Български майки поискаха да гледат сирийски деца

40 семейства поискаха да гледат чужди хлапета, търсят им училища

Български майки поискаха да гледат сирийски деца | StandartNews.com

София. Български майки поискаха да гледат сирийски деца. 40 приемни семейства у нас вече са готови да приемат чужди хлапета, потърсили помощ в страната ни, съобщиха от Асоциацията за приемна грижа у нас. "Бежанският лагер не е най-доброто място за отглеждане на дете. Трябва да се погрижим за тях независимо от това какъв език говорят", коментира Цветелина Милославова, която е координатор на сдружението във Видин.

В момента у нас има 70 сирийски деца без родители, които държавата има готовност да настани в домове за сираци. В същото време в близо 300 български приемни семейства не са настанени деца. През октомври ще отвори и училището за хлапета бежанци във "Враждебна", където малчуганите ще учат на арабски, но в същото време ще усвояват и българския език. Заради проблема със сирийските деца и вицепрезидентът Маргарита Попова свиква днес работна среща за обсъждане на положението с хлапетата и част от жените от Дамаск, дошли у нас сами.

По данни на Държавната агенция за бежанците през тази година има значителен ръст на чужденците, търсещи закрила в България. За първите осем месеца на годината броят на децата е над 690, сред които и 454 сирийски. Целта на работната среща е да бъдат обсъдени проблемите и предизвикателствата в осигуряването на условия за настаняване, социални и медицински грижи за децата и жените, търсещи закрила. Сред най-важните въпроси е намирането на адекватни решения за гарантиране на достъпа до образование на децата. За участие в срещата са поканени представители на заинтересованите държавни институции, на Върховния Комисар на ООН за бежанците, на Детския фонд на ООН, на местните власти и неправителствени организации.

Два манастира у нас също се включиха в търсенето на домове на сирийски бежанци. Величкият епископ Сионий, викарий на видинския митрополит Дометиан и игумен на Лопушанския манастир, вече е изпратил до агенцията за бежанците при Министерски съвет предложение Чипровският и Лопушанският манастири да бъдат предвидени като места за настаняване на бегълци от Дамаск. "Имаме благословението на митрополит Дометиан за това", пише в писмото му. В хотелската част на манастирите ще бъдат настанявани християни, каквито са 30 процента от населението на размирната страна, обясни духовникът.

"Сега в Сирия разрушават християнски храмове, убиват свещеници, жени, деца, трябва да им дадем стимул за живот, да ги окуражим във вярата и надеждата", се казва още в писмото. За "Стандарт" епископ Сионий уточни, че бежанците ще бъдат приети безвъзмездно. "В Лопушанския манастир можем да настаним 15 човека, а в Чипровския - 10. Леглата са в хотелската част на светата обител. Видинската митрополия има още една база в село Георги Дамяново, в която можем да настаним 60 души. Това е бившият детски дом "Горски кът", закрит преди 10 години, купен от митрополията за социален център. Наш християнски дълг е да се погрижим за сирийците. Малко известно е у нас, че двата народа - български и сирийски, имат сходна съдба. И двата са били 500 години под турско владичество, което им е изградило сходна култура. И на двете места е имало масово потурчване. Преди това цялото население на Сирия е било християнско", изтъкна духовникът.

От вчера бизнесмени от района ми звънят с въпроси с какво могат да помогнат на бежанците, каза още епископът. Те били готови да предоставят храни и постелочен материал.

На въпрос дали манастирите се надяват на средства от държавата за настаняването на бежанците, Сионий отговори: "Не, в нужда се помага веднага, без условности". Отецът призовава игумените и на други манастири "да отворят дверите им за бежанците, да им гласуват доверие и да им подадат ръка за нов живот".

В същото време пък мюфтийството в Кърджали започна за събира дарения за бегълците. Помощите се събират в молитвените домове в големите села. "Това е втората кампания. Преди изпратихме на сирийски бежанци в България два буса с одеяла, дрехи и продукти. Разчитаме на милостта и солидарността на хората от региона", съобщи районният мюфтия Бейхан Мехмед.

Бременна сирийка замина за Силистра

Граничари от Елхово отведоха в Силистра бременна сирийка, която поиска медицинска помощ. Оказало се, че в поделението на бившия граничен отряд се появил сириец с българско гражданство от Силистра. Той потърсил съпругата на своя племенник, която е бременна. Мъжът на име Адам се зарадвал изключително много, когато открил жената, и я взел със себе си в Силистра, където живее от 30 години. Оказало се, че сирийката е платила 600 долара на турски каналджии, които я извозили с автобус от Истанбул до границата с България. Лекари от центъра споделиха, че се натъкнали на родилки, най-вече от Сирия, които се нуждаят от медицински грижи. Миналата седмица бременна жена от Дамаск бе настанена по спешност в сливенската болница. Та бе докарана от бежанския център в село Баня, чийто капацитет е препълнен.

Изпратиха тон дрехи в Любимец

Близо тон дрехи, обувки, памперси и играчки изпратиха спортисти от Добрич в помощ на бежански семейства от Сирия, намиращи се в момента в лагера в Любимец. Инициативата е на треньора по волейбол в клуб "Добруджа 07" Милена Маринова. Каузата й намери съмишленици както сред състезатели и треньори, така и сред техни близки и количеството от дрехи, обувки и други вещи било събрано само за десетина дни. Част от даренията вече са изпратени, а днес ще отпътуват и останалите продукти.

Правят лагери от фургони

До две седмици временният разпределителен център в Елхово ще започне да действа. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев след заседанието на тактическия оперативен щаб в общинския център вчера. Разкриването на центъра е една от мерките срещу бежанската вълна, чийто размери се увеличават. Центърът ще бъде в сградата на бившето помощно училище в Елхово. Корпусът не се ползва от 6 години и след бърз ремонт на електрическата мрежа, водопровода и канализацията може да се пригоди за тази цел, твърдят експерти. Той бил предложен от областния управител на Ямбол Николай Пенев и вече е одобрен от Министерския съвет.

"Първоначално в центъра ще могат да се настаняват до 150 души, а по-късно капацитетът му може да достигне 300 души", каза вътрешният министър. Бежанците ще стоят от 3 до 5 дни. Там с тях ще бъде извършвано събеседване, ще им се дават медицински грижи, след което ще бъдат насочвани към центрове от затворен тип във вътрешността на страната. Те няма да бъдат палаткови, а ще се изградят от фургони, заради идващите студени месеци.

"Продължават да се търсят места за настаняване. От вчера имаме осигурено помещение за 1250 души. Продължаваме да търсим сгради. Има недостиг на преводачи. Няма как да се очаква положителна реакция на местното население там, където ще има бежански центрове, но местата ще бъдат така организирани, че да няма рискове", каза вътрешният министър. Той не съобщи къде ще бъдат създадени новите бежански лагери с фургони. Първо трябвало да се уведомят кметовете на общини и населени места. Лагерите нямало да бъдат в една община.

Писанчев с доклад пред спецкомисията

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев ще представи актуална информация за Сирия и Близкия изток и рисковете за България в парламентарната комисия за контрол над службите и СРС-тата. Заседанието на мегакомисията е насрочено за утре и на него ще бъде и директорът на НРС Драгомир Драганов. Депутатите от комисията ще изслушат и директора на служба "Военна информация" Веселин Иванов.

Събират интернат и лагер под един покрив

Петър Киров, кмет на община Елхово

"Притеснявам се за децата в интерната и за това как ще реагират техните родители, след като стана ясно, че децата ще съжителстват с бежанци. В момента в помощното училище, което е единствено за територията на цялата Ямболска област, има 34 деца. Притеснявам се родителите им да не ги изтеглят. Територията на целия комплекс, която е държавна собственост, е от общо 4 сгради. Временният център за настаняване на бежанци ще вземе една от сградите, която е на 3 етажа с по 7 стаи на всеки етаж. Зданието, където са настанени децата, се намира на около 30 метра. Между тях има кухненски блок. Аз не бях запознат с идеята, разбрах за нея във вторник, когато в Елхово дойдоха главният прокурор Сотир Цацаров и вицепремиерът Цветлин Йовчев. Не ми стана ясно как технически ще се осъществят нещата, как ще бъдат отделени децата от бежанците. Никой не ми го обясни. Според мен не се връзва те да бъдат на едно място. Разбира се, че трябва да има и охрана. Разбирам, че държавата има необходимост от решаването на толкова важен проблем като влизащите у нас бежанци. Като кмет обаче съм длъжен да търся и да намирам баланса, защото аз пък трябва да гарантирам сигурността на жителите на община Елхово и децата в интерната. Много се надявам общинският съвет да излезе с единна позиция. Още днес започваме и разяснителна кампания сред местната общественост. Към момента хората от града нямат пряк досег до бежанците, които се намират в служба "Гранична полиция", разположена в някогашните казарми на бившия граничен отряд. На практика бежанците са отделени и са под постоянна охрана. Населението по селата обаче, които са близо до границата, ежедневно се сблъскват с нарушители на държавната граница".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай