Авиатори искат да кръстят летището на Асен Йорданов

Авиатори искат да кръстят летището на Асен Йорданов | StandartNews.com

Племенникът му праща у нас пръстена, без който не се е качвал в самолета

Летището в София отдавна прави опити да намери по-ведро име от "Враждебна". Названието е останало от царско време, когато с указ на Борис ІІІ са отчуждени земи от землището на едноименното село, за да се построи аеродрум. Враждебното име обаче се превърна в дразнител на голяма част от обществото. Още преди 6 години се поде кампания, в която участва и бившият външен министър Соломон Паси, аерогарата да бъде кръстена на името на изобретателя на компютъра Джон Атанасов. Пак по това време тръгна и идеята гостите да кацат на "Св. св. Кирил и Методий" в чест на създателите на азбуката ни.

През септември м. г. наши сънародници в Ню Йорк предложиха по време на среща с президента Росен Плевнелиев летището в София да се прекръсти на "Левски".

Миналата година министерството на транспорта изпрати писма до две от най-големите световни компании в областта на самолетните резервации с молба да заличат от името на Летище София топонима Враждебна. В същото време дебатите за ново име продължава. Неотдавна по инициатива на ПП "Атака" бе съставен комитет за преименоване на столичното летище на името на легендарния летец Димитър Списаревски, забил самолета си в американска летяща крепост през Втората световна война. Експерти от гражданската ни авиация също създадоха инициативен комитет, който предлага аеропортът да бъде наречен на името на основоположника на съвременната авиация - Асен Йорданов, създател на първия български самолет и на правилата за инструментално летене.

На летището в София най-много му приляга да носи името на Асен Йорданов като всепризнат създател и учител на съвременната световна авиация. За това настоява Националният граждански комитет на авиационната общественост у нас, който ще огласи предложението си с отворено писмо. Макар у нас Асен Йорданов да не е достатъчно известен, името му отдавна е световна легенда, твърди проф. Борис Бонев, генерал-майор от резерва и председател на НГКАО.

Миналата година беше отбелязана 100-годишнината от създаването на първия самолет в България -дело на Асен Йорданов. БНБ пусна юбилейна монета по този повод, а най-сетне бе издадена на български език книгата му "Вашите криле".Оригиналът на тази авиационна христоматия ("Your wings") е издаден в САЩ през 1936-1937 г. и е преведен на много езици по цял свят.

Според проф. Бонев идеята летище София да се казва Асен Йорданов има огромна подкрепа от сънародниците ни в Америка. Там именитият българин се установява през 1921 г., създава авиационно училище и работи като авиоконструктор в "Боинг" и "Дъглас". След като на 9 октомври 1967 г. Йорданов умира световните информационни агенции съобщават, че след кремирането му прахът от урната е разпръснат със самолет в небето над Америка.

Племенникът на легендата- Петър Атанасов, е изпратил на проф. Бонев две цении реликви - пръстенът на Асен Йорданов, с който той винаги е летял, както и собствения му екземпляр от първото издание на книгата в САЩ, която вече е библиографска рядост.

"Нашата идея е, той да бъде подарен на музея на София, а негов дубликат, заедно с други експонати, свързани с живота и делото на Асен Йорданов да бъдат изложени в мемориален кът в залата на Терминал 2. А също и да се издигне негов паметник в райна на летището", обяснява проф. Бонев. Вече е световна тенденция международните летища да носят името на личност, свързана със съответната страна, но и същевремено с широка световна известност за приноса си към човечеството, твърдят от комитета на авиационната общност у нас.

Те дават за пример как летището в Рим от "Фиумичино" е прекръстено на Леонардо да Винчи, "Отопени" край Букрурещ пък носи името на знаменития румънски авиоконструтор Анри Коанда, Белградският аеропорт е кръстен на Никола Тесла.
"Дали няма да объркаме световните авиокомпании като прекръстим аеропорта ? Няма такова нещо - всяко гражданско летище си има кодови характеристики по ICAO и IATA, които са постоянни", допълва проф. Бонев.

Отвъд океана Йорданов се радва на много жестове на уважение и признателност за постиженията си като авиоконструктор, летец-изпитател, педагог, учен и изобретател. На картата на Антарктида отдавна съществува известния залив Jordanoff Bayи. "Три поколения американски пилоти се учиха от да летят от Асен Йорданов", казва Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната.

Методиката за летателно обучение на българина е призната за съвършено новаторска. Известният "вечен" самолет "Дъглас DC-3" /"Дакота"/ е дело на Асен Йорданов. Той е създател и на първите въздушни линии в света. По негов лиценз в СССР се произвежда "Ли-2", който е основен самолет на "Аэрофлот", а също и на българските въздушни линии, в течение на десетилетие.

След 1950 г. Йорданов прави изобретения и в сфери извън авиацията. Днешният автомобил вече е немислим без въздушната предпазна възглавница, която е негово творение. Патентът му Jordaphone (конферентна връзка) - получава реализация наистина по-кьсно, с усъвършенестването на някои технологии. А първото изобретение на Йорданов в САЩ е...снегоринът!
За своите заслуги знаменитият българин е записан в златната книга на Ню Йорк. Портретът му е поместен в Залата на славата на летище "Ла Гуардия".

"Давайки името му на международно летище София, роденият в столицата ни Асен Йорданов символично ще се завърне у дома, изпълнил дълга си към света и към България", убеден е ген. Бонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай