Археолози искат повече време за разкопки на АМ „Струма”

Археолози искат повече време за разкопки на АМ „Струма” | StandartNews.com

Открихме неолитно селище на 8000 г., очакваме още по-интересни находки, твърди проф. Васил Николов

Благоевград. Археолози настояват да продължат работа на трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма" край с. Мурсалево след договорения с Агенция „Пътна инфраструктура" срок.

За три месеца разкопки те направиха интересни и важни открития, което налага да не спират дейността си в края на месец август.

"Учуден бях от скорошно изявление на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, че при спасителните археологически проучвания по ЛОТ 2 от Дупница до Благоевград археолозите не са открили нищо особено! Заради това в четвъртък каним представители на българските медии на място. Искаме да покажем както останките на терена, така и част от нашите най-интересни находки", заяви ръководителят на археологическия екип професор Васил Николов.

Той и колегите му се натъкнали на блестящата материална култура на VІ хилядолетие пр. Хр. в долината на Струма – пътят за проникване на земеделието и скотовъдството от Предна Азия към Балканите и Средна Европа. Ще бъдат показани за първи път уникални находки от най-ранната европейска цивилизация. Най-значимият археологически паметник по тази част от трасето е неолитното селище в местността Деве боаз до Мурсалево. То е съществувало през VІ хилядолетие пр. Хр. Тримесечните проучвания обхванаха около 10 дка от него, което е най-голямата проучвана площ на праисторическо селище в Югоизточна Европа.

Предварителното геофизично изследване очерта невиждана картина на изрядна планировка на селището отпреди 8000 години - три успоредни улици и няколко по-тесни напречни, които оформят „квартали" с по 3-4 къщи. Това изисква силна социална организация и много добри специалисти по предварително планиране на селищната територия – доскоро недопустима хипотеза. Разкопките обаче я потвърдиха.

След известен период на обитаване това село е било преднамерено запалено от неговите обитатели, които при това са оставили в къщите цялото си имущество.

"И досегашните находки са страхотно интересни, но очакванията ни са за много повече. Преднамереното запалване на селището поради някаква причина също изисква силна социална организация на ранните земеделци и скотовъдци - в този смисъл проучванията ни на брега на река Струма пишат също нова страница в праисторията на Югоизточна Европа", убеден е професор Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай