари на детето 1000 лв.

На големите християнски празници – Рождество и Великден, той не пропуска да зарадва сираци, възрастни, самотни и бедни хора.

А проповедите му са изпълнени с призиви за мир и любов, за единение и укрепване във вярата. Но когато се налага, Неофит отстоява ревностно позицията на Българската православна църква и не отстъпва на чужди интереси - както стана през лятото с отказа на БПЦ да участва на събора в Крит.

Предстоятелят на Българската църква е роден на 15 октомври 1945 г. в София. Светското му име е Симеон Николов Димитров. След завършването на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсa на която завършва през 1965 г. Две години по-късно става студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски".

От есента на 1971 до 1973 г. е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" в Московската духовна академия. След като се завръща, е назначен за преподавател по източно-църковно пение и е диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

На 30-годишна възраст е постриган за монах в Троянския манастир с името Неофит, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (б. ред. Нюйоркски митрополит). На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25. 03. 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" - за йеромонах. През годините Неофит е бил диригент на Софийския свещенически хор, старши преподавател по източно-църковно пеене и богослужебна практика в Духовната академия в София, протосингел на Софийската митрополия.

Наричат патриарх Неофит Ангелогласния, защото с мощния си колоритен глас е сред най-добрите певци в църквата.

Изкусен баритон, той е носител на високото отличие "Златен камертон"

на Московската духовна академия, което получава още като аспирант.

Дядо Неофит е и първият български архиерей, издал компактдиск с песнопения. Първия - "Живот и песнопение", записа преди 10 години и въпреки че се тиражира повторно, отдавна е изчерпан.

Любимата му песен е възхвалата на Света Богородица "Достойно ест".

На 8 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Неофит е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

Патриарх Неофит е бил и първият декан на възстановения след 1989 г. Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г.

На 27 март 1994 г. е избран, а на 3 април същата година е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. с решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

На 2 декември 2008 г. получава званието "Доктор хонорис кауза" на СУ "Св. Климент Охридски" за цялостен принос в развитието на духовността в Алма матер и за

активното му участие във възстановяването на Богословския факултет

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на Р България с орден „Св. Кирил и Методий" – огърлие, „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина".

Преди три години Патриаршески избирателен църковен събор в София избра Русенския митрополит Неофит за Български патриарх и Софийски митрополит.

През тези три години Негово Светейшество зае своята отговорна позиция в обществото. Не веднъж отправи към народа ни призиви и послания. В несигурните години, в които живеем, Българският патриарх

Неофит се превърна в съвременния духовен стожер на България

Често той след неделната литургия или тържествените богослужения по повод големите християнски празници, призовава за мир, любов, разбирателство и човеколюбивост. Неведнъж осъди зверствата, извършени от терористи в редица европейски държави. С негово благословение бяха извършени и молитви за загиналите мирни граждани.

Вестник "Стандарт", главният редактор Славка Бозукова и целият екип получиха лична благословия от Негово Светейшество.

Да се молим за мир по цялата земя

Из проповедите на патриарх Неофит

* В Църквата всички ние, които сме „едно тяло и един дух", сме „призвани към една надежда" (Еф. 4:4), и тази надежда не е в суетни човешки учения, а в Оногова, Който ни е призовал „от тъмнина в чудната Своя светлина" (1 Петр. 2:9)...

* Необходимо е да се обединим около Христовото учение и неговите божествени заповеди, та укрепени с благодатните сили на църквата, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта. Навсякъде, където Бог ни е изпратил, да му служим, да прославяме името му сред човеците...
Твърдо и непоклатимо трябва да стоим във вярата, която ни е оставил Господ Иисус Христос и са ни предали Неговите апостоли и светите отци на Църквата...

* Днес, когато ние отново се нуждаем от пътеводна светлина и от пример в нашето духовнообъркано време, ние трябва отново да обърнем погледа си към онези наши предци, които през вековете са възпитавали и формирали ценностите на нашия народ и са му сочили верните ориентири в неговия исторически път и народна съдба.

* Бог на мира и любовта да изпълни по Своята благодат сърцата ни с добра воля и братолюбие и ни научи да живеем в мир и разбирателство помежду ни.

* Живеем във времена, когато нравствените ценности, които векове наред са били верен ориентир за хората, крепило на морала и спойка за обществото, лекомислено и целенасочено се подлагат на подмяна и отхвърляне, а казано е: „Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто – зло, тъмнината считат за светлина, и светлината – за тъмнина!" (Ис. 5:20).

* Да обичаш човека, да го цениш и уважаваш, не означава да бъдеш равнодушен към това по какъв път върви той: истинен или лъжовен, път към спасение или към погибел, към живот или смърт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай