Българинът, който научи янките да летят

Българинът, който научи янките да летят | StandartNews.com

Асен Йорданов конструира първия БГ самолет и "летящата крепост" B-17
Книгите му са Библия за пилотите по света, Нийл Армстронг се учи от него

Кои са ТОП 10 на Научните чудеса на България? Как те са променили историята на страната ни и обществото днес? Какъв е техният отглас в света? Кои открития на българи са дали тласък на световната икономика или наука? Това ще кажем всички ние в новата кампанията на "Стандарт" и Българската академия на науките - "Научните чудеса на България". В следващите месеци ще откроим, разкажем и класираме големите български научни постижения. Ще отделим специално внимание на децата на България, които имат потенциал за научна кариера. Гласуването ще се осъществява на специален сайт. То ще е в две категории - "Научни чудеса на България" и "Млади откриватели".

Днес ще ви разкажем невероятната история на великия авиатор и изобретател - Асен Йорданов, баща на първия БГ самолет и на "летящата крепост" B-17:

Братята Кирил и Методий създадоха азбука, за да стигне Божието слово до българите и другите славянски народи. През миналия век един българин - Асен Йорданов, пък написа Библия за всички пилоти по света. Които и до ден днешен се кълнат в него.

Асен Йорданов е роден в София през 1896 г. в семейство на инженер-химик. От малък любимото му занимание е да прави хвърчила. През лятото на 1912 г. баща му Христо Йорданов го развежда из техническите изложби и музеи на Италия, Швейцария и Франция в резултат на което вместо елитна гимназия в Гренобъл Асен постъпва в училището за пилоти на знаменития френски летец и конструктор Луи Блерио в парижкото предградие "Етан".
Но междувременно избухва Балканската война и

16-годишен заминава за фронта като доброволец

Естествено в аеропланното отделение край Свиленград. Там той започва да работи и върху конструирането на първия български самолет "Експрес", който завършва през лятото на 1915 г. Приемната комисия от Министерството на войната е категорична: "Aпаратът е сигурен. Няма допуснати грешки. Признава се за изобретение, а Асен Йорданов - за изобретател". Датата 10 август 1915 г. да се счита за начало на българското самолетостроене.

След Междусюзническата война Асен завършва гимназиалното си образование във II мъжка гимназия и е приет в Школата за запасни офицери. Тъкмо навреме, защото България влиза в Първата световна война. Асен завършва авиационното училище и с чин поручик и заминава на Южния фронт.

Участва в 84 въздушни схватки

и е награден с орден за храброст.

Националната катастрофа през 1918-а е и лична за младия летец и конструктор - Ньойският договор забранява България да има авиация, самолетите й са унищожени, личният състав е уволнен. И тогава на помощ на Йорданов идва щастливият случай. През 1921 г. Американският аероклуб обявява международен конкурс за обиколка на Земята със самолет. За победителите е обявена награда от $1 млн. Асен Йорданов и неговият приятел колега Гаврил Стоянов решават да рискуват и молят за помощ правителството. В писмо до министър-председателя Александър Стамболийски за отпускане на $6000 долара Йорданов пише: "Светът ще види, че българският народ чрез своя мощен дух с достойнство ще се бори в тази област. Ще разнесем българското име и ще станем причина веднъж завинаги да изчезне нашата непопулярност и обидно за нас питане: "Нали столицата на България е Букурещ?". За чест на земеделския лидер, често пъти обвиняван в липса на патриотизъм, той нарежда да се отпусне въпросната сума. Йорданов и Стоянов пристигат в САЩ, но конкурсът не се провежда... защото липсват други чуждестранни участници, каквото е условието на състезанието! Асен обаче вижда бурния ръст на САЩ. И с разрешение на правителството остава зад океана. Първоначално е работник в заводите на фирмата "Къртис". Като

междувременно изобретява... снегорина!

Известно време работи като чертожник в конструкторското бюро на компанията, докато накрая отново сяда в пилотската кабина като летец-изпитател. А паралелно с това завършва аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. И скоро вече е главен конструктор на "Къртис" и член на конструкторските екипи на "Локхийд", "Дъглас", "Пайпър", "Боинг" и "МакДоналд". Негови творения са цяла гама от известни самолети от Втората световна война, като например "летящата крепост" Б-17, по ирония печално известен с бомбардировките си и над български градове през Втората световна война, изтребителите P-38 Лайтнинг и "Къртис Хоук" 81, бомбардировачите Б-24 и Б-29, както и също толкова легендарния транспортен самолет "Дъглас" DC-3.

Асен Йорданов се превръща в легенда, една пословична и оригинална личност, наричана от американците с името Джери. Най-голямото US списание на страниците "Известни личности" на 16 януари 1939 г. пише: "Официалните власти, които започват да тренират всяка година по 20 000 пилоти от колежите и университетите в Съединените щати, избраха "горещите книги" на Асен Джорданоф като най-достъпни за начално четиво и инструктажно пилотиране".

През 1941 г. предприемчивият българин създава собствена компания - "Джорданоф Авиейшън Къмпани", преименувано по-късно в "Джорданоф Корпорейшън" и дъщерната му фирма "Джорданоф Електроникс". Неговата популярност нараства, когато открива авиационно училище. За кратко време то се превръща в най-авторитетната школа, която подготвя пилоти за гражданската авиация на САЩ.

Трудно е да се изброят всички изобретения и трудове на Асен Йорданов. Той е автор на много книги за пилотиране, теоретична подготовка на пилотите, включително за дневно и нощно пилотиране, наземна поддръжка, радиоекипировка, метеорологични станции, които стават настолни книги за летците и хората от самолетостроителната индустрия. В САЩ са продадени 750 000 екземпляра от книгите му. Те са преведени в много страни, включително и СССР. "90% от познанията си по авиация щатските летци дължат на г-н Джорданоф", пише видният американски авиоспециалист Дейвид Х. Ърл. "Почти всички от 100-те хиляди наши летци в Америка притежават неговите книги и те се четат като Библията. Досега е ненадминат. Тренингът по неговите думи ни донесе значителни успехи по време на Втората световна война... Хората от ВВС се кълнат в книгите на Джорданоф. Те се издават в милионен тираж, а са антикварна ценност", пише Ърл. Но най-голямото признание за Асен Йорданов са думите на Нийл Армстронг, първия човек, стъпил на Луната: "От него както аз, така и всички американски летци сме се учили на авиация".

Краят на Втората световна война се отразява зле на авиобизнеса и скоро фирмите на Асен Йорданов фалират. Той престава да работи в сферата на авиацията и се насочва в други технически области. Работи върху сигурността при автомобилите и е

един от създателите на въздушната възглавница

а също и върху апарата "Джордафон" - предтеча на днешния телефонен секретар, който освен това осигурява и конофрентна връзка.

Личният живот на конструктора не е особено щастлив. През 1929 г. той се жени за Алис Грант Патън, която е 10 г. по-възрастна от него. Развеждат се през 1942 г. Тогава се жени за Даяна, която го изоставя през 1950 г. след фалита му. През 1955 г. за трети път минава под венчило - с Люсил Ендрюс, която остава с него до края на живота му през 1967 г. Прахът на Асен Йорданов е разпръснат със самолет в небето над Америка. Името му е вписано в "Книгата за почетни граждани на Ню Йорк", портретът му е изложен в "Залата на славните" в Нюйорското летище "Ла Гуардия". В "Ер Спейс музеум" са изложени негови вещи и лични архиви. А в Земята Греъм в Антарктика има залив Асен Йорданов.

Преди 1989 г. у нас неговото име не бе забранено, но и не се популяризираше "излишно" Въпреки че на табелката в дома му в САЩ да пише: "Асен Йорданов - български пилот авиатор". Днес в столицата има булевард на негово име.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай