Бързо приемане на стратегията решава проблемите на мините

Бързо приемане на стратегията решава проблемите на мините | StandartNews.com

През тази година очакваме нов спад в добивната промишленост в България. Това прогнозира председателят на УС на Българската минно-геоложка камара и шеф на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" проф. д-р Лъчезар Цоцорков, по време на честванията на фирмения празник на компанията в с. Панагюрски колонии.

Той припомни, че през 2013 г. обществено-политическата нестабилност се отрази негативно на минния бранш, което доведе до спад от 6,5% в натуралното производство. Той очаква тенденцията на спад да се задържи и през 2014 г., защото продължава да се работи в несигурна и неустойчива среда. Изходът от тази ситуация е приемането на Минната стратегия, която e готова повече от 2 години, но чака няколко правителства да направят това.

"Стратегията е изготвена на високо експертно ниво, в процеса участва Минно-геоложкият университет, БАН, Минният университет в Леобен, Австрия, който е изготвял такива европейски стратегии. Тя беше дискутирана от социалните партньори, беше подложена на обществено обсъждане в края на 2012 г. За съжаление в началото на 2013 г. правителството подаде оставка, следващият служебен кабинет нямаше време да приеме стратегията, а редовното не пожела да продължи работата по документа", припомни Цоцорков. Той се съмнява и че сегашното служебно правителство ще има време за тази задача. Затова се надява след изборите минният бранш да може постави пред новия кабинет исканията си и проблемите в сектора да започнат да се решават. Цоцорков обясни, че у нас има отлив на инвеститори в минното дело именно заради множеството проблеми и нерешени въпроси в сектора - в законовата уредба, администрацията, при действията на неправителствените организации. Приемането на стратегията няма веднага да реши проблемите. Ще бъдат необходими поне 6 месеца, за да бъдат нанесени съответните изменения и допълнения в законодателството, за да се осигурят нормативните условия за реализацията й. И още година, за да заработят новите правила и тенденцията за спад в сектора да се обърне, смята Цоцорков.

"Ако държавата се погрижи и създаде добри условия за бизнес в страната, тогава предприемачите и инвестициите ще дойдат в България и с инвестиции, ще откриват необходимите нови работни места, ще се увеличават заплатите, от което държавата ще получава много повече приходи от данъци. Ще се реализират необходимите инфраструктурни проекти и ще се повиши стандартна на живот. Тогава ще има пари за социалните програми и младите хора ще останат в България и няма да ходят в чужбина, а напусналите, ще се върнат", каза още Цоцорков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай